ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μετά τον Τσάβι πάμε για… κωλοτούμπα και με Τούχελ στην Μπάγερν
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δημιούργησε την απόλυτη ενδεκάδα της Premier League
Μπαρτσελόνα: Στον… πάγο ο Μπερνάρντο Σίλβα – Η θέση που «καίει» τον Τσάβι
Τα τρία μεγαθήρια που μπαίνουν… σφήνα στην εξίσωση Ρεάλ Μαδρίτης – Λούνιν
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έβγαλε στη φόρα το μυστικό της ρήτρας του Γκιμαράες!
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Europa League

H Άιντραχτ δίδαξε στον Σιμεόνε πώς να αμύνεσαι για να κερδίσεις (vid)

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης με άψογα εκτελεσμένο τακτικό πλάνο δίδαξε εμμέσως την Ατλέτικο πώς να αμύνεσαι και για να κερδίσεις.

H Άιντραχτ δίδαξε στον Σιμεόνε πώς να αμύνεσαι για να κερδίσεις (vid)

Στο «Καμπ Νου», η Άιντραχτ Φρανκφούρτης πανηγύρισε μία επική πρόκριση στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, επικρατώντας με 3-2. Με δύο γκολ του Κόστιτς και ένα κεραυνό του Ράφαελ Σάντος Μπορεί προηγήθηκε με 3-0 στο σκορ. Το μόνο που κατάφερε η Μπάρτσα ήταν να σκοράρει δύο γκολ της παρηγοριάς στο τέλος με τον Μπουσκέτς και τον Ντεπάι.

Μία πρόκριση απόλυτα δίκαιη, που πρέπει να πιστωθεί στον Αυστριακό τεχνικό, Όλιβερ Γκλάσνερ.

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης παρέδωσε σεμινάρια αμυντικής συμπεριφοράς και εκδήλωσης κόντρα επιθέσεων κόντρα σε μία άκρως ποιοτική ομάδα με εξαιρετική ικανότητα στην κυκλοφορία της μπάλας.

Στην ουσία, η γερμανική ομάδα δίδαξε στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε πώς μπορείς με ένα πιο φτωχό ρόστερ να κερδίσεις μία πιο ποιοτική ομάδα χωρίς να παίξεις αντιποδόσφαιρο.

Η τέχνη της άμυνας και της αντεπίθεσης

Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Για την επίτευξη ενός γκολ υπάρχουν πολλοί τρόποι. Επομένως, καμία τακτική δεν είναι καταδικαστέα, αρκεί να πληροί αυτήν την προϋπόθεση.

Η Άιντραχτ πήγε στο «Καμπ Νου» με δύο δεδομένα. Πρώτον, γνωρίζοντας ότι για να προκριθεί πρέπει να σκοράρει. Δεύτερον, ξέροντας ότι έχει απέναντι της μία ομάδα πιο «μπαλάτη» και πολύ πιο ικανή στην κυκλοφορία της μπάλας.

Έτσι, ο Όλιβερ Γκράσνερ επέλεξε να «βραχυκυκλώσει αυτήν την κυκλοφορία. Για να το πετύχει αυτό αμύνθηκε στο μισό του γηπέδου αλλά με πολύ κλειστά τις γραμμές της και χωρίς να υποχωρήσει στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Με αυτόν τον τρόπο, εμπόδισε τη Μπαρτσελόνα από το να παίξει στα μεσοδιαστήματα, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τον Πέδρι και τον Γκάβι. Οι δύο παίκτες «κλειδιά» δεν είχαν ούτε ένα σουτ στο παιχνίδι ενώ το ποσοστό ακρίβειας πάσας του Πέδρι ήταν στο χαμηλό 72,2%.

Την συντριπτική κατοχή της μπάλας είχε η Μπαρτσελόνα (74% έναντι 26%) αλλά η πιο επικίνδυνη ομάδα στο γήπεδο ήταν η Άιντραχτ. Ενδεικτικό είναι ότι η γερμανική ομάδα μέτρησε περισσότερες τελικές από τη Μπάρτσα (16 έναντι 10) και περισσότερες στο στόχο (7 έναντι 4) Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αμυντική συμπεριφορά της είχε κάποια σκοπιμότητα. Να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των φουλ μπακ, Κόστιτς και Κνάουφ, για να βγει αστραπιαία στην κόντρα επίθεση.

Παρόλο που κανέναν γκολ της Άιντραχτ δεν μπήκε στην κόντρα επίθεση, οι μεγαλύτερες της φάσεις προήλθαν από τα πόδια των δύο ταχύτατων φουλ μπακ. Μετά από κάθε κλέψιμο της μπάλας, έβγαιναν σε κάθε ευκαιρία στην κόντρα επίθεση και ταλαιπωρούσαν απίστευτα τον Μινγκέθα και τον Άλμπα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κόστιτς τέλειωσε το ματς με 4 σουτ (2 γκολ) και 3 πάσες κλειδιά και ο Κνάουφ με 3 σουτ και ισάριθμες πάσες κλειδιά.

Η Ατλέτικο αμυνόταν υπερβολικά βαθιά

Το τακτικό σχέδιο Όλιβερ Γκράσνερ εκτελέστηκε άριστα. Οι συγκρίσεις με τις ανεπιτυχείς τακτικές του Σιμεόνε στο ματς της Ατλέτικο με τη Σίτι είναι αναπόφευκτες. Οι τέσσερις ομάδες αυτών των δύο αναμετρήσεων έχουν τεράστια κοινά μαζί τους. Από τη μία πλευρά, έχουμε την Ατλέτικο και την Άιντραχτ, οι οποίες μπορούν να αμυνθούν συμπαγώς και έχουν την ποιότητα να εκδηλώσουν την κόντρα επίθεση. Από την άλλη πλευρά, η Μπαρτσελόνα και η Σίτι αρέσκονται να κυριαρχούν με τη μπάλα στα πόδια και είναι εξαιρετικές στην κυκλοφορία της μπάλας.

Το ατόπημα του Σιμεόνε είναι ότι για 1,5 αγώνα κόντρα στη Σίτι, η ομάδα του αμυνόταν στο μισό τρίτο του γηπέδου με αποκλειστικό σκοπό να μη δεχτεί γκολ. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 35ο λεπτό της ρεβάνς για να καταγράψει η Ατλέτικο την πρώτη της τελική κόντρα στη Σίτι. 

Η άμυνα για χάρη της άμυνας δεν κέρδισε ποτέ κανέναν αγώνα. Έτσι, η Ατλέτικο περιορίστηκε σε ένα τιμητικό αποκλεισμό με μόλις ένα γκολ διαφορά. Οι άκρως πιεστικοί «ροχιμπλάνκος» του τελευταίου 30λεπτου της ρεβάνς είναι μία υπενθύμιση ότι η Ατλέτικο έχει την ποιότητα να επιτεθεί. Ωστόσο, η εμμονή του προπονητή της με την άμυνα είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια αρκείται σε τιμητικούς αποκλεισμούς στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συμπερασματικά, το να αμύνεσαι μαζικά δεν είναι κάτι καταδικαστέο. Το να αμύνεσαι με μοναδικό στόχο να μην παραβιαστεί η εστία σου είναι «αντιποδοσφαιρικό» και δεν πρόκειται ποτέ να σου κερδίσεις τίτλους.




Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ