ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΠΙΘΑΝΟ σουτ ο Έσε, 4-2 ο Ολυμπιακός! (vid)
Η Τσέλσι «πάτησε» την Τότεναμ στο ντέρμπι του Λονδίνου! (vid)
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Ισοφάρισε ο Ντιαμπί, ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ο Ελ Κααμπί! (vids)
Κάρλο Αντσελότι: «Ο Βινίσιους έχει… κρύο αίμα»!
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Μείωσε στις καθυστερήσεις ο Γουότκινς (vid)
Κάνει την Ευρώπη και πάλι να παραμιλάει ο Τζολάκης με αυτό που έπιασε! (vid)
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Το ακυρωθέν γκολ του Μπέιλι (vid)
0-2 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ξανά με Ελ Κααμπί! (vid)
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: 0-1 με πλασεδάρα Ελ Κααμπί! (vid)
Κατά πατέρα κατά γιο: Ανανέωσε με τα τσικό της Ρεάλ ο Μαρσέλο τζούνιορ
Κεφαλιά «όνειρο» και προβάδισμα για Τσέλσι κόντρα στην Τότεναμ!
Νάπολι: Οι δύο «Μπλαουγκράνα» που θέλει για να δώσει τον Κβαρατσχέλια!
O Πάλμερ θα μείνει στην ιστορία για το γκολ που έχασε! (vid)
Επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα για τον Γάλλο «βράχο» της Παρί
Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Οι επίσημες ενδεκάδες του ημιτελικού!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Φελίπε Κουτίνιο: Το παραμύθι τελικά είχε δράκο… Μπορεί να τον νικήσει;

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Φελίπε Κουτίνιο πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Ένα χρόνο μετά και όλα έχουν πάει στραβά. Μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση;

Φελίπε Κουτίνιο: Το παραμύθι τελικά είχε δράκο… Μπορεί να τον νικήσει;

Η μετακίνηση του Φελίπε Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα μόνο απλή υπόθεση δεν ήταν. Το καλοκαίρι του 2017 οι “μπλαουγκράνα” χάνουν απρόσμενα ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ρόστερ τους. Τον Νεϊμάρ.

Η Παρί Σεντ Ζερμέν αποφασίζει να καλύψει την ρήτρα των 222 εκατομμυρίων που υπήρχε στο συμβόλαιο του παίκτη και να τον κάνει δικό της. Μία κίνηση που… σόκαρε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μετά από αυτή την απώλεια η Μπαρτσελόνα έψαχνε απεγνωσμένα μια δυνατή μεταγραφή για να ενισχυθεί αλλά και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Πρώτος και βασικότερος στόχος ο Φελίπε Κουτίνιο της Λίβερπουλ. Το «ψηστήρι» ξεκινάει από τον Ιούλιο και η μια πρόταση διαδέχεται την άλλη. Ο παίκτης θέλει σαν τρελός τη μεταγραφή αλλά η Λίβερπουλ είναι ανένδοτη. Ο Κουτίνιο πιέζει με κάθε τρόπο και φτάνει μέχρι το σημείο να καταθέσει αίτημα μεταγραφής. Μάταια!

Η Λίβερπουλ προσπαθώντας να αποτινάξει από πάνω της την εικόνα της ομάδας που πουλάει τους καλύτερους της παίκτες αρνείται πεισματικά. Τελικά η Μπαρτσελόνα τέλη Αυγούστου πια, αφού δεν έβγαλε άκρη με τους Άγγλους, παίρνει τον Ουσμάν Ντεμπελέ για να καλύψει το κενό του Νειμάρ.

Και το σίριαλ… τελειώνει!

Η μεταγραφή του Κουτίνιο ολοκληρώνεται τελικά τον Ιανουάριο του 18 με ένα ποσό κοντά στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο που πλέον δεν προορίζεται για αντί-Νειμάρ αλλά για αντί- Ινιέστα.

Ο θρυλικός Ισπανός είχε δηλώσει πως στο τέλος της χρονιάς θα αφήσει την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και συνολικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έτσι ο Βραζιλιάνος φτάνει στην Βαρκελώνη μετά βαΐων και κλάδων. Σε τέλεια ηλικία. «Ψημένος» με την ομάδα και με όλο αυτό το σίριαλ της μεταγραφής του που τόσο κυνήγησε και ο ίδιος και που τελικά είχε happy end. Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Ήταν όμως πράγματι έτσι;

Ούτε αντι-Νειμάρ ούτε αντί-Ινιέστα

Το να αντικαταστήσεις τον Νεϊμάρ δεν το λες και απλό. Πρόκειται άλλωστε για το καλύτερο εξτρέμ στον κόσμο. Τόσο απλά. Ο Κουτίνιο μπορεί με μεγάλη ευκολία να παίξει στα πλάγια αλλά δεν είναι η φυσική του θέση. Η επιλογή του Ντεμπελέ γι’ αυτή τη θέση ήταν σαφώς πιο ορθολογική.

Ο 20χρονος Γάλλος δεν είναι βέβαια Νεϊμάρ αλλά είναι καθαρόαιμο εξτρέμ, με απεριόριστο ταλέντο που αν κόψει τις εξωγηπεδικές χαζομάρες και σοβαρευτεί μπορεί κάλλιστα να αφήσει εποχή. Κι αν το κενό του Νευμάρ στην Μπαρτσελόνα ήταν δύσκολο να καλυφτεί φανταστείτε τι γίνεται με το κενό του Ινιέστα.

Ο Αντρές Ινιέστα είναι συνδεδεμένος με την έννοια Μπαρτσελόνα στο 100%. Παιδί από τις ακαδημίες, ανέβηκε ένα ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας κι έγινε παίκτης-σύμβολο της Μπάρτσα. Από το 2002 μέχρι το 2018 αποτελούσε βασικό στέλεχος της ομάδας και ήταν “παρών” στη χρυσή εποχή που οδήγησε σε δεκάδες τίτλους και επιτυχίες.

Στα χρόνια της ακμής του άλλωστε θεωρούταν (μαζί με τον συμπαίκτη του Τσάβι) το κορυφαίο χαφ στον κόσμο. Μέσα σε όλα αυτά ο Ινιέστα υπήρξε ένα καθαρό “8άρι”. Λόγω της απίστευτης τεχνικής μπορούσε να παίξει ακόμα και στα πλάγια, αλλά στην ιστορία θα μείνει ως ένα από τα καλύτερα κεντρικά χαφ όλων των εποχών.

Ο Κουτίνιο είναι δεκάρι. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς επειδή αυτή η θέση (όπως την ξέραμε) έχει χαθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο Κουτίνιο είναι επιθετικό χαφ, παίζει δηλαδή πίσω από το φορ και μπροστά από τα κεντρικά χαφ. Αυτό που του ζητήθηκε λοιπόν ήταν να αντικαταστήσει έναν παίκτη ορόσημο για το κλαμπ χωρίς καν να αγωνίζεται στη φυσική του θέση. Δύσκολα πράγματα.

Ψάχνοντας ρόλο

Το πρώτο εξάμηνο του Κουτίνιο στην Μπαρτσελόνα ήταν αναγνωριστικό. Οι “Μπλαουγκράνα” είχαν ουσιαστικά καθαρίσει το πρωτάθλημα, ο παίκτης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ (επειδή είχε παίξει στους ομίλους με τη Λίβερπουλ) και ο Ινιέστα ήταν ακόμα στην ομάδα.

Ο Βραζιλιάνος κάνει κάποια καλά ματς αγωνιζόμενος κυρίως στα άκρα (ο Ντεμπελέ απουσίαζε λόγο τραυματισμού). Σε 22 συμμετοχές μετράει δέκα γκολ και έξι ασίστ, κατακτά το νταμπλ στην Ισπανία και ετοιμάζεται για την πρώτη του γεμάτη σεζόν.

Ο Κουτίνιο ξεκινάει βασικός τη σεζόν όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περίμεναν όλοι αλλά και ο ίδιος. Η αγωνιστική άνοδος (του υγιή πλέον) Ντεμπελέ και ο τρόπος με τον οποίο προτιμάει να παίζει ο Βαλβέρδε στα χαφ «τρακάρουν» με το παιχνίδι του Βραζιλιάνου.

Ο Ισπανός τεχνικός δείχνει να εμπιστεύεται πιο «καθαρούς» κεντρικούς για τον άξονα της ομάδας. Με την θέση του αμυντικού χαφ να είναι εδώ και δέκα χρόνια καπαρωμένη από τον Σέρχιο Μπούσκετς οι άλλες δύο θέσεις στην τριάδα των χαφ καλύπτοναι από παίκτες που αγωνίζονται ως κεντρικά χαφ.

Ράκιτιτς, Βιντάλ και Άρθουρ είναι σαφώς πιο σκληροτράχηλοι και προσφέρουν διαφορετικά πράγματα απ’ ότι ο ντελικάτος δημιουργός Κουτίνιο. Άλλωστε σε μια ομάδα που έχει τον Μέσι στην 11αδα της το θέμα της δημιουργίας είναι κάπως λυμένο. Έτσι ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ μοιάζει να ψάχνεται για το ποιος θα είναι ο τρόπος που θα προσφέρει στο καλοδουλεμένο σύνολο της Μπαρτσελόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες αγωνιστικές να βρίσκεται στον πάγκο και να περνάει στον αγωνιστικό χώρο κυρίως ως αλλαγή. Ποιος να το περίμενε;

Μπορεί να το «γυρίσει»;

Ανεξαρτήτως της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Μπαρτσελόνα ένας παίκτης σαν τον Κουτίνιο δεν γίνεται να κάθεται στον πάγκο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ποιότητα και το ταλέντο του Βραζιλιάνου είναι αδιαμφισβήτητα και θα μπορούσαν να «ανεβάσουν» επίπεδο τα περισσότερα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης.

Τα μεταγραφικά σενάρια έχουν ήδη ξεκινήσει με το όνομα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ακούγεται έντονα. Ο ίδιος ο Κουτίνιο όμως πάλεψε πολύ για να φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Δεν δείχνει διατεθειμένος να παρατήσει τόσο εύκολα ένα όνειρο ζωή.

Τις ικανότητες για να κάνει την διαφορά σε αυτό το επίπεδο φυσικά και τις έχει. Το έχει αποδείξει άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια με την φανέλα της Λίβερπουλ. Επειδή όμως η ψυχολογία στον αθλητισμό παίζει τεράστιο ρόλο στην απόδοση ενός αθλητή η Μπαρτσελόνα πρέπει να βρει πως θα αξιοποιήσει αυτό το τεράστιο «όπλο» που έχει στην κατοχή της.

Ο Βαλβέρδε καλείται να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» που έχει στα χέρια του με την περίπτωση του Βραζιλιάνου επιθετικού χαφ. Να τον κάνει να νιώσει ξανά σημαντικός και να πάρει από αυτόν ότι έπαιρνε και ο Κλοπ στη Λίβερπουλ. Γυρνάει η κατάσταση ή ο Κουτίνιο σύντομα θα αλλάξει στρατόπεδο; Απαντήσεις που αλλού; Στο χορτάρι.

https://www.youtube.com/watch?v=x85ckKG95kk

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ