Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερη η Boxing Day…στην Πρέμιερ Λιγκ;
Premier League

Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερη η Boxing Day…στην Πρέμιερ Λιγκ;

Η ιστορία της Boxing Day στην Premier League

26.12.2019 | 13:25

Η Boxing Day είναι μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται ως αργία την 26η Δεκεμβρίου στην Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και άλλες χώρες τις Κοινοπολιτείας. Η Βασίλισσα Βικτωρία ήταν αυτή που την έκανε αργία τον 19ο αιώνα. Σε κάποιες περιοχές της Ιρλανδίας η γιορτή λέγεται του Αγίου Στεφάνου επειδή γιορτάζει ο συγκεκριμένος άγιος σήμερα. Πολύ απλά η Boxing Day είναι η δική μας δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Είναι παράδοση τότε να παίζονται αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ. Για την ακρίβεια θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος 3 αγωνιστικών στις οποίες μόνο ομάδες με βαθύ ρόστερ και έξυπνες τακτικές επικρατούν.

Πως πήρε το όνομα της η Boxing Day;

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί και πολλές υποθέσεις για το πως πήρε το όνομα της η Boxing Day. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις τρεις εκδοχές που υπάρχουν κυρίως.

  1. Το όνομα της αναφέρεται στο άνοιγμα των δώρων. Ως γνωστών ατα Χριστούγεννα είναι παράδοση τα δώρα αλλά και η ανταλλαγή τους μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η Boxing Day είναι η δεύτερη μέρα Χριστουγέννων και αποτελούσε παραδοσιακά αργία για τους υπηρέτες. Ήταν η μέρα που έπαιρναν το Χριστουγεννιάτικο δώρο από τους αφέντες.  Το Χριστουγεννιάτικο κουτί όπως το έλεγαν το πήγαιναν στις οικογένειες τους.
  2. Το όνομα αναφέρεται στις φιλανθρωπίες.  Στην Boxing Day συνηθίζεται να γίνονται πολλές φιλανθρωπίες. Εδώ αναφερόμαστε στο κουτί που μαζεύονται τα χρήματα για τους ασθενέσθερους οικονομικά στην Εκκλησία. Αυτό ανοίγεται την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων την Boxing Day.
  3. Το όνομα αναφέρεται στην ναυτική παράδοση. Πάρα πολλά καράβια παραδοσιακά  είχαν ένα κουτί σαν κουμπαρά δίπλα στο τιμόνι για καλή τύχη. Οι ναυτικοί όταν επέστρεφαν στις πατρίδες τους έδιναν το κουτί στον ιερά και αυτό ανοιγόταν τα Χριστούγεννα ενώ τα χρήματα δίνονταν στους φτωχούς.

Ποια είναι η ιστορία της Boxing Day με το ποδόσφαιρο;

Η Boxing Day είναι ιδιαίτερη μέρα-αργία που περνάει όλος ο κόσμος με οικογένεια και με φίλους Βέβαια τα τελευταία χρόνια αυτή η μέρα έχει γίνει συνώνυμο με πολλά αθλήματα. Η ιππασία είναι από τα πιο δημοφιλή, αλλά κυρίως το κοινό μαζεύεται στους μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Στην Boxing Day οι Βρετανοί δείχνουν την εκκεντρικότητα τους αφού παίρνουν μέρος σε μια σειρά από ανόητες δραστηριότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται το κολύμπι στα παγωμένα Αγγλικά ποτάμια, οι αγώνες ταχύτητας κάθε λογής. Βέβαια οι φιλανθρωπίες και οι σχετικοί αγώνες γίνονται στην συγκεκριμένη μέρα.

Το πιο παλιό παιχνίδι της Boxing Day μας γυρνάει πίσω στο 1860 όταν η Χάλλαμ έπαιξε με την Σέφιλντ σαν σήμερα. Αυτές οι δύο είναι οι παλιές ομάδες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και παίξανε τον πρώτο αγώνα που έγινε ποτέ ανάμεσα σε δύο συλλόγους.

Το πιο παλιό παιχνίδι της Boxing Day μας γυρνάει πίσω στο 1860 όταν η Χάλλαμ έπαιξε με την Σέφιλντ σαν σήμερα. Αυτές οι δύο είναι οι παλιές ομάδες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και παίξανε τον πρώτο αγώνα που έγινε ποτέ ανάμεσα σε δύο συλλόγους.
Το ποδόσφαιρο όμως δεν παιζόταν με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα. Στο ματς που προαναφερθήκαμε οι ομάδες αγωνίστηκαν υπό τους κανόνες της Σέφιλντ. Όλα αυτά άλλαξαν κυρίως τον επόμενο αιώνα. Απλώς με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τις βαθιές ρίζες που έχει το ποδόσφαιρο στην Boxing Day.

Πολλοί αναφέρουν βέβαια ότι η παράδοση να παίζονται αγωνιστικές στην δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ξεκίνησε  τη σεζόν 1888-89. Τότε η Πρέστον είχε νικήσει την Ντέρμπι με 5-0 στην ημέρα του Αγίου Στεφάνου. Όλη αυτή η παράδοση συνεχίστηκε και εξελίχθηκε.

Πως ξεκίνησε;

Οι ρομαντικοί θεωρούν ότι η boxing day ξεκίνησε από το φιλικό παιχνίδι που έπαιξαν Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο το 1914. Το παιχνίδι έγινε στο Βέλγιο και η Αγγλική Ομοσπονδία το 2014 στην επέτειο των 100 χρόνων το αναβίωσε με Βρετανούς στρατιώτες να παίζουν μπάλα με τους Γερμανούς.

Η Χριστουγεννιάτικη μέρα είναι πολύ ιδιαίτερη. Οι φίλαθλοι κάθονται και ακούν την ομιλία της Βασίλισσας, τρώνε μαζί με την οικογένεια. Ενώ από την δεκαετία του 1950 το ποδόσφαιρο έγινε παράδοση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Βέβαια από την σεζόν 1957-58 ποδόσφαιρο παίζεται μόνο στην Boxing Day.

Πως βγαίνουν οι αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ στην Boxing Day;

Οι υπεύθυνοι για τις αγωνιστικές προσπαθούν όλες οι ομάδες να έχουν κοντινές αποστάσεις. Τα παιχνίδια προσελκύουν τόσο οικογένειες όσο και φίλους να πάνε μαζί στο γήπεδο και να απολαύσουν τον αγώνα για αυτό και υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Τα μεγάλα τοπικά ντέρμπι προσπαθούν να αποφευχθούν γιατί δεν θέλουν μέσα σε μια πόλη να υπάρχουν οι φανατικοί φίλαθλοι των δύο αντίπαλων ομάδων και πανηγυρίζουν ξεχωριστά. Δεν είναι σωστό με το κλίμα των γιορτών.

Φυσικά είναι πολύ δύσκολα και τις 92 ομάδες των επαγγελματικών Αγγλικών κατηγοριών να τις τοποθετήσουν σε ένα τέτοιο-ιδανικό ματς. Αλλά τις περισσότερες φορές επιλέγονται να γίνονται μικρές αποστάσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι…τοπ 5 πιο θεαματικές Boxing Day 

5. Σέφιλντ Γουέντσντει 3-3 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , 1992

Πριν η Μάντσεστερ Γιουναίτεντ κατακτήσει το Αγγλικό ποδόσφαιρο και υπερισχύσει ολοκληρωτικά,  είχε να πάρει τίτλο εδώ και 26 χρόνια. Την σεζόν 1992-93 ο Σερ Άλεξ τα έκανε όλα πολύ σωστά και η ομάδα πήγαινε για τον τίτλο. Βέβαια της έλειπε ένα αστέρι, ένα ποδοσφαιριστής δηλαδή που θα έκανε του κεφαλιού του και θα έπαιρνε πόντους από το πουθενά. Στις αρχές του Δεκεμβρίου τλου 1992 ο Σερ Άλεξ έφερε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ερίκ Καντονά.

Η μεταγραφή Καντονά έδωσε ώθηση στην ομάδα για να συνεχίσει το εξαιρετικό της έργο. Όμως την Boxing Day έπρεπε να αντιμετωπίσουν την Σέφιλντ Γοέυντσεντει στο Χίλσμπορο σε μια δύσκολη αγωνιστική.

Μέσα σε μια ώρα οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν με 3-0. Όμως ο Ερίκ Καντονά στα τελευταία 10 λεπτά κατάφερε και έφερε στα ίσα το ματς.

4. Bolton 4-3 Newcastle: 2002

Παίζει ο Σαμ Άλαρνταις επιθετικό ποδόσφαιρο; Φυσικά και όχι. Βέβαια στην Boxing Day του 2002 το είδαμε και αυτό. Ο προπονητής της Μπόλτον μας έδειξε ότι θαύματα συμβαίνουν τα Χριστούγεννα και με ένα επιθετικό στυλ κατάφερε να νικήσει με 4-3 την Νιούκαστλ εντός έδρας. Man of the match ήταν ο εξαιρετικός Νιγηριανός επιθετικός Τζέι Τζέι Οκόχα

3. Manchester United 4-3 Newcastle, 2012

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ είναι γνωστή για τις μεγάλες ανατροπές της. Αυτό δεν θα άλλαζε βέβαια στην τελευταία χρονιά στους Κόκκινους του Σερ Άλεξ. Είχαν κερδίσει τότε 29 πόντους από ανατροπές.

Η Νιούκαστλ είχε προηγηθεί σε εκείνο το παιχνίδι αλλά με δύο γκολ του Εβρά, γκολ-ισοφάρισης του Φαν Πέρσι και νικητήριο γκολ του Τσιτσαρίτο στο 90+4′ η Γιουνάιτεντ έκανε μία εκπληκτική ανατροπή. Η Μάντσεστερ εκείνο τον Μάιο σήκωσε το 20ο Αγγλικό πρωτάθλημα και το 13ο της επί εποχής Σερ Άλεξ.

2. Chelsea 4-4 Aston Villa, 2007

Μετά την απόλυση του Special One τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς η Τσέλσι συνέχισε την εξαιρετική τηε πορεία στο πρωτάθλημα. Προπονητής της ήταν ο Άβραμ Γκράντ και το ρόστερ της ήταν γεμάτο από πρεμιερλιγκάτους αστέρες με εξαιρετικές δεξιότητες.

Στον Μουρίνιο δεν άρεζαν τα μεγάλα σκορ για αυτό και οι ποδοσφαιριστές του μάθαιναν να είναι πιο φειδωλοί στο σκοράρισμα. Όμως με την απόλυση του Πορτογάλου δημιουργήθηκε πρόβλημα στο γκολ για την Τσέλσι.

Σε εκείνο το ματς η Άστον Βίλλα έκανε μια εξαιρετική αρχή και προηγήθηκε με 2-0. Ο Ζατ Νάιτ των χωριατών δέχθηκε κόκκινη κάρτα μετά από φάουλ στο Σεφτσένκο. Η Τσέλσι κατάφερε να ισοφαρίσει στο 50 λεπτό και είχε το momentum του αγώνα. Αλλά η Βίλλα σκόραρε ξανά όπως και οι Λονδρέζοι.

Στο γήπεδο έγιναν εξωπραγματικά πράγματα και μετά την κόκκινη του Καρβάλιο ο Μπάλακ σκόραρε για το 4-3. Βέβαια ο Άσλει Κόουλ στο τελευταίο λεπτό έκανε πέναλτι αφού ακούμπησε την μπάλα με το χέρι στην περιοχή. Ο Γκάρεθ Μπάρι ευστόχησε από τα 11 μέτρα ενώ ο αμυντικός της Τσέλσι πήρε την κόκκινη κάρτα. Αυτό το ματς αποδείχθηκε καθοριστικό στην μετέπειτα κούρσα πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς.

1. The Boxing day of 1963

Σε καμία Boxing Day δεν μπήκαν περισσότερα γκολ όσα βάλανε οι ομάδες το 1963. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ Ian St John είχε πει ότι αυτή η αγωνιστική είναι εξωπραγματική.

Οι αμυντικοί φαίνεται ότι χαλάρωσαν πολύ καλά τα Χριστούγεννα αφού μπήκαν συνολικά 66 γκολ σε μία αγωνιστική! 7 ποδοσφαιριστές σκόραραν χατ τρικ και 4 αποβλήθηκαν.

Ποιες ομάδες έχουν την καλύτερη παράδοση στην Boxing Day;

Οι Big Six πάντα τα πηγαίνουν εξαιρετικά στην Boxing Day. Η πιο επιτυχημένη ομάδα είναι η Μάντσεστερ Γιουναίτεντ κυρίως από την εποχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι Κόκκινοι του Μάντσεστερ έχουν νικήσει 20 από τα 25 ματς στην Boxing Day και έχουν ένα ποσοστό περίπου στο 80%.

1. Manchester United (2.52 points per game)

2. Arsenal (2.05 points per game)

3. Liverpool (2.04 points per game)

4. Tottenham (2.00 points per game)

5. Chelsea (1.73 points per game)

Ποιες ομάδες δεν τα πάνε τόσο καλά στην Boxing Day;

Η Νιουκάστλ είναι στην κορυφή της λίστας των ομάδων που δεν τα πάνε τόσο καλά. Οι Κατακάξες έχουν μόλις 21% νίκες στην Boxing Day. Άστον Βίλλα και Γούλβς συμπληρώνουν την κορυφή της σχετικής λίστας.

1. Newcastle (0.83 points per game)

2. Aston Villa (0.88 points per game)

3= Wolves (1.04 points per game)

3= Norwich (1.04 points per game)

3= Leicester (1.04 points per game)

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version