ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μπαρτσελόνα: Με πρωταγωνιστή τον Λεβαντόφκσι κέρδισε και την άμυνα της
Άμυνα για κλάματα η Μπαρτσελόνα χάρισε δυο γκολ στη Βαλένθια (vid)
Μόνο έναν παίκτη θέλει τόσο πολύ ο Τσάβι για την επόμενη σεζόν στην Μπαρτσελόνα!
Γκιουλέρ: «Πήγα στη Ρεάλ για να γίνω ο διάδοχος του Μόντριτς»
Ο Σάκα πρώτα έβγαλε ασίστ και μετά γέλαγε μπροστά στους οπαδούς της Τότεναμ! (vid)
Λεβαντόφσκι: «Άξιζα Χρυσή Μπάλα! Αυτοί είναι οι δύο κορυφαίοι της φετινής σεζόν»
Ο Νταβίντ Λουίζ ταπείνωσε τον Κάραγκερ: «Αστείο! Δεν πήρες ποτέ τίτλο, αλλά…»
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Η τεχνολογία μίλησε – Εκεί θα καταλήξει ο τίτλος της Premier League… και η τελική βαθμολογία!
Έκτακτο: Οριστική συμφωνία της Λίβερπουλ – Έπεσαν υπογραφές! (pic)
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Ηχηρές αποχωρήσεις σε Ίντερ και Μίλαν – Χαιρέτησαν οι πρώτοι δύο!
«Μικρή» η Μπάγερν μπροστά στη… Ρεάλ – Η δήλωση Τούχελ τους ξέρανε!
Θα μας τρελάνει ο Τιάγκο Σίλβα – Βρήκε νέα ομάδα… και λέει το «ναι»!
Μπαρτσελόνα ξύπνησες – «Άρρωστη» ανανέωση στον νέο… Πουγιόλ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Παρί Σεν Ζερμέν

Για κάθε Κουρτουά θα υπάρχει πάντα ένας Νάβας

Το χθεσινό 3-0 της Παρί επί της Ρεάλ ίσως είναι η μόνη νίκη των Παριζιάνων που θα πανηγυρίσουμε φέτος. Γιατί πάντα θα είμαστε με τους Νάβας αυτού του κόσμου.

Για κάθε Κουρτουά θα υπάρχει πάντα ένας Νάβας

Όσα χρόνια έπαιζε ο Κέιλορ Νάβας στη Ρεάλ βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση. Ο λόγος; Είναι πιο εύκολο να κατηγορείς έναν 27χρονο Κοσταρικανό που ήρθε από τη Λεβάντε πάρα τους πασίγνωστους ακριβοπληρωμένους σταρ. Όχι ότι το κοινό της Ρεάλ μασάει να κράξει και τον θεό τον ίδιο, απλά ο Νάβας παραήταν εύκολος στόχος. Τώρα πια δεν τον έχει. Η Ρεάλ προτίμησε τον «πολύ» Τιμπό Κουρτουά. Και δεν έχει σταματήσει να το πληρώνει. Απλά χθες το είδε να συμβαίνει και μπροστά στα μάτια της.

Τι άλλο να έκανε δηλαδή;

Ο Νάβας βρέθηκε στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 14 εξαργυρώνοντας ουσιαστικά τις καταπληκτικές εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ε Φάνη Γκέκα; Στην πρώτη χρονιά του ήταν αναπληρωματικός του εμβληματικού Ίκερ Κασίγιας. Όταν όμως ο «Άγιος Ίκερ» το 2015 έφυγε για την Πόρτο ο Νάβας πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Και για να τα λέμε όλα ο λόγος που ο Κασίγιας άφησε τη Ρεάλ ήταν επειδή ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα του Νάβας και ένα μέγεθος σαν αυτόν δεν άντεχε να κάτσει στον πάγκο.

Από τη στιγμή που μονιμοποιήθηκε κάτω από τα δοκάρια των «Μερένχες» ο Νάβας ήταν εξαιρετικός. Με αυτόν στο τέρμα η Ρεάλ πανηγύρισε ένα ιστορικό three peat στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας. Ο Νάβας ήταν ο «φύλακας άγγελος» της καταπληκτικής ομάδας που δημιούργησε ο Ζιντάν και η οποία σάρωσε τα πάντα.

Μετά την κατάκτηση του τρίτου σερί Τσάμπιονς Λιγκ ο κύκλος αυτής της ομάδας έφτασε στο τέλος του. Ο Κριστιάνο αποχώρησε, όπως και ο Ζιντάν. Η Ρεάλ έχασε τα δύο πιο βασικά συστατικά της επιτυχίας της. Έπρεπε λοιπόν να μπει στη νέα εποχή προχωρώντας σε δυναμικές κινήσεις που θα κάλυπταν όσο το δυνατόν περισσότερο δύο τεράστια κενά.

Αμ δε. Στην άκρη του πάγκου ήρθε κάποιος Λοπετέγι που έφυγε νύχτα και ως προς το έμψυχο δυναμικό η μόνη «δυνατή» μεταγραφή έγινε ίσως στη μοναδική θέση που η Ρεάλ δε χρειαζόταν παίκτη. Στο τέρμα. Οι Μαδριλένοι έφεραν στο Μπερναμπέου τον Κουρτουά για να γίνει βασικός στη θέση ενός τερματοφύλακα που τίμησε τη φανέλα της ομάδας και που η απόδοσή του ήταν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο Κουρτουά λοιπόν «έφαγε» τον Νάβας με συνοπτικές διαδικασίες και από τότε ξεκίνησε η κατηφόρα. Όχι ότι ο Κουρτουά είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την τραγική εικόνα της Ρεάλ που δεν λέει να αλλάξει. Αλλά το γεγονός ότι ο Βέλγος έχει να κρατήσει την εστία του ανέπαφη από τον Φεβρουάριο έχει και αυτό τη σημασία του.

Κλασσική περίπτωση αλαζονείας από την Ρεάλ

Η αντικατάσταση του Νάβας με τον Κουρτουά είναι μια επιλογή που δε μπορούμε να πούμε ότι δεν θυμίζει τη γενικότερη νοοτροπία της Ρεάλ. Επιλογή που γίνεται βασισμένη σε ένα σκεπτικό χωρίς αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια. Το ίδιο έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του «αντιεμπορικού» Κλοντ Μακελελέ τον  οποίο η Ρεάλ άφησε να φύγει για ψίχουλα ώστε να χωρέσουν στην εντεκάδα όλοι οι «Γκαλάκτικος».  Η άμυνά της έγινε απευθείας σκορποχώρι. Ο Γάλλος πήγε στην Τσέλσι, έγινε σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της και υπήρξε κομβική φιγούρα στη νέα εποχή των «Μπλε» επί Αμπράμοβιτς.

Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση του Φερνάντο Μοριέντες. Ένα δικό της παιδί που αποτέλεσε επί χρόνια ένα σούπερ επιθετικό δίδυμο με τον Ραούλ. Μαζί πανηγύρισαν  δύο Πρωταθλήματα Ισπανίας και τρία Τσάμπιονς Λικγ! Μέχρι που η Ρεάλ τον ξεφορτώθηκε δίνοντάς τον δανεικό στη Μονακό γιατί δεν χώραγε μαζί με τον Ρονάλντο στην επίθεση. Και την ακριβώς επόμενη χρονιά τον βρήκε μπροστά της στους 8 του Τσαμπιονος Λιγκ, όπου την απέκλεισε σκοράροντας δύο φορές στα μεταξύ τους παιχνίδια σε μια διοργάνωση που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ!

Στη νεότερη εποχή τα παραδείγματα συνεχίζονται. Παίκτες όπως ο Οζίλ –ο κανονικός όχι ο τωρινός- , ο Ιγκουαίν, ο Ντι Μαρία οδηγήθηκαν στην έξοδο, ενώ η απόδοσή τους βρισκόταν στα ύψη γιατί κάποιος άλλος «έπρεπε» να παίξει. Τη μία ο ακριβός Μπέιλ, την άλλη ο εμπορικός Χάμες και πάει λέγοντας. Παίκτες που βρίσκονταν χρόνια στην ομάδα, είχαν δεθεί μαζί της και είχαν προσφέρει τα μέγιστα θυσιάστηκαν γιατί για να παίζεις στη Ρεάλ δεν αρκεί να είσαι απλά καλός εντός των τεσσάρων γραμμών.

Κάπως έτσι ο 27χρονος Κουρτουά που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο από τα 19 του, έχει πιο δυνατές βάσεις, μεγαλύτερη προοπτική και πλουσιότερα σωματικά προσόντα είναι αυτός που θα προτιμηθεί από τον Κέιλορ Νάβας. Υπάρχει όμως και το κάρμα.

Ένα «δίκαιο» βράδυ

Γι’ αυτό το χθεσινό βράδυ σκάσαμε ένα μικρό -η αλήθεια είναι- αλλά ειλικρινές χαμόγελο για τη νίκη της Παρί. Επειδή αυτό που έγινε ήταν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Και για την αδικαιολόγητα κακή εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του Ζιντάν, αλλά κυρίως για αυτούς που καθόντουσαν κάτω από τα δοκάρια.

Γιατί ο Νάβας έχασε τη θέση του άδικα. Υπέμεινε μια χρονιά να κάθεται στον πάγκο και να παίζει κάποιος που ήταν εμφανώς εκτός φόρμας. Κι όσο άσχημα κι αν πήγαινε ο Κουρτουά συνέχιζε να είναι βασικός. Ξανά και ξανά και ξανά. Κι επειδή στο ποδόσφαιρο τα παιχνίδια της μοίρας έχουν αποδείξει ότι συνήθως ξέρουν ποιον δικαιώνουν έμελλε Νάβας και Ρεάλ να βρεθούν αντίπαλοι πολύ γρήγορα. Κι αυτό το 3-0 σίγουρα θα απάλυνε κάπως τον πόνο που νιώθει ο Κοσταρικανός για τον τρόπο που του φέρθηκαν στη Μαδρίτη.

Ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια σε μια ομάδα που το κλίμα ήταν έτσι κι αλλιώς αρνητικό. Παρά τα πολλά εκατομμύρια που δαπανήθηκαν το καλοκαίρι η Ρεάλ παραμένει μια ασύνδετη ομάδα που ώρες ώρες σου δίνει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να βρει καν κίνητρο για να παίξει. Και αυτό είναι βασικά θέμα προπονητή. Η θέση του Ζιντάν δείχνει αρκετά επισφαλής. Πολλοί πιστεύουν ότι η χθεσινή ήττα και ο τρόπος που ήρθε τον «τελείωσαν». Ο Γάλλος τεχνικός έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και τα περιθώρια γι’ αυτόν στενεύουν επικίνδυνα.

Μην ξεχνάμε ότι η Παρί σκόρπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς Εμπαπέ, Νειμάρ και Καβάνι. Είχε όμως Νάβας. Και κάτι μου λέει πως αυτή η μεταγραφή θα αποδειχθτεί από τις πλέον καθοριστικές στη σύγχρονη ιστορία των Παριζιάνων. Αντίθετα η Ρεάλ μάλλον έχει ήδη μετανιώσει.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ