ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Χουάν Μάτα

Ο Ισπανός χαφ αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 37,1 εκατομμύρια λύρες. Ωστόσο, μπορεί να επαναφέρει τους "κόκκινους διάβολους" στο δρόμο των επιτυχιών;

Χουάν Μάτα

Ο Ισπανός, αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού άγγιξε το ποσό-ρεκόρ των 45 εκ. ευρώ ( 37.1 εκ. λίρες), και έτσι αναπόφευκτα έστρεψε όλα τα Βρετανικά και Παγκόσμια Media πάνω του.

Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και μόνο αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι οικονομικά ξεπέρασε παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως είναι οι Ρούνεϊ, Φέρντιναντ (εν ενεργεία) και Βερόν. Αλήθεια μπορεί ο Μάτα να εγγυηθεί μια νέα πορεία επιτυχιών μέσα και έξω από τα αγγλικά σύνορα;

Μπορεί να γίνει ο ηγέτης μιας ταλαιπωρημένης αγωνιστικά Μάντσεστερ, σε αυτή τη μετά-Φέργκιουνσον εποχή; Και κυρίως, είναι έτοιμος να καπαρώσει θέση βασικού στην ομάδα του Μόγιες, από τη στιγμή που στην Τσέλσι του Μουρίνιο είχε παραγκωνιστεί;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παρελθόν του στην ομάδα του Λονδίνου θα λειτουργήσει καταλυτικά σε ότι αφορά τον εγκλιματισμό του στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά και την πιθανή απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τους Γκλέϊζερς για χάρη του…

Το “μπλε” παρελθόν του

Με εξαίρεση τη φετινή σεζόν, ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έχει κάνει “πράγματα και θάματα” στο «Στάμφορντ Μπρίτζ». Αρχής γενομένης από την περίοδο 2011, όταν και έγινε κάτοικος Λονδίνου, εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στη La Liga με τη φανέλα της Βαλένθια. Την πρώτη του σεζόν με τους “μπλε” όχι μόνο κατάφερε να καθιερωθεί στην βασική εντεκάδα του Ντι Ματέο, αλλά χρίστηκε και MVP της σεζόν για την ομάδα του, πράγμα λογικό αν αναλογιστούμε τα 12 γκολ σε 54 εμφανίσεις του σε Αγγλία και Ευρώπη καθώς και την ασίστ που έβγαλε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από κόρνερ με το “μαγικό” αριστερό του στο Ντρογκμπά, με αποτέλεσμα την ισοφάριση του σκορ με την Μπάγερν Μονάχου στις καθυστερήσεις και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου αργότερα στα πέναλτι!

Την ίδια σεζόν όμως, ο ίδιος κατέκτησε ακόμα ένα τίτλο και μια προσωπική διάκριση! Στον τελικό του F.A. Cup η Τσέλσι «λυγίζει» τη Λίβερπουλ (2-1) και ο Μάτα -παρότι δεν σκόραρε- ψηφίζεται ο κορυφαίος του γηπέδου. Πέρυσι, η ιστορία λίγο πολύ επαναλήφθηκε αφού το καλό 10άρι της Τσέλσι ξανακατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου της ομάδας στο τέλος της σεζόν, ενώ η ασίστ που σέρβιρε -ξανά από κόρνερ και στις καθυστερήσεις- αυτή τη φορά ήταν για τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και προοριζόταν για το κεφάλι του Ιβάνοβιτς. Το σκόρ έγινε 2-1, η Τσέλσι νίκησε τη Μπενφίκα και ο Μάτα πανηγύρισε Ευρωπαϊκό τίτλο για 2η συνεχόμενη φορά στην καριέρα του.

Μαζί και 20 γκολ (σε 64 εμφανίσεις) στη παραγωγικότερη του σεζόν μέχρι σήμερα. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι -μέσα και ο ίδιος- την 3η του χρονιά στην Αγγλική πρωτεύουσα. Η έλευση του Μουρίνιο αντί του Μπενίτεθ έφερε νέα πρόσωπα και αναταράξεις στο βασικό κορμό της ομάδας. Ο Μάτα αντικαταστάθηκε από τον Όσκαρ στη θέση πίσω από τον επιθετικό, παραμερίστηκε στα πλάγια (συνήθως στα δεξιά, χρησιμοποιώντας μάλιστα αντίθετο πόδι), και εν τέλει ξεκίνησε βασικός μόλις 13φορές στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οι λύσεις δύο: Μεταγραφή ή υπομονή; Ο ίδιος με το που άκουσε την πρόταση της Γιουνάιτεντ «ψήθηκε» με τη μία. Το ίδιο και η Τσέλσι για τους δικούς της λόγος προφανώς (οικονομικούς κλπ). Το deal έκλεισε και ο βραχύσωμος Ισπανός από το Μπούργκος είναι πλέον κάτοικος Μάντσεστερ.

Η νέα “κόκκινη” σελίδα

Ο ίδιος ο Μάτα σε συνέντευξη του όσο ακόμα ήταν στους “μπλέ” είχε εκφράσει την ευχαρίστηση του για την θέση στην οποία αγωνιζόταν επί διετίας Ντι Ματέο και Μπενίτεθ, που δεν ήταν άλλη από εκείνη του κρυφού επιθετικού. Πίσω από τον σέντερ φορ είχε ένα πιο κεντρικό ρόλο από ότι στα άκρα με αποτέλεσμα να σκοράρει περισσότερες φορές, αλλά κυρίως να τροφοδοτεί με γκολ τους υπολοίπους μέσους και επιθετικούς που τον πλαισίωναν.

Την ίδια σκέψη προφανώς έχει και ο προπονητής των «κόκκινων διαβόλων», Νταβίντ Μογιες ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής εγκωμίασε με τα καλύτερα λόγια τον Ισπανό, λέγοντας πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους playmaker παγκοσμίως. Και πώς να μην είναι άλλωστε με 32 γκολ και 28 ασσίστ την τελευταία διετία; Με λίγα λόγια ο Μάτα των διακρίσεων και των ρεκόρ, δεν μπορεί να μην έχει θέση στην σημερινή Γιουνάιτεντ, αρκεί να μοχθήσει και να δουλέψει όπως πέρυσι και πρόπερσι.

Είναι βέβαιο πως θα του ανοίξει διάπλατα μια θέση στην ενδεκάδα, ειδικά τώρα με τον τραυματισμό του Φαν Πέρσι και του Νάνι, με πιθανότερη εκείνη του 10αριού πίσω από τον Ρούνει (ή τον Ερνάντεζ) στην κορυφή, και τον Γουέλμπεκ αλλαγή. Πιθανόν να χρησιμοποιηθεί και στα άκρα για δοκιμή, αν και εκεί η Γιουνάιτεντ είναι παραφορτωμένη από παίκτες (Βαλένσια, Γιανουζάι, Γιάνγκ, Καγκάβα Γκίγκς κλπ).

Επιπλέον, είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες μεταγραφές μεσοεπιθετικά, συνεπώς ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν ο Μάτα πιάσει την απόδοση των στάνταρ της Τσέλσι, η Μάντσεστερ θα ξανανέβει επίπεδο και θα βρει τη χαμένη λάμψη της.

Επιμέλεια: Σπύρος Τσιγαρίδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ