Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Τζέιμς Γουόρντ-Πράους: Δεν έχουν όλοι τα ίδια όνειρα
FACE CONTROL

Τζέιμς Γουόρντ-Πράους: Δεν έχουν όλοι τα ίδια όνειρα

Με αφορμή τις εμφανίσεις της φετινής Σαουθάμπτον, ο Βασιλιάς αναλύει τον Τζέιμς Γουόρντ-Πράους, ο οποίος γράφει τη δική του ιστορία στη νότια ακτή

08.11.2020 | 22:10

Ας το παραδεχθούμε. Τη σήμερον ημέρα οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές κυνηγούν το εύκολο χρήμα και την γρήγορη δόξα. Οι αξίες που τους δένουν με έναν σύλλογο έχουν σχεδόν χαθεί και η «πίστη» είναι λέξη άγνωστη στους περισσότερους παίκτες. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει το… μικρό γαλατικό χωριό που αντιστέκεται. Και ένας από αυτούς τους… Γαλάτες που κρατούν το λάβαρο ψηλά είναι ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράους με την αγαπημένη του Σαουθάμπτον.

Το λουλούδι που άνθησε και δεν άφησε το φυτώριο

Παραδοσιακά μια από τις πιο διάσημες ακαδημίες της Αγγλίας βρίσκεται στn νότια ακτή και την πόλη του Σαουθάμπτον. Η ομώνυμη ομάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει τα μεγαλύτερα ταλέντα της ευρύτερης περιοχής, προωθώντας τα στη συνέχεια στην μεγάλη ομάδα. Τόση είναι η επιρροή της που ένα πιτσιρίκι από τη γειτόνισσα και αντίπαλο δέος, Πόρτσμουθ, επέλεξε να ενταχθεί εκεί στα 8 του χρόνια. Απόφαση η οποία μάλλον δεν άρεσε στην οικογένεια του μικρού (ήταν οπαδοί της Πόρτσμουθ), αλλά έκαναν δεκτή την επιθυμία του.

Ωστόσο, αν και οι ακαδημίες της ομάδας είναι ισχυρότατες, το μικρό όνομα των «Αγίων» δεν μπορεί να κρατήσει τα διαμαντάκια για πολύ καιρό στο «Σεντ Μέρις». Τσάμπερλεϊν, Γουόλκοτ, Μπέιλ, Σο, Μπριτζ και Τσέιμπερς είναι μόνο μερικοί από τους παίκτες που βγήκαν από τα σπλάχνα της ομάδας, πέρασαν στην πρώτη ομάδα και στη συνέχεια χαιρέτησαν για άλλες… πολιτείες. Ωστόσο ο θρυλικός Ματ Λε Τισιέ είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα παικτών που αγάπησαν και αγαπήθηκαν (σ)την ομάδα και παρέμειναν σε αυτή. Στα χνάρια του οποίου φαίνεται πως βρίσκεται και ο Γουόρντ-Πράους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως είδωλα του είναι ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Φρανκ Λάμπαρντ. Δύο παίκτες-σημαίες για τις ομάδες που μεγαλούργησαν. Ωστόσο πέρα από τις επιτυχίες τους, η μακροημέρευση τους στα «στρατόπεδα» τους λειτούργησαν θετικά για την καριέρα τους αλλά και την υστεροφημία τους. Κάτι το οποίο φαίνεται από το legacy που χτίζει στο Σαουθάμπτον ο Γουόρντ-Πράους και τα ονόματα με τα οποία ήδη συγκρίνεται.

Κάτι παραπάνω από ένας δεινός εκτελεστής φάουλ

Αν μη τι άλλο, ο Άγγλος διεθνής μέσος είναι γνωστός σε όλο το Νησί για ένα πράγμα: τις τρομερές εκτελέσεις φάουλ. «Βούτυρο στο ψωμί του» οι περισσότερες «νεκρές μπάλες», σε ακτίνα μικρότερη των 25 μέτρων από την εστία. Οι αριθμοί του όχι μόνο συγκρίνονται με αυτούς των περισσότερων θρύλων της Πρέμιερ, αλλά τους αφήνει… στη σκόνη του. Ανρί, Κριστιάνο και Ρομπέρ μπορεί να έχουν περισσότερα γκολ, όμως ο Άγγλος είναι μακράν αποτελεσματικότερος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στα 26α γενέθλιά του, ο Πράους σκόραρε δις με ελεύθερο χτύπημα. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει τον θρύλο του συλλόγου, Ματ Λε Τισιέ σε εύστοχες εκτελέσεις, φτάνοντας τις 8. Καθόλου άσχημα για έναν «βαμμένο» οπαδό της Σαουθάμπτον, να αποκαθηλώνει με αυτόν τον τρόπο το… τοτέμ του.

Επιστρέφοντας στις προηγούμενες συγκρίσεις, όλοι αυτοί οι σπουδαίοι παίκτες δεν… φτουράνε μια μπροστά στην αποτελεσματικότητα του. Σύμφωνα με το BBC, ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράους είναι ο πλέον ικανός παίκτης να πάρει τη μπάλα (στα πόδια του} και να σκοράρει από ελεύθερο χτύπημα. Με ποσοστό ευστοχίας στα 12,5%, ο Άγγλος μέσος είναι ο πιο ικανός άνθρωπος από τη σεζόν 2003-04 για να στείλει τη μπάλα στο πλεχτό μετά από φάουλ. Στις συγκρίσεις μπήκαν παίκτες με περισσότερες από 50 εκτελέσεις, δηλαδή άτομα που χτυπούν  φάουλ καθημερινά.

Ωστόσο όσο υπέροχα και να είναι τα παραπάνω «φανταχτερά» νούμερα, ένα άλλο στατιστικό είναι αυτό που τρομάζει. Την περασμένη σεζόν, ο Πράους δεν απουσίασε ούτε δευτερόλεπτο από την Πρέμιερ Λιγκ! Μετά από 38 παιχνίδια, ο Άγγλος μέσος μέτρησε 38 πλήρη 90λεπτα με τη φανέλα της Σαουθάμπτον. Ένα επίτευγμα που αν όχι κανένας, ελάχιστοι μπορούν να πλησιάσουν.

Αυτή η ικανότητα του να μένει υγιής είναι που του έχει επιτρέψει ήδη να φλερτάρει με το ρεκόρ συμμετοχών στην ομάδα. Έχοντας καταγράψει ήδη 287 εμφανίσεις με τους «Αγίους», οι 382 του Κλάους Λούντεκβαμ μοιάζουν λίγες για να παραμείνουν ρεκόρ.

Ο απλός οπαδός που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα

Το story του Πράους δεν είναι τόσο εντυπωσιακό για τον μέσο οπαδό του ποδοσφαίρου. Αν και ο Άγγλος μέσος είναι ένας από τους καλύτερους κεντρικούς της Πρέμιερ τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη 4 συμμετοχές στην εθνική, η περίπτωση του δεν είναι εξωφρενική από πλευράς ικανοτήτων.

Το πως ο ίδιος όμως επέλεξε το μέλλον του είναι αυτό που ευχαριστεί τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους στον κόσμο. Μπορεί η ικανότητα του να είναι πλέον κάτι παραπάνω από αρκετή για τη Σαουθάμπτον, όμως προτιμάει να παραμείνει εκεί. Ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπεργκ έφυγε για την Τότεναμ (που εξέταζε και τον Γουόρντ-Πράους), θέλοντας «το κάτι παραπάνω». Μια κίνηση που ο Άγγλος είδε με το καλύτερο μάτι, μιας και του άνοιξε τον δρόμο για το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Στην τελική υπάρχουν ακόμα μερικά άτομα που θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο όχι για τα (πολλά) λεφτά και το πρεστίζ του να αγωνίζεσαι σε μεγάλη ομάδα, αλλά γιατί απλά το γουστάρουν. Τρανό παράδειγμα ένας 8χρονος πιτσιρίκος, που άφησε το εισιτήριο διαρκείας της Πόρτσμουθ και πήρε τον M27 για να ταξιδέψει βορειοανατολικά για το Σαουθάμπτον. Εκεί που αναδύθηκε από τα «σπλάχνα» της ομάδας, που πλέον είναι αρχηγός και έχει την ευκαιρία να αγωνίζεται κάθε εβδομάδα. Όλα αυτά, ενώ κοιτάει στα ίσα τους απόλυτους ρέκορντμαν των «Αγίων». Καθόλου άσχημα για έναν «βαμμένο» οπαδό της ομάδας.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version