Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ο Λούκα Μόντριτς έχει προσόν να κάνει το αδύνατο, δυνατό!
FACE CONTROL

Ο Λούκα Μόντριτς έχει προσόν να κάνει το αδύνατο, δυνατό!

Για ακόμη μια φορά ο Λούκα Μόντριτς πήρε στις πλάτες του την εθνική Κροατίας και με μια μαγική εμφάνιση την οδήγησε στα νοκ άουτ του Euro 2020.

23.06.2021 | 14:34

Ο Λούκα Μόντριτς είναι ένας ποδοσφαιριστής που σημάδεψε όσο λίγοι το άθλημα την τελευταία δεκαετία. Ο κορυφαίος Κροάτης όλων των εποχών αποτελεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ που έχουν δει τα μάτια μας στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η κλάση και η ποιότητά του είναι τέτοιες που ακόμα και στα 36 του μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι. Έτσι όταν χρειάστηκε πήρε από το χέρι την εθνική Κροατίας και την έστειλε στην επόμενη φάση. Βέβαια για όσους γνωρίζουν την πορεία του, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο. Ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα στον πόλεμο και κατάφερε να λάμψει. Ναι ο Λούκα Μόντριτς είναι εκείνος που πάντα τα καταφέρνει. Αυτός που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν.

Το θαύμα από τη Ζαντάρ

Ξέρουμε ότι οι ιστορίες ποδοσφαιριστών που έρχονται από το πουθενά και κατακτούν τον κόσμο αρέσουν στο κοινό. Σε τέτοιο βαθμό που κοντεύουν να γίνουν κλίσε εξαιτίας της υπερέκθεσης και της επανάληψής τους. Κι εμάς μας αρέσουν τα φτωχά παιδία από τις φαβέλες και τις κακόφημες γειτονιές που τα κατάφεραν κόντρα σε όλους και σε όλα. Γουστάρουμε που το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που ακόμα δίνουν τη δυνατότητα στους φτωχούς να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Θα μας επιτρέψετε ωστόσο να διαχωρίσουμε την περίπτωση του Λούκα Μόντριτς από τις υπόλοιπες.

Γιατί ο Κροάτης δεν είναι ένα φτωχό παιδί με δύσκολα παιδικά χρόνια. Είναι ένα από εκείνα τα παιδία που βίωσαν την κόλαση του πολέμου. Γεννήθηκε στο 1985 στη Ζαντάρ της Κροατίας και μεγαλώνοντας είδε πολλά που ένα παιδί δεν θα έπρεπε ποτέ να βλέπει. Είδε φίλους και συγγενείς τους να σκοτώνονται, είδε το σπίτι του να καίγεται και την οικογένειά του να εκδιώχνεται από τον τόπο της. Το ότι σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν είναι απλά υπέρβαση. Είναι θαύμα.

Μόνο αυτή η λέξη θα μπορούσε να περιγράψει την πορεία του από τα συντρίμμια του πολέμου ως την κορυφή του ποδοσφαιρικού στερεώματος. Από το ξενοδοχείο που έμενε ως πρόσφυγας, στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Από το πάρκινγκ που ξεκίνησε να κλωτσάει τη μπάλα μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ. Κι απ’ τα πρώτα βήματα στο πρωτάθλημα Κροατίας, στην Ισπανία και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής ήταν τα δυσκολότερα που μπορεί να συναντήσει κανείς. Κι όμως ο μικρόσωμος Κροάτης τα ξεπέρασε όλα. Πάντα με την τεράστια φινέτσα και κλάση που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του. Προερχόμενος από τη γειτονιά των Βαλκανίων που έχει γεννήσει πολλούς σπουδαίους αρτίστες της στρογγυλής θεάς, ο Μόντριτς είναι ίσως ο τελευταίος αυτών. Εδώ που τα λέμε τέτοιοι παίκτες δεν βγαίνουν και κάθε μέρα.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Μόντριτς ο κορυφαίος Κροάτης όλων των εποχών

Η Κροατία είναι μια μικρή χώρα μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων. Παρόλα αυτά έχει βγάλει μερικούς πραγματικά σπουδαίους παίκτες και έχει σημαντική παράδοση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1991 όταν και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος έχει φτάσει δύο φορές στα ημιτελικά Μουντιάλ. Μάλιστα στο Μουντιάλ του 2018 έφτασε μέχρι τον τελικό σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Παίκτες όπως οι θρυλικοί Νταβόρ Σούκερ και Ζβόνιμιρ Μπόμπαν έβαλαν στο χάρτη το κροατικό ποδόσφαιρο και το έκαναν παγκοσμίως γνωστό.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί σπουδαίοι παίκτες που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο επίπεδο προέρχονται από τη χώρα. Ονόματα όπως αυτά των Ιβάν Ράκιτιτς, Μάριο Μάντζουκιτς, Ιβάν Πέρισιτς και Ματέο Κόβασιστς είναι γνωστά σε όλους. Όπως επίσης είναι γνωστό σε όλους πως ο καλύτερος από όλους τους παραπάνω είναι ο Λούκα Μόντριτς. Ο απόλυτος αρχηγός και ηγέτης αυτής της ομάδας. Η πιο εμβληματική φιγούρα στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου.

Ο ρέκορτνμαν συμμετοχών και ο άνθρωπος που οδήγησε τους Κροάτες μια ανάσα από το άπιαστο όνειρο. Την κατάκτηση του Μουντιάλ. Ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει τίποτα να αποδείξει κι όμως πάντα με την εθνική δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Που όταν βλέπει άλλες παλιοσειρές να εγκαταλείπουν εκείνος συνεχίζει για όσο αντέχει. Για όσο τον βαστάνε στα πόδια του. Από το 2018 μέχρι σήμερα η Κροατία έχει αλλάξει σαν ομάδα. Δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν. Έχει όμως ακόμα τον Μόντριτς. Κι όσο συμβαίνει αυτό κανείς δεν μπορεί να την ξεγράφει.

Κόντρα στη Σκωτία οι Κροάτες έπαιζαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο ήθελαν μόνο νίκη και μάλιστα με διαφορά γκολ. Κι όταν όλα έδειχναν να στραβώνουν ο Μόντριτς ήταν εκεί. Μια ασύλληπτη γκολάρα με το εξωτερικό φάλτσο και ένα πάρε βάλε κόρνερ ήταν αρκετά. Τελικό σκορ 3-1 και η Κροατία παίρνει την πρόκριση για την επόμενη φάση απλά επειδή σκόραρε ένα παραπάνω γκολ από τους Τσέχους. Για ακόμη μια φορά ο αρχηγός της ήταν εκεί.

One Last Dance (?) για τον μεγάλο Μόντριτς

Βέβαια αργά η γρήγορα τόσο η Κροατία όσο και η Ρεάλ θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς τον μαέστρο τους. Βλέπετε ο Μόντριτς είναι πλέον 36 ετών και δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμη θα έχουμε την τύχη να τον απολαμβάνουμε. Πριν από περίπου ένα μήνα ανανέωσε για ακόμη ένα χρόνο τη συνεργασία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επομένως είναι σίγουρο πως και του χρόνου θα τον θαυμάσουμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Από εκεί και πέρα όμως; Κανείς δεν γνωρίζει. Έχουμε την εντύπωση πως τα πράγματα θα εξελιχθούν με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Δηλαδή όσο ο ίδιος ο Μόντριτς βλέπει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει θα συνεχίζει. Ακόμη κι αν η Ρεάλ αποφασίσει να μην τον ανανεώσει ξανά, εφόσον βρίσκεται σε καλή κατάσταση μπορεί κάλλιστα να βρει αλλού ομάδα. Μην ξεχνάμε ότι η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτη για τον Κροάτη χαφ. Πιο συγκεκριμένα αγωνίστηκε 3.721 λεπτά σε σύνολο 48 παιχνιδιών. Μάλιστα μετά από όλα αυτά ενσωματώθηκε κατευθείαν στην εθνική Κροατίας, έχοντας γράψει ήδη τρία ενενηντάλεπτα στο Euro.

Όλα αυτά σε μια σεζόν που εξαιτίας της πανδημίας ήταν συμπυκνωμένη με πολύ βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα. Με πιο απλά λόγια ο Μόντριτς εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταπληκτική φυσική κατάσταση και είναι ικανός να βγάλει άνετα μια σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο. Όσο αυτό συμβαίνει θα τον βλέπουμε στα γήπεδα και σε συλλογικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Γιατί ο τύπος αυτός είναι άρρωστος με το ποδόσφαιρο.

Απολαμβάνει κάθε φορά που βρίσκεται στο γήπεδο και αυτό είναι κάτι παραπάνω από φανερό στον τρόπο που παίζει. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς που τον βλέπουμε από τον καναπέ μας. Ένας παίκτης που όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις δεν γίνεται να τον αντιπαθείς ή να μη σου αρέσει. Γιατί στην τελική όποιος αντιπαθεί τον Λούκα Μόντριτς, αντιπαθεί και το ίδιο το ποδόσφαιρο. Συμφωνείτε;

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version