ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Αντρέι Σεβτσένκο: Το προνόμιο του να είσαι ηγέτης!

Ως ποδοσφαιριστής κατάφερε να αφήσει εποχή. Και ως προπονητής όμως ο Αντρέι Σεβτσένκο δεν έχει ξεκινήσει άσχημα, κάνοντας σοβαρή ομάδα την Ουκρανία.

Αντρέι Σεβτσένκο: Το προνόμιο του να είσαι ηγέτης!

Μέχρι εχθές πολλοί δεν γνώριζαν πως ο Αντρέι Σεβτσένκο είναι ο προπονητής της Εθνικής Ουκρανίας. Ο θρυλικός πρώην παίκτης των Ντιναμό Κιέβου και Μίλαν κατάφερε κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ ξανά η Ουκρανία. Να φτάσει σε προημιτελικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ της ομάδας δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα: Πως;

Ένα βήμα τη φορά

Πριν φτάσουμε στο μεγάλο κατόρθωμα που πέτυχαν οι Ουκρανοί στην Γλασκώβη, πετώντας εκτός προημιτελικών την σαφώς ποιοτικότερη Σουηδία ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν. Με Euro αποσύρθηκε ως ποδοσφαιριστής ο Σεβτσένκο, μετά από Euro ξεκίνησε ως προπονητής. Φυσικά, αναφερόμαστε στο Euro του 2012 στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Στα 36 του τότε, ο τεράστιος αστέρας της Ντιναμό Κιέβου αποφάσισε να σταματήσει την μπάλα. Πρώτα όμως έπρεπε να παίξει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τα χρώματα της πατρίδας του.

Αν και η πρεμιέρα ξεκίνησε με νίκη 2-1 επί της Σουηδίας (σύμπτωση;) με δύο δικά του γκολ, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Γαλλία και Αγγλία (θα μιλήσουμε αργότερα για αυτό), βύθισαν όποιες ελπίδες υπήρχαν για πρόκριση στα νοκ άουτ. Η ανακοίνωση της απόσυρσης του ήρθε λίγες μέρες μετά, με την ουκρανική ομοσπονδία να του κάνει μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσταση. Να εργαστεί ως προπονητής της ομάδας.

Γνωρίζοντας πως δεν θα μπορούσε να κρατήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο την ομάδα τόσο γρήγορα, αρνήθηκε. Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα στην πολιτική, το 2016 επέστρεψε ως βοηθός προπονητή στην εθνική. Χωρίς να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2014 και με την παρουσία της ομάδας στο Euro 2016 πάρα πολύ σύντομη (ήττες από Β. Ιρλανδία, Πολωνία και Γερμανία), η εθνική κατέρρεε. Ο Μιχάιλο Φομένκο «πλήρωσε το μάρμαρο» της κάκιστης εικόνας των Ουκρανών, βλέποντας γρήγορα την πόρτα. Έτσι, η θέση που περίμενε ο Σεβτσένκο άνοιξε και κρίνοντας πως μπορούσε να βοηθήσει, προάχθηκε σε πρώτος προπονητής.

Η άριστη μετάβαση της ομάδας στην νέα εποχή

Το ανεπιτυχές πέρασμα της Ουκρανίας από το Euro της Γαλλίας το 2016 σήμανε και το τέλος μια σπουδαίας γενιάς παικτών. Οι τελευταίοι της «χρυσής γενιάς» των Ουκρανών στις αρχές του 21ου αιώνα κρεμούσαν και αυτοί τα παπούτσια τους. Πλέον, ο προπονητής έπρεπε να βρει και τους νέους εκπροσώπους της εθνικής, όχι απλά να ανασυντάξει τους παίκτες. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το ταλέντο πλέον δεν ήταν τόσο πολύ.

Ωστόσο, στην ομάδα υπήρχε πλέον ένα άλλο πολύ ισχυρό χαρτί. Η ύπαρξη ενός ανθρώπου στον πάγκο που έχει τον σεβασμό όλων. Όχι μονάχα στην ποδοσφαιρική κοινότητα, αλλά γενικά στην χώρα. Ακόμα και σήμερα, το στάτους του σούπερσταρ που έχτισε στην καριέρα του, ισχύει στην Ουκρανία. Έχοντας λάβει την ύψιστη τιμητική διάκριση (Ήρωάς της Ουκρανίας), αλλά και την «Χρυσή Μπάλα» το 2004, η αντιμετώπιση που λαμβάνει ο Σεβτσένκο από πολίτες και ποδοσφαιριστές είναι αυτή που του αξίζει.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, η νέα ομάδα που παράταξε ήταν αξιοπρεπέστατη. Ωστόσο, η τρομερά ανεβασμένη Ισλανδία και η μετέπειτα φιναλίστ Κροατία κατάφεραν να σφραγίσουν εισιτήριο, αφήνοντας τρίτους τους Ουκρανούς. Το νερό όμως είχε μπει στο αυλάκι. Μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά δεμένη, έκανε εμφανίσεις καλύτερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Κρατώντας αυτό το μομέντουμ, η Ουκρανία ξεκίνησε τα προκριματικά του Euro 2020 με τρομερή φόρα. Μένοντας αήττητη σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών και κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία, η ομάδα του Σεβτσένκο πέρασε με χαρακτηριστική ευκολία στην τελική φάση του Euro. Παράλληλα, στο Nations League κατάφερε να ανέβει στην κορυφαία κατηγορία, όπυ και παρέμεινε μέχρι φέτος.

Η μαγική αστερόσκονη του Σεβτσένκο

Στο φετινό Euro, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο για την Ουκρανία. Στην πρεμιέρα αν και πάλεψαν ηττήθηκαν από την Ολλανδία, ενώ και οι Αυστριακοί κατάφεραν να τους νικήσουν. Ωστόσο, ενώ οι δύο προαναφερθείσες ομάδες αποκλείστηκαν, οι ίδιοι συνεχίζουν. Όπως το 2012, έτσι και τώρα οι πιο ταλαντούχοι Σουηδοί δεν κατάφεραν να τους ανακόψουν.

Από τους 25 της τελικής αποστολής, οι 17 αγωνίζονται στην Ουκρανία. Μόλις 8 παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού και μόλις 3 σε κορυφαία πρωταθλήματα. Ο λόγος για τους αστέρες της ομάδας Αντρέι Γιαρμολένκο, Νίκολας Μαλινόσκι και Ολεξάντρ Ζιντσένκο. Τσιγκάνκοφ και Γιάρεμτσουκ είναι επίσης μερικοί πολύτιμοι παίκτες του ρόστερ, ωστόσο η ποιότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Πως καταφέρνει όμως με τόσο χαμηλή ποιότητα η ομάδα να πηγαίνει μπροστά;

Με μέσο όρο ηλικίας στην αποστολή τα 26,2 χρόνια, οι Ουκρανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των νεαρότερων ομάδων της διοργάνωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς μεγάλωσαν έχοντας ως είδωλό τον Σεβτσένκο. Μπορεί τακτικά ο «Σεβα» να μην είναι ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές. Ωστόσο ο τρόπος που μπορεί να διαμορφώσει νεαρούς παίκτες είναι εξαιρετικός. Οι περισσότεροι από τους παίκτες που προπονεί δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο το ταλέντο που είχε ο ίδιος. Όμως είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν πιστά τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έβγαλε ποτέ ο τόπος τους. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τα δώσουν όλα.

Το γνωστό στον ίδιο «Ολίμπικο» τον περιμένει. Έχοντας μαγέψει για 7 χρόνια στην Ιταλία, η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι φιλική για τον ίδιο. Κόντρα στην Αγγλία, παίζεται πάλι μια πρόκριση. Ακριβώς όπως και το 2012. Όταν ο Μάρκο Ντέβιτς είδε κανονικό του γκολ να ακυρώνεται και τα «λιοντάρια» πήραν την πρόκριση στα νοκ άουτ. Η μοίρα τους «χρωστάει» αυτή την άτυπη ρεβάνς…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ