Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Χρόνια Πολλά στον Ιταλό “Μεγαλέξανδρο”
Retro Stories

Χρόνια Πολλά στον Ιταλό “Μεγαλέξανδρο”

"Το Τορίνο έχει το δικό του Μαραντόνα" και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλεσσάντρο Ντελ Πιέρο που κλείνει σήμερα τα 42 του χρόνια.

09.11.2016 | 10:46

Ο Αλεσσάντρο Ντελ Πιέρο γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1974 στην περιοχή Κονελιάνο της Βόρειας Ιταλίας. «Πιντουρίκιο» τον ονομάζει ο Ανιέλι από τον Ιταλό μικρόσωμο ζωγράφο της Αναγέννησης και ο Ντελ Πιέρο θα δικαιολογήσει το προσωνύμιο με τις αμέτρητες ζωγραφιές του στο γήπεδο. Για τον 42χρονο, πλέον, θρύλο της Γιούβε καμβάς ήταν το γήπεδο και πινέλο η μπάλα. Η φαντασία του αστείρευτη το ίδιο και το ταλέντο του.

“Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο.” δηλώνει ο νομπελίστας Αλμπέρτ Καμύ και ο Ντελ Πιέρο με την πορεία του στην “Μεγάλη Κυρία” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το επιβεβαιώνει γιατί εκτός από ταλέντο διαθέτει τεχνική, μυαλό, καρδιά και ψυχή στοιχεία που τον έκαναν σύμβολο, σημαία, τον αρχηγό των αρχηγών για τους φίλους της Γιουβέντους.

Η σχέση του με τη μπάλα ξεκινάει το 1982 όταν στα 7 του αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στη Σαν Βεντεμιάμο. Στη συνέχεια, στη φυσική του θέση που τον θέλει να έχει σχέση με τα δίχτυα….του αντιπάλου, αγωνίζεται από το 1988 μέχρι το 1993 στην Πάντοβα για να έρθει η πρόταση στις 28 Ιουνίου 1993  από την Γιουβέντους και να ακολουθήσουν αμέτρητες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, πινελιές εδώ κι εκεί μέχρι το τέλος της καριέρας του στην “Γιούβε” (το 2012)  είχε δημιουργήσει την δική του έκθεση “ζωγραφικής” αφού με τους «μπιανκονέρι» σήκωσε οκτώ πρωταθλήματα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, και ένα διηπειρωτικό και είχε και δεκάδες προσωπικές διακρίσεις.

“Βλέπεις πόσα τρόπαια έχουμε κατακτήσει; Ελπίζω να συνεισφέρεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της Γιουβέντους”, ήταν τα λόγια του Μπονιπέρτι στον Ντελ Πιέρο λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές χωρίς κανείς από τους δυο τους τότε να μπορεί να φανταστεί πόσο θα μεγάλωνε η “βέκια σινιόρα” όσα χρόνια φόρεσε ο “Πιντουρίκιο” τη φανέλα της.

Από το βάπτισμα του πυρός που ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1993 και τις ελάχιστες εμφανίσεις με τη μεγάλη ομάδα, έρχεται η σεζόν 1994-95 όπου προβιβάζεται από τον Λίπι στην πρώτη ομάδα όπου θα συναντήσει τους Ρομπέρτο Μπάτζο, Τζανλούκα Βιάλι και Φαμπρίτσιο Ραβανέλι. Την τρίτη του σεζόν οι ευθύνες μεγαλώνουν μετά την αποχώρηση του προσωπικού του ειδώλου Μπάτζο. Ο “Μεγαλέξανδρος” ανταποκρίνεται άψογα για να έρθει η σεζόν 1996-97 όπου θα παρακολουθήσει ολόκληρο το ρόστερ της Γιουβε να αλλάζει. Αποχαιρετάει τους Βιάλι και Ραβανέλι και καλωσορίζει τους Ζιντάν, Βιέρι, Μπόκσιτς και Αμορούζο.Η καλύτερή του παραγωγικά χρονιά ήταν η επόμενη, όταν και σημείωσε 21 τέρματα στη Σέριε Α’ και δέκα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τον Οκτώβριο της σεζόν 1998-99 τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο σε αναμέτρηση με την Ουντινέζε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης και στη συνέχεια προσπαθεί να βρει τον παλιό του εαυτό. Αναγεννάται  το 2005-06 όταν και πέτυχε 20 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Εκείνη την περίοδο η συνεισφορά του ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο Φάμπιο Καπέλο είχε εξηγήσει πως τον χρησιμοποιούσε ως αλλαγή για να γυρνάει τα παιχνίδια. Βέβαια, η σχέση τους, ποτέ δεν ήταν και η καλύτερη.  Στις 10 Ιανουαρίου του 2006 ο Ιταλός διεθνής έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γιουβέντους, πετυχαίνοντας χατ-τρικ στο παιχνίδι με τη Φιορεντίνα, φτάνοντας τότε τα 185 τέρματα.

Τη σεζόν 2006-07 όμως ήταν και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο “Calciopoli”, που ανάγκασε τη Γιουβέντους να υποβιβαστεί στην 2η κατηγορία της Ιταλίας. Εκεί, φάνηκε το μεγαλείο του Ντελ Πιέρο. Ο «Πιντουρίκιο» αρνήθηκε  τα εκατομμύρια που του προσέφεραν. «Η οικογένεια Ανιέλι αξίζει τη στήριξή μου, όπως και οι οπαδοί του συλλόγου», είπε ο ίδιος, όταν έβλεπε τους Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Φάμπιο Καναβάρο και Λιλιάν Τουράμ να αποχωρούν.

Μετά την άνοδο της Γιουβέντους, για αρκετούς μήνες ο «Πιντουρίκιο» ήταν σε συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. Αυτή τελικά ήρθε με την πρόταση ανανέωσης να ισχύει μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Ωστόσο, Ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν τον υπολόγιζε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να μην κληθεί στην εθνική ομάδα της Ιταλίας.

Στις 6 Απριλίου του 2008, έγινε ο πρώτος Ιταλός ποδοσφαιριστής που κερδίζει βραβείο πρώτου σκόρερ σε δύο συνεχόμενες χρονιές και 2 χρόνια αργότερα κάνει ρεκόρ συμμετοχών στην Ιταλία, φτάνοντας τις 445 στο πρωτάθλημα. Με το τέλος της σεζόν είχε ήδη ξεπεράσει τις 600 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2011 το ταξίδι για την κατάκτηση ποδοσφαιρικής αθανασίας σταματάει για τον “Μεγαλέξανδρο”, η Γιουβέντους ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρηση του.

Στις 13 Μαΐου 2012 η Σέριε Α’ έγινε φτωχότερη. Ήταν η μέρα που δάκρυσε η ασπρόμαυρη πλευρά του Τορίνου. Ο Ντελ Πιέρο φοράει τη φανέλα της Γιουβέντους για 704η και τελευταία φορά. Αντίπαλος ήταν η Αταλάντα.  Ξεκίνησε βασικός, στο 27ο λεπτό πέτυχε το τελευταίο γκολ της καριέρας του με την ασπρόμαυρη φανέλα κάνοντας το 2-0. Οι τίτλοι τέλους πέφτουν κι αυτός αποθεώνεται.

Όπως είπε ο ίδιος για αυτή την τελευταία ποδοσφαιρική του πινελιά: Τίποτα, και το εννοώ, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που έγινε εκείνη την ημέρα στο Juventus Stadium. Τα πάντα ήταν εκεί και μπορώ να προσπαθώ να το εξηγώ για τα επόμενα 40 χρόνια χωρίς να βρω τις σωστές λέξεις. Είναι όλα μέσα στην καρδιά μου και θα παραμείνουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής μου”.

Ο Ντελ Πιέρο είναι ο 4ος σκόρερ της εθνικής Ιταλίας. Ξεκίνησε την καριέρα με το εθνόσημο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1996, έπαιξε σαν αρχηγός 7 φορές, έπαιξε σε πολλούς τελικούς, κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο το 2006.

Και δεν τελειώνουμε εδώ αφού η “Γιούβε” δεν ήταν ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του,αγωνίστηκε στην Σίδνεϊ ΦΚ από το 2012 μέχρι 2014 και αποχώρησε για να παίξει στο νεοσύστατο πρωτάθλημα Ινδίας.

Ο Ντελ Πιέρο έδειξε ανεξάντλητη πίστη στη μοναδικότητα του κλαμπ που τον ανέδειξε,η Γιουβέντους έφτασε σε επιτυχίες στις οποίες ο «Πιντουρίκιο» έβαλε την… πινελιά του. Η «βέκια σινιόρα» του οφείλει πολλά στην περίοδο της δικής της Αναγέννησης…σκόραρε με…τακουνάκι σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (το 1997 κόντρα στην Ντόρτμουντ) , λατρεύτηκε σαν Θεός. Το Τορίνο έχει το δικό του Μαραντόνα, κι εμείς οφείλουμε σεβασμό σε έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος στην εποχή που κυριαρχεί το χρήμα μπόρεσε να συνδεθεί όσο ελάχιστοι με τη φανέλα της ομάδας που ουσιαστικά αφιερώθηκε. Η παθιασμένη εμμονή του ζωγράφου για το αντικείμενό του είναι το μόνο που χρειάζεται για να τον παρακινεί να δουλέψει και ο “Πιντουρίο-Ντελ Πιέρο” είχε πάθος και εμμονή για την μπάλα και την “Μεγάλη Κυρία”. Τον ευχαριστούμε που είχαμε την ευκαιρία να τον δουμε να… ζωγραφίζει εντός των τεσσάρων γραμμών!

Οι τίτλοι του:

8 πρωταθλήματα Ιταλίας (1994–95, 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2011-12 / τα σκουντέτι του 2005 και του 2006 αφαιρέθηκαν από τη Γιουβέντους λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Calciopoli)

1 Κύπελλο Ιταλίας (1994-95)

4 Σούπερ Καπ Ιταλίας (1995, 1997, 2002, 2003)

1 Champions League (1995-96)

1 Σούπερ Καπ Ευρώπης (1996)

1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (1996)

1 πρωτάθλημα στη Serie B (2006-07)

1 Παγκόσμιο Κύπελλο 2006

 Ατομικές διακρίσεις:

Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τη Γιουβέντους με 290 γκολ (186 σε ανοιχτό παιχνίδι, 42 με εκτελέσεις φάουλ, 62 με χτυπήματα πέναλτι)

Κορυφαίος σε συμμετοχές στην ιστορία της Γιουβέντους με 705 (48.363 λεπτά)

Είναι μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζο στην 4η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ της εθνικής Ιταλίας, έχοντας πετύχει 27 γκολ (έχει 35 γκολ ο Λουίτζι Ρίβα, 33 ο Τζουζέπε Μεάτσα και 30 ο Σίλβιο Πιόλα).

Είναι στην 9η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σε συμμετοχές στην “σκουάντρα ατζούρα” έχοντας φορέσει 91 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο (βρίσκεται πίσω από Μπουφόν, Φ. Καναβάρο, Π. Μαλντίνι, Πίρλο, Τζοφ, Ντε Ρόσι, Τζαμπρότα και Φακέτι).

Είναι τρίτος σε αριθμό παιχνιδιών στην ιστορία της Serie A, πίσω μόνο από Χαβιέρ Σανέτι και Φραντσέσκο Τότι.

Έχει κατακτήσει δύο φορές το βραβειο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ιταλία (1998, 2008)

Είναι, μαζί με τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, πρώτος στη λίστα των παικτών με τα περισσότερα γκολ με εκτελέσεις φάουλ στην ιστορία της Serie A (43).

Έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Champions League (6 γκολ το 1995-96 και 10 γκολ το 1997-98).

Έχει κερδίσει το 2006-07 τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη Serie B (20 γκολ) και το 2007-08 τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη Serie A (21 γκολ).

https://www.youtube.com/watch?v=TrnQhbeExeg

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version