Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ένας χρόνος με Τούχελ στην Τσέλσι: Κανείς δε φανταζόταν τι θα ακολουθήσει
Τσέλσι

Ένας χρόνος με Τούχελ στην Τσέλσι: Κανείς δε φανταζόταν τι θα ακολουθήσει

Ένα χρόνο ακριβώς μετά την πρόσληψη του Τούχελ στον πάγκο της Τσέλσι, οι «μπλε» μπορεί να είναι υπερήφανοι ότι έκαναν μία σπουδαία επιλογή.

26.01.2022 | 12:36

Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την πρόσληψη του Τόμας Τούχελ στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι. Κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθήσει. Ο Γερμανός τεχνικός παρέλαβε μία ομάδα που πάλευε να μπει στην τετράδα και την μετέτρεψε σε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ειδικότερα, στις 26 Γενάρη του 2021, ο πρόσφατα απολυθείς από την Παρί, Τόμας Τούχελ, αντικατέστησε τον Φρανκ Λάμπαρντ στον πάγκο των «μπλε». Αν και εκφράσει αρχικά την επιθυμία του να μην αναλάβει στα μέσα της σεζόν, προκειμένου να κάνει προετοιμασία με την ομάδα του, ο Τούχελ αποδέχτηκε το ρόλο, αφού ο Ραλφ Ράνγκνικ είχε απορρίψει την πρόταση του προσωρινού προπονητή.

Ο Τούχελ έχτισε από πίσω τις επιτυχίες του

Αμέσως, εστίασε την προσοχή του στην διόρθωση των αμυντικών των ανορθογραφιών. Για να το κάνει αυτό άλλαξε το σύστημα της ομάδας. Από 4-3-3 ή 4-2-3-1 υιοθέτησε ένα σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας και 2 φουλ μπακ, τα οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμα τόσο για την αμυντική όσο και για την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Επιπλέον, με τη χρήση 2 ποδοσφαιριστών πίσω από τον επιθετικό, κατάφερε να κάνει τη ομάδα του να παίζει ανάμεσα στις γραμμές της αντίπαλης άμυνας. Το 3-4-2-1 που παρέταξε στο χορτάρι ήρθε για να μείνει, καθώς τα αποτελέσματα τον δικαίωναν.

Αυτόματα, η αχίλλειος πτέρνα της Τσέλσι μετατράπηκε σε δύναμη, καθώς η ομάδα του Τούχελ δεχόταν ελάχιστα γκολ πια. Επιθετικά, η ομάδα του δυσκολευόταν αλλά συνήθως έβρισκε γκολ σε κάθε αγώνα και οι νίκες με μικρά σκορ έγιναν συνήθεια.

Μετέτρεψε τους «φευγάτους» σε πρωταγωνιστές

Πέρα από μία τακτική ιδιοφυία, ο Τούχελ αποδείχτηκε και εξαιρετικός ψυχολόγος. Έτσι, άρχισε να βγάζει τον καλύτερο εαυτό από φευγάτους παίκτες και να κάνει πρωταγωνιστές, ξεχασμένους παίκτες, όπως ο Ρούντιγκερ. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν έτοιμη και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Σίτι ήταν σφραγίδα της καλής δουλειάς του. Είχε προηγηθεί η πορεία μέχρι τον τελικό του Fa Cup και η οδυνηρή απώλειά του από την Λέστερ. Ωστόσο, το πρόσημο ήταν απόλυτα θετικό, καθώς, τερμάτισε στην τετράδα και εξασφάλισε την έξοδο στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον τρόπο που τέλειωσε η περσινή. Με τρόπαιο, δηλαδή. Αυτή τη φορά, η Τσέλσι πανηγύρισε το Σούπερ Καπ Ευρώπης απέναντι στη Βιγιαρεάλ.

O κορονοϊός εκτροχίασε το τρένο της Τσέλσι

Η ομάδα του Τούχελ πραγματοποίησε υπερηχητική εκκίνηση στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ και διεκδικούσε τον τίτλο μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη. Όλα πήγαιναν ιδανικά μέχρι που χτύπησε η ατυχία την πόρτα των «μπλε». Ειδικότερα, η COVID-19 «πλήγωσε» την Τσέλσι, με τον έναν παίκτη μετά τον άλλο να τίθενται εκτός δράσης. Παράλληλα, οι τραυματισμοί των Τσίλγουελ και Ρις Τζέιμς προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Έτσι, το ντεφορμάρισμα και η κούραση εκτροχίασε τις ελπίδες τίτλου των «μπλε», οι οποίοι βρίσκονται στo -10 από την πρωτοπόρο Σίτι.

«Θέλουμε περισσότερα, θέλουμε να βελτιωθούμε, αλλά πρέπει και να το αποδεχτούμε. Παίρνουμε την ισοπαλία και φεύγουμε. Είμαστε κουρασμένοι, πνευματικά και σωματικά και φαίνεται στις εμφανίσεις μας. Είναι τόσο απλό» είχε δηλώσει με απόλυτη ειλικρίνεια μετά την πρόσφατη ισοπαλία με την Μπράιτον.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κακή παρένθεση δε μπορεί να αναιρέσει όλα όσα πέτυχε ο Τούχελ στον πρώτο του χρόνο στην Τσέλσι. Το ρεκόρ του, άλλωστε μιλάει από μόνο του

  • Ματς: 67
  • Νίκες: 40
  • Ισοπαλίες: 18
  • Ήττες: 9
  • Ποσοστό νικών: 59,7%
  • Προπονητής της Χρονιάς για την UEFA
  • Προπονητής της χρονιάς στη FIFA

Συμπερασματικά, ο Τούχελ μετέτρεψε ξανά την Τσέλσι σε μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα, που προκαλεί φόβο σε κάθε αντίπαλο. Το μέλλον θα δείξει αν τα καλύτερα έρχονται ή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version