ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσε το πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
Τούχελ: «Οι οπαδοί με θέλουν για πάντα στην Μπάγερν, αλλά…»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ο Καθόρλα πέρασε μια κόλαση και βγήκε πανηγυρικά θριαμβευτής!

Ο Σάντι Καθόρλα πέρασε μέσα από χίλια κύματα, πρωτοφανή προβλήματα και παραλίγο να χάσει το πόδι του, βγήκε όμως και νικητής σε ένα

Ο Καθόρλα πέρασε μια κόλαση και βγήκε πανηγυρικά θριαμβευτής!

Θρύλος της Βιγιαρεάλ και ένας από τους αγαπημένους της εξέδρας της Άρσεναλ, ο Σάντι Καθόρλα έχει αφήσει ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό αποτύπωμα. Πραγματικός μάγος με τη μπάλα στα πόδια και αμφιδέξιος, σε βαθμό που δεν γνώριζες ποιο ήταν το «καλό» του πόδι, ο Ισπανός μέσος οδεύοντας στα 38 του πλησιάζει τη στιγμή που θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Μια καριέρα όμως που θα μπορούσε να είχε τελειώσει πολύ γρηγορότερα, αν δεν ήταν πραγματικά ένας γίγαντας… τσέπης, ύψους 168 εκατοστών.

Τραυματισμός που αφήνει αναπηρία, όχι απλά τελειώνει καριέρες

Δέκα εκατοστά. Tόσο μεγάλο ήταν κομμάτι του αχίλλειου τένοντα του Σάντι Καθόρλα είχε πάθει γάγγραινα. Κατά μέσο όρο, ένας αχίλλειος δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά μήκους. Σε ένα σημείο που μόνο ένας τραυματισμός μπορεί να τελειώσει καριέρες αθλητών, ο Ισπανός δοκιμάστηκε σε τεράστιο βαθμό. Σε ένα παιχνίδι των «ρόχας» τον Σεπτέμβριο του 2013 κόντρα στη Χιλή, ο μάγος τσέπης της Άρσεναλ υπέστη ένα χτύπημα στον δεξί του αστράγαλο. Για μερικά χρόνια θα αγωνιζόταν με κάταγμα στο πόδι του, χωρίς καν ο ίδιος να το έχει πάρει χαμπάρι. Τρία ολόκληρα χρόνια μετά και τον Οκτώβριο του 2016, στο παιχνίδι του Champions League κόντρα στη Λουντογκόρετς, δεν άντεξε άλλο.

Ο πόνος πλέον είχε γίνει αφόρητος. Από ένα μικρό τσίμπημα, πλέον αδυνατούσε να πατήσει. Αυτό θα ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Άρσεναλ. Άμεσα στάλθηκε για εξετάσεις, κάνοντας φυσιοθεραπείες στο πόδι του. Ωστόσο δεν άργησε να γίνει αντιληπτό πως θα χρειαζόταν επέμβαση για να αποκατασταθεί η ζημιά. Και όταν οι γιατροί άνοιξαν τον αστράγαλο του Σάντι για να κρίνουν την κατάσταση, έπαθαν πραγματικά σοκ.

Ένας από τους καλύτερους αθλιάτρους της χώρας, Δρ. Μίκελ Σάντσεθ, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έχοντας κάνει επεμβάσεις στους Ναδάλ και Ινιέστα, η εμπειρία του με τραυματισμούς του αθλητισμού ήταν τεράστια. Μόνο που πλέον η κατάσταση του ήταν διαφορετική από ό,τι είχε δει στη ζωή του σε αθλητή. Ο τένοντας του Ισπανού είχε μολυνθεί από βακτήριο, με τη γάγγραινα να εξαπλώνεται σχεδόν σε όλο το μήκος της. Οι πρώτοι υπολογισμοί ήταν κάτι λιγότερο από ενθαρρυντικοί για επιστροφή στη δράση, με τους γιατρούς να φοβούνται ακόμα και για ακρωτηριασμό! Δεν ήξεραν όμως καλά τι εστί Σάντι.

Το χιούμορ και το χαμόγελο παρέμειναν όπλα του Καθόρλα στις δυσκολίες

Ο Σάντσεθ στην πρώτη του επέμβαση στο πόδι του Καθόρλα τον Δεκέμβριο του 2016, προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε από τη μόλυνση. Θα ακολουθούσαν ακόμα εννέα επεμβάσεις τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποκατασταθεί η τεράστια ζημιά. Κόβοντας κομμάτια από τον ιγνυακό τένοντα του Ισπανού, έγινε προσπάθεια αποκατάστασης του αχιλλείου. Η γάγγραινα είχε μαλακώσει τόσο το οστό του Σάντι στον αστράγαλο, που οι γιατροί ανέφεραν πως ήταν πλέον «μαλακό σαν πλαστελίνη».

Από τα συνεχόμενα άνοιξε-κλείσε του ποδιού του, ήταν αδύνατο να γίνουν ράμματα με επιτυχία. Όπως θυμάται ο ίδιος, οι πληγές του άνοιγαν μέσα στη νύχτα και έβγαζαν πύον. «Είμαι ένα πραγματικό παζλ» έλεγε ο ίδιος σε συνέντευξη του στο «Guardian». Οι γιατροί χρειάστηκε να κόψουν ένα κομμάτι από τον πήχη του χεριού, προκειμένου να υπάρξει δέρμα στο δεξιό αστράγαλο του. Ένα κομμάτι που βρίσκονται μερικά από τα γράμματα που είχε κάνει τατουάζ το όνομα της κόρης του, Ίντια.

Οι επόμενοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι, περνώντας τις μέρες του μόνος στη Σαλαμάνκα, ενώ η οικογένεια του δεν μπορούσε να φύγει από το Λονδίνο. Μόνος, με το ηθικό στα πατώματα και με άπλετη δουλειά, ξεκίνησε την αντεπίθεσή του. Το φθινόπωρο του 2017 είχε ξεκινήσει να επανέρχεται σε ασκήσεις με τη μπάλα, όμως νέα κακουχία χτύπησε την πόρτα του. Ο νέος τένοντας έπρεπε να χειρουργηθεί ξανά, επιστρέφοντας τον Καθόρλα στο σημείο μηδέν. Οι περισσότεροι θα τα παρατούσαν μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και επεμβάσεων. Όχι όμως το «χαμογελαστό παιδί» της Γιανέρα.

Ο Καθόρλα όχι απλά περπατάει, αλλά κάνει πλάκα στους Άραβες

Ξεκινώντας νέα αντεπίθεση, ο Ισπανός βρήκε το σθένος να επιστρέψει ξανά. Και το καλοκαίρι του 2018, μετά από 636 ημέρες από το τελευταίο του παιχνίδι, αγωνίστηκε ξανά σε ένα φιλικό της Βιγιαρεάλ. Το «κίτρινο υποβρύχιο» αγκάλιασε πάλι τον αγαπημένο του παίκτη και τελικά τον ανακοίνωσε για τα επόμενα δύο χρόνια. To καλοκαίρι του 2020 μετακόμισε για την Αλ Σαντ, την οποία προπονούσε ο άλλοτε συμπαίκτης του στην εθνική, Τσάβι. Η επιθυμία του να σμίξει με τον φίλο του και Παγκόσμιο Πρωταθλητή 2010, τον ώθησε ούτως ώστε στα 36 του να πάει στο Κατάρ.

Φυσικά, ένας παίκτης του διαμετρήματος του Σάντι, θα έκανε υγιεινό περίπατο στην Αραβία. Ο Καθόρλα όμως, όχι απλά δεν περπατάει, αλλά τρέχει με 200, παρά τα όσα προβλήματα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. Μετά από μόλις 47 παιχνίδια, έχει καταγράψει ήδη 23 γκολ και 19 τελικές πάσες. Στην περσινή κατάκτηση πρωταθλήματος της ομάδας του έκανε πλάκα, βγαίνοντας πρώτος σε ασίστ και τρίτος στα συνολικά γκολ.

«Γιατί χαμογελάς τόσο πολύ» είχαν ρωτήσει πριν πολλά χρόνια στο επίσημο σάιτ της Άρσεναλ τον Ισπανό. «Γιατί είμαι πάντα χαρούμενος» είχε απαντήσει πολύ απλά ο Σάντι. Και αυτή η χαρά ήταν που τον κράτησε όρθιο στις μεγάλες δυσκολίες που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια. Όταν όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον του, αυτός με όπλο του το χαμόγελο και την υπομονή του, συνέχισε να προσπαθεί. Και σε μια ένδειξη ποδοσφαιρικής-και όχι μόνο- δικαίωσης, απολαμβάνει ξανά αυτά που πραγματικά του αξίζουν.

«Πολλές φορές τσιμπάω τον εαυτό μου να δω αν είναι πραγματικότητα αυτό που ζω. Δεν ήξερα αν θα είχα την δυνατότητα να παίξω με τα παιδιά μου στην αυλή και μπορώ ξανά να παίξω ποδόσφαιρο».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ