ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ατλέτικο Μαδρίτης: Πάει για… λίφτινγκ στην επίθεση το καλοκαίρι!
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το μεγάλο πρόβλημα με Ράσφορντ!
Η Ίντερ πήρε το πρωτάθλημα και… χαλάρωσε! (vid)
«Έκαψε» τους νησιώτες από νωρίς η Ατλέτικο! (vid)
Ξεκάθαρος ο Τσάβι: «Ας ξεχάσουμε γρήγορα τη φετινή σεζόν που ήταν σκέτη ντροπή»
Δυνάστης της Ρεάλ ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ξεπέρασε τον αείμνηστο Σαντιάγο Μπερναμπέου!
«Τάπωσε» τον Ρόι Κιν ο Χάαλαντ με απαξιωτική ατάκα!
Μεγάλη κίνηση από την Μπαρτσελόνα: Υποκλίθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης! (pic)
Αλ Νασρ: On fire o Κριστιάνο με το «τέλειο» χατ-τρικ! (vids)
Στη Ρεάλ Μαδρίτης πρώτα γέλασαν με τα χάλια της Μπαρτσελόνα και μετά πανηγύρισαν το πρωτάθλημα! (pic)
Διπλό δώρο* Πάσχα από την Betsson
Με «ντόρτια» στην Μπαρτσελόνα έστεψε πρωταθλήτρια τη Ρεάλ η Χιρόνα και πέρασε στο Champions League! (vid)
Ο Χάαλαντ ΓΛΕΝΤΗΣΕ τη Γουλβς και «βλέπει» το Πρωτάθλημα! (vid)
Χιρόνα – Μπαρτσελόνα: Μαγικός Πόρτου και η Ρεάλ ήδη πανηγυρίζει! (vids)
Στην Premier League η Ίπσουιτς μετά από 22 χρόνια!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Europa League το σημείο μηδέν για τη Μπαρτσελόνα!

Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα νοκ άουτ του Champions League και κάπου εδώ το κοντέρ μηδενίζει.

Europa League το σημείο μηδέν για τη Μπαρτσελόνα!

Πάει πιο κάτω; Αυτή είναι η ερώτηση που καλείται πλέον να απαντήσει η Μπαρτσελόνα. Οι «Μπλαουγκράνα» δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση από τους ομίλους του Champions League, για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια. Αυτό από μόνο του αρκεί για να περιγράψει το ιστορικό χαμηλό που έπιασε ο σύλλογος που από Φλεβάρη θα παίζει στο Europa League. Μια εμπειρία που σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστη αλλά οφείλει να γίνει μάθημα για μια ομάδα που ξεκάθαρα έχει χάσει το δρόμο της.

Ακολούθησε μας και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube

Ντροπιαστικός αποκλεισμός

Ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν ρίξει κανείς μια ματιά στον όμιλο που αγωνιζόταν. Ένας όμιλος που όταν τον είδαμε, ήμασταν όλοι βέβαιοι πως οι Καταλανοί, μαζί με τη Μπάγερν, θα πέρναγαν αέρα. Θεωρήσαμε ότι ακόμα και αυτή η Μπαρτσελόνα δεν θα δυσκολευόταν να αφήσει εκτός Μπενφίκα και Ντιναμό Κιέβου. Κάναμε λάθος. Οι «Μπλαουγκράνα» κατάφεραν να αποκλειστούν σε έναν όμιλο που η δεύτερη θέση έμοιαζε κλειδωμένη για εκείνους. Κέρδισαν μόλις δύο παιχνίδια απέναντι στη Ντιναμό Κιέβου κι αυτά με μπόλικη δόση τύχης.

Κατά τα άλλα μέτρησαν μια ισοπαλία -με το τελικό αποτέλεσμα να τους τιμά- απέναντι στη Μπενφίκα και τρεις ακόμη ήττες. Αυτές οι τρεις ήττες ήρθαν με ακριβώς το ίδιο σκορ. 3-0. Στα έξι παιχνίδια που έδωσα σκόραραν μόλις δύο φορές, ενώ δέχτηκαν εννέα τέρματα. Στο ματς ζωής και θανάτου απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, παρουσιάστηκαν ακριβώς όπως τους περιμέναμε. Ανήμποροι. Το τελικό 3-0 ήρθε τόσο εύκολα που νόμιζες ότι πρόκειται για φιλικό. Από καθαρή τύχη το κοντέρ δεν έγραψε πέντε ή έξι γκολ.

Όσο καλύτερη κι αν είναι η Μπάγερν τη δεδομένη χρονική στιγμή, το αποτέλεσμα και περισσότερο η εικόνα του ματς ήταν αποκαρδιωτικά. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων, η δεύτερη θέση χάθηκε από τη Μπενφίκα. Μια Μπενφίκα που οι οπαδοί της κουνάνε άσπρα μαντήλια στον Ζεσούς, καθώς παρά τα πολλά χρήματα που ξοδεύει φαίνεται πως θα μείνει ξανά τρίτη στην Πορτογαλία.

Με τούτα και με κείνα, το Europa League ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο για τη Μπαρτσελόνα. Όσο κι αν της κακοφαίνεται η αλήθεια είναι πως δε δικαιούταν τίποτα παραπάνω. Αντίθετα, η ομάδα του Τσάβι πρέπει να είναι  ικανοποιημένη με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Αν οι λεπτομέρειες στα ματς με τους Ουκρανούς δεν έγερναν οριακά υπέρ της, αυτή τη στιγμή η Μπαρτσελόνα θα ήταν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τόσο απλά.

Το μοναδικό σενάριο να την ευνοήσει το Europa League

Προφανώς για μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα, το να μείνει εκτός από τη φάση των ομίλων είναι καταστροφικό. Το Europa League σίγουρα δεν αποτελεί παρηγοριά. Ίσα ίσα μάλλον λειτουργεί ως μια ζωντανή ανάμνηση που της θυμίζει που ήταν και που βρίσκεται. Η παρουσία της εκεί δεν έχει να της προσφέρει τίποτα. Κάποιοι πρωτοκλασάτοι παίκτες της ομάδας θα νιώθουν σίγουρα άβολα, παίζοντας σε αυτή τη διοργάνωση. Το status του κλαμπ έχει δεχτεί ένα τεράστιο χτύπημα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως αρκετοί φίλοι της ομάδας ενδεχομένως να προτιμούσαν έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό, από τα ημίμετρα του Europa League. Μόνο σε ένα σενάριο η Μπαρτσελόνα βγαίνει ωφελημένη από αυτή την περιπέτεια. Ποιο είναι αυτό; Η κατάκτηση του τροπαίου φυσικά. Έτσι κι αλλιώς, στόχοι για κάποιον άλλο τίτλο μέσα στη χρονιά δεν υπάρχουν.

Οι ελπίδες για κάποιο εγχώριο τρόπαιο δεν μοιάζουν ρεαλιστικές. Δεν είναι μόνο η Ρεάλ και η Ατλέτικο. Υπάρχουν και άλλες ομάδες στην Ισπανία που είναι καλύτερες από τη Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή. Η Σεβίλλη, η Ρεάλ Σοσιεδάδ, ακόμα και η Μπέτις πείθουν περισσότερο από τους «Μπλαουγκράνα». Άλλωστε η έβδομη θέση στον βαθμολογικό πίνακα μιλά από μόνη της. Το Europa League λοιπόν μοιάζει σίγουρα πιο εφικτός στόχος. Όχι εύκολος, αλλά όχι και άπιαστος.

Κι αν ρωτήσετε οποιονδήποτε φίλο, οποιασδήποτε ομάδας, μια σεζόν με έναν τίτλο είναι σίγουρα προτιμητέα από μια σεζόν χωρίς κανέναν τίτλο. Σε μια σεζόν που όλα πάνε κατά διαόλου, η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου -ακόμα κι αν αυτό είναι το Europa League- θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Εκτός από τις εντυπώσεις βέβαια, υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό που διακυβεύεται. Κάτι που θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό το άμεσο μέλλον του συλλόγου.

Το τρένο του Champions League απαγορεύεται να χαθεί

Φυσικά ο λόγος γίνεται για την έξοδο στο Champions League της επόμενης σεζόν. Μοιάζει απίστευτο, αλλά η θέση της Μπαρτσελόνα στα αστέρια μόνο εξασφαλισμένη δεν είναι. Μπορεί μέχρι πέρυσι η θέση της στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος να κλείδωνε πριν καν αρχίσουν τα παιχνίδια, όμως πλέον αυτό δεν είναι δεδομένο. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο -6 από την τετράδα. Μια διαφορά που δεν είναι μεγάλη αλλά ούτε και μικρή. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο αναξιόπιστοι είναι φέτος οι «Μπλαουγκράνα» τότε η διαφορά των έξι πόντων γίνεται… υπολογίσιμη.

Το σενάριο να μην τερματίσουν στην τετράδα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό.  Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μόνο το Europa League μπορεί να σώσει την παρτίδα. Ας μη γελιόμαστε. Αν η Μπαρτσελόνα δεν παίζει του χρόνου στο Champions League, η παρτίδα δυσκολεύει πολύ. Οι πρωτοκλασάτοι παίκτες της ομάδας δύσκολα θα ανεχτούν κάτι τέτοιο. Είναι αρκετά πιθανό πολλοί από αυτούς να πιέσουν για μια μεταγραφή και να δημιουργηθεί ένα κλίμα αρκετά αφιλόξενο.

Αρκετά άσχημη θα είναι και η εξέλιξη για τον Τσάβι. Έναν άνθρωπο που έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα προσθέσει ένα τεράστιο βάρος στην πλάτη του. Εκτός από τους παίκτες που θα ψαχτούν να φύγουν, το πράγμα θα δυσκολέψει και για αυτούς που θα πρέπει να πειστούν να έρθουν. Ποιος ποδοσφαιριστής από το πάνω ράφι θα έρθει να παίξει στην Μπαρτσελόνα του Europa League; Τέλος θα υπάρξει ζήτημα ρευστότητας.

Είναι κοινό μυστικό πως τα οικονομικά του συλλόγου δε διανύουν και την καλύτερή τους φάση. Τα χρήματα που προσφέρει το Champions League είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του κλαμπ. Διαφορετικά εγκυμονούν κίνδυνοι που ίσως να μην έχουμε καν φανταστεί. Για αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους το τρένο του Champions League απαγορεύεται να χαθεί. Κι επειδή η έξοδος μέσω πρωταθλήματος μόνο σίγουρη δεν είναι, η Μπαρτσελόνα καλά θα κάνει να μην υποτιμήσει ούτε δευτερόλεπτο το Europa League. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να κοιτάξει κατάματα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ