ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μπριζ – Φιορεντίνα: Ο Βανάκεν φέρνει τα πάντα στα ίσια! (vid)
Συγκλονιστικός Φέρντιναντ – «Δεν πατάω το σήμα της Ρεάλ! Σεβασμός στην ιστορία» (vid)
Ρεάλ – Μπάγερν: Οι 11αδες… που θα «ματώσουν» για να πάνε τελικό! (pic)
O Τομιγιάσου θέλει ένα πράγμα με την Άρσεναλ και αυτό είναι σχεδόν… αηδιαστικό!
Ο Τούχελ στην πιο δύσκολη ερώτηση που του έγινε απάντηση με… σιωπή!
Ντεσαγί για Μπαπέ: «Μεγάλο λάθος η Ρεάλ Μαδρίτης… Καλύτερα να πάει Σ. Αραβία!»
Μπορούσια Ντόρτμουντ: Η πορεία της ως τον τελικό είναι αξιοθαύμαστη! (pic)
Ανρί για Μπαπέ: «Είναι ο καλύτερος που υπάρχει! Είναι ο GOAT!»
Η Άστον Βίλα σμπαραλιάζει τους μεγάλους και παίρνει αστέρι αξίας 70 εκατ. ευρώ
O Μάρκο Ρόις έχει κεντράρει στον επόμενο σταθμό της καριέρας του!
Ντέκο και Τσάβι ονειρεύονται το ιδανικό 6αρι για την Μπαρτσελόνα
Ρεάλ Μαδρίτης vs Τόμας Τούχελ: Η παράδοση προμηνύει… μακρά νύχτα (stats)
Πογέτ: «Τεχνίτης ο Έλληνας ποδοσφαιριστής, άλλο είναι αυτό που του λείπει»
To άκρως δελεαστικό μπόνους που τάζει ο Πέρεθ σε κάθε παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης
H Λίβερπουλ «κάηκε» αλλά το Νησί επιμένει στην έλευση του Αμορίμ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ντόρτμουντ: Για κάθε Χάλαντ θα υπάρχει ένας Μουκοκό

Για ακόμη μια φορά η Ντόρμτουντ κατάφερε να έχει έτοιμη την απάντηση της σε μια επικείμενη μεγάλη αποχώρηση. Και η απάντηση για την αναμενόμενη φυγή του Χάλαντ είναι ο θαυματουργός Γιουσουφά Μουκοκό.

Ντόρτμουντ: Για κάθε Χάλαντ θα υπάρχει ένας Μουκοκό

Είναι ευρέως γνωστό πως η Ντόρτμουντ διαθέτει μια από τις ισχυρότερες ακαδημίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από μικρή ηλικία οι Βεστφαλοί γαλουχούν τα ακατέργαστα διαμαντάκια τους, τα οποία τις περισσότερες φορές βρίσκουν θέση στην πρώτη ομάδα. Μάλιστα αυτό γίνεται, με την ομάδα να παραμένει ανταγωνιστική και να μην είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Ακόμη νεαροί παίκτες επιλέγουν την ομάδα του Ρουρ, ώστε να εξελιχθούν και στη συνέχεια να μεταπηδήσουν σε ομάδα-μεγαθήριο.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Έρλινγκ Χάλαντ, ο οποίος δεν έχει καν συμπληρώσει χρόνο στη Γερμανία. Οι επιδόσεις του καθιστούν σχεδόν σίγουρη τη μεταγραφή του το ερχόμενο καλοκαίρι και ήδη στο Ντόρτμουντ ψάχνουν μακροχρόνιο αντικαταστάτη του 20χρονου. Ή μήπως όχι;

(Σχεδόν) για κάθε φευγάτο θα υπάρχει ένας νεαρός

Είναι πραγματικά τρομακτική η λίστα των παικτών που έχει αποχωρήσει από το «Βεστφάλεν» τα τελευταία χρόνια. Πολλά τεράστια ονόματα αποχώρησαν από την Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να κάνουν το βήμα παραπάνω σε κάποια ομάδα-μεγαθήριο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως σχεδόν για κάθε παίκτη που… την έκανε, η γερμανική ομάδα κατάφερε να τον αντικαταστήσει. Άλλες φορές επαρκώς και άλλες με κάποιον ακόμη καλύτερο!

«Δεν χρειαζόμαστε επιθετικό» είχε σχολιάσει μερικούς μήνες νωρίτερα το αφεντικό της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόακιμ Βάτσκε, μετά την απόκτηση του Έρλινγκ Χάλαντ από τη Ζάλτσμπουργκ. Παρότι ο μοναδικός δηλωμένος στο ρόστερ ήταν ο Νορβηγός! Αυτό ίσως να έγινε διότι ο θρύλος του συλλόγου είχε στραμμένα τα μάτια του στο αστέρι των ακαδημιών, Γιουσουφά Μουκοκό.

Ο Γερμανός επιθετικός με καταγωγή από το Καμερούν κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλό. Και όχι μόνο στις κατηγορίες της ηλικίας του (Κ16) αλλά στις ομάδες των Κ20! Την σεζόν 2017-18 ο 13χρονος (!) τότε Μουκοκό, αγωνιζόμενος στην Κ17 τέλειωσε τη σεζόν με 40 τέρματα σε 28 συμμετοχές! Παίζοντας με παιδιά περίπου 3 χρόνια μεγαλύτερά του. Ο νεαρός δεν… έβαλε μυαλό και την επόμενη σεζόν έσπασε κάθε ρεκόρ σκοράροντας 50 γκολ σε 28 συμμετοχές, αφήνοντας με το στόμα ανοικτό τους πάντες στην ομάδα.

Βλέποντας αυτά τα νούμερα, οι προπονητές του ήθελαν να ανεβάσουν κι άλλο τον ήδη πολύ υψηλό πήχη του ανταγωνισμού. Έτσι την περασμένη χρονιά βρέθηκε στην Κ20 όπου πάλι έκανε ό,τι ήθελε. Τα 38 γκολ του σε 28 συμμετοχές έδειξαν πως η μεγάλη ώρα είχε φτάσει. Καιρός πλέον να δοκιμαστεί με τα μεγάλα… παιδιά της ανδρικής ομάδας.

«Είναι ήδη πολύ καλύτερος από εμένα» σχολίασε ιπποτικά ο Χάλαντ για τον Μουκοκό, θέλοντας να τονώσει ακόμη περισσότερο τον νεαρό(τερό) ποδοσφαιριστή. «Αυτά που κάνει στην ηλικία του δεν μπορούσα ποτέ να τα κάνω εγώ».

Ήδη η Nike έσπευσε να προσφέρει πολυετές συμβόλαιο στον… αμούστακο σταρ η αξία του οποίου ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια. Ρίσκο λένε πολλοί, μάλλον… πρόληψη θεωρεί ο αμερικανικός κολοσσός ενδυμασίας.

Έτοιμος να σπάσει πολλά νέα-νικα ρεκόρ o Μουκοκό!

Η αλήθεια είναι πως το μόνο που κράταγε τη Ντόρτμουντ από το να χρησιμοποιήσει νωρίτερα τον Μουκοκό στην πρώτη ομάδα είναι η… ΟΥΕΦΑ. Οι κανονισμοί της ομοσπονδίας δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή παικτών κάτω από τα 16 στις διοργανώσεις της. Ο Γερμανός θα γίνει 16 στις 20 Νοεμβρίου και ετοιμάζεται να κάνει… σμπαράλια πολλά ρεκόρ. Πρώτο και καλύτερο αυτό του Νούρι Σαχίν από το 2005. Το 2005 ο Τούρκος είχε γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που συμμετείχε στη Μπουντεσλίγκα σε ηλικία 16 ετών και 334 ημερών. Ρεκόρ το οποίο θα σπάσει με σχετική άνεση το παιδί-θαύμα της Ντόρτμουντ.

Ακόμα ένα ρεκόρ που πιθανότατα θα κάνει δικό του και δύσκολα θα καταρριφθεί είναι αυτό του νεαρότερου παίκτη που θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη οι Βεστφαλοί τον έχουν δηλώσει στην ευρωπαϊκή τους λίστα και μετά τις 20 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμος! Στις 24 του ίδιου μήνα η Μπορούσια φιλοξενεί την Μπριζ για την 4η αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και σε ηλικία 16 ετών και 4 ημερών ο Μουκοκό θα έσπαγε εύκολα το ρεκόρ του Σελστίν Μπαμπαγιάρο (16 ετών, 2 μηνών και 25 ημερών).

Φυσικά το άλλο μεγάλο ρεκόρ που υπάρχει στον ορίζοντα είναι αυτό του νεότερου σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το φρέσκο ρεκόρ του Ανσού Φατί της Μπαρτσελόνα στέκει από την περασμένη σεζόν στα 17 χρόνια και 40 ημέρες. Ένα ρεκόρ το οποίο λογικά ο σεληνιασμένος πιτσιρικάς της Ντόρτμουντ θα κάνει επίσης δικό του, με τους ρυθμούς τους οποίους σκοράρει.

Στο Ντόρτμουντ γνωστή η συνταγή της επιτυχίας

Όλα δείχνουν πως ο Μουκοκό είναι φτιαγμένος σε εργαστήριο για να επιτύχει στο ποδόσφαιρο. Μάλλον όχι μόνο απλά να επιτύχει, αλλά να θριαμβεύσει! Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή είναι το να παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο του. Όπως δείχνουν τα περισσότερα ονόματα στις νεανικές λίστες που φιλοδοξεί να μπει ο Γερμανός, η χαρά τους ήταν μικρή. Μπόγιαν, Οφορίκουε, Σαχίν και πολλοί άλλοι μαγνήτισαν τον κόσμο από πολύ νέοι. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη, καθώς ο καθένας για τους δικούς τους λόγους… λοξοδρόμησε.

Όμως ο 15χρονος έχει ένα πολύ δυνατό όπλο στην φαρέτρα του. Βρίσκεται στην καλύτερη ομάδα παγκοσμίως για να εξεληχθεί. Οι Βεστφαλοί είναι… μανούλες στο να κρατούν τα μπόσικα στα νέα αστέρια του ποδοσφαίρου και να τους βοηθούν να φτάσουν στο τελικό στάδιο της εξέλιξης τους. Μορ, Ντεμπελέ και μερικοί άλλοι που βιάστηκαν να φύγουν τα βρήκαν σκούρα, καθώς η πειθαρχία των Γερμανών δεν υπήρχε στην ομάδα που πήγαν. Αντίθετα, πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές κατάφεραν να μείνουν συγκεντρωμένοι και να συνεχίσουν το όνειρο τους στο κορυφαίο επίπεδο.

Ήδη στο ρόστερ υπάρχουν πολλοί πιτσιρικάδες, ο οποίοι θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Μπέλινγκχαμ, Ρέινα, Σάντσο, Μόρεϊ, Ρεινιέρ και Χάλαντ είναι όλοι κάτω από τα 20! Και σχεδόν όλοι τους έχουν ενεργή παρουσία στο ρόστερ. Με την… μικρή τους εμπειρία μπορούν να βοηθήσουν τον… Βενιαμίν Μουκοκό να κρατήσει όσα μπορεί από αυτούς και να αποφύγει τα κακά παραδείγματα που προαναφέρθηκαν. Και αν τα καταφέρει, μόνο ο… ουρανός θε είναι ταβάνι στην καριέρα του.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ