ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Μουρίνιο: Μίκρυνε τη Γιουνάιτεντ, αλλά και τον εαυτό του…

Ζοσέ Μουρίνιο τέλος! Ο Πορτογάλος τεχνικός βύθισε σ' ένα χάος τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι αποχωρεί, αφήνοντας πίσω του «καμμένη γη», τόσο στο σύλλογο όσο και την καριέρα του.

Μουρίνιο: Μίκρυνε τη Γιουνάιτεντ, αλλά και τον εαυτό του…

Όταν ανέλαβε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2016, θεωρήθηκε ως ο καταλληλότερος διάδοχος του Φέργκιουσον. Τι κι αν είχε ορκιστεί να καταστρέψει τους «κόκκινους διαβόλους» το 2004, όταν βρισκόταν στον πάγκο της Τσέλσι; Τελικά, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε γίνει προπονητής τους.

Ο άνθρωπος που είχε κάνει σκοπό της ζωής του να τους νικά, ήταν στον πάγκο τους. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ πίστεψαν ότι ο «Special One» είχε αυτό που έλειπε από τους Ντέιβιντ Μόγιες και Λουίς Φαν Χαάλ. Τη στόφα του νικητή.Του ανθρώπου που θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πάρει τρόπαια. Αυτό πρακτικά σήμαινε, ότι θα «θυσίαζε» το καλό ποδόσφαιρο στο βωμό των αποτελεσμάτων. Έλα, όμως, που εντέλει ο Μουρίνιο κατάφερε αυτό που είχε υποσχεθεί με περίσσια σιγουριά 14 χρόνια πριν…

«Special» ξεκίνημα

Το ξεκίνημα του Πορτογάλου στη Γιουνάιτεντ ήταν ό,τι πιο ελπιδοφόρο μπορούσες να σκεφτείς. Αν μη τι άλλο τρία τρόπαια στην πρώτη του χρονιά είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι τα αντίπαλα δέοντα του Πορτογάλου, Πεπ Γκουαρντιόλα και Γιούργκεν Κλοπ, δεν είχαν κατακτήσει τίποτα στην πρώτη τους σεζόν. Ο μεν Ισπανός τα σάρωσε όλα στη δεύτερη χρονιά του στο Νησί, ενώ ο δε Γερμανός αν και έχει παρουσιάσει μια Λίβερπουλ που πάει… τρένο, εντούτοις δεν έχει πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο.

Μάλιστα, ο πρώτην τεχνικός των Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης, με τους τίτλους που κατέκτησε πέτυχε κάτι που δεν είχε καταφέρει ούτε ο τεράστιος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Γιουνάιτεντ που σήκωσε κούπα στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα!

Ακόμα και η δεύτερη σεζόν του Μουρίνιο κρίνεται ως επιτυχημένη. Αν μη τι άλλο, κατάφερε να κρατήσει για δεύτερη σερί χρονιά τους «κόκκινους διαβόλους» στο Champions League. Ωστόσο, βλέποντας την εικόνα της μέσα στο γήπεδο τίποτα δεν σ’ έπειθε για τη βελτίωση της. Η άμυνα… έμπαζε, αλλά ο «κέρβερος» Ντε Χέα κρατούσε όπως μπορούσε το μηδέν σε πολλά παιχνίδια. Απλά ένιωθες, ότι μόλις κάνει κοιλιά ο Ισπανός θα βγουν στη φόρα όλα τα προβλήματα της Γιουνάιτεντ.

Και ο ίδιος ο Πορτογάλος, όμως, ξεκίνησε τα… γνωστά του. Η έντονη και ιδιαίτερη προσωπικότητα του δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της σ’ έναν ακόμη πάγκο συλλόγου. Συνεχείς τσακωμοί με παίκτες, απαίτηση σεβασμού από τον Τύπο για τα επιτεύγματα του και μια γενικότερη συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε προπονητή μεγάλης ομάδας, γιατί μόνο ως τέτοια λογίζεται η Γιουνάιτεντ.

«Special»… αποτυχία

Και φτάνουμε στη φετινή σεζόν. Στον «καταραμένο» αριθμό 3 για τον Μουρίνιο. Πότε άλλοτε δεν είχε καταφέρει να μείνει για περισσότερα από 2,5 χρόνια σε κάποια ομάδα και είχε θέσει ως προσωπικό στοίχημα του να το πετύχει με τη Γιουνάιτεντ.

Η τύχη του, όμως, ήταν προδιαγεγραμμένη από το καλοκαίρι. Τότε που ζήτησε απεγνωσμένα στόπερ από τη διοίκηση. Κι εκείνη τι έκανε; Του έφερε έναν μεσοεπιθετικό (Φρεντ), έναν ελπιδοφορό δεξιό μπακ (Νταλότ) κι έναν 35άρη δεύτερο τερματοφύλακα (Γκραντ). Πως να μην το πάρεις σαν κακό οιωνό, όλο αυτό το κωμικοτραγικό σκηνικό;

Το ξεκίνημα της σεζόν, άλλωστε, σου έδειχνε ότι η Γιουνάιτεντ ήταν ένας «ασθενής» σε καταστολή. Δύο ήττες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια και ο Μουρίνιο το χαβά του.

«Έχω κερδίσει περισσότερες Premier League από τους υπόλοιπους 19 προπονητές μαζί», έλεγε σηκώνοντας τρία δάχτυλα προς τους δημοσιογράφους που… τόλμησαν να τον επικρίνουν για την πιο βαριά ήττα των «κόκκινων διαβόλων» μ’ εκείνον στον πάγκο (0-3 από την Τότεναμ)! Ο Πορτογάλος είχε αφήσει ξανά το τεράστιο «Εγώ» του να πάρει τον έλεγχο, ο οποίος βέβαια είχε χαθεί εδώ και καιρό.

Οι εντάσεις του με παίκτες έγιναν εντονότερες. Ο Πολ Πογκμπά έχασε την αρχηγία και σταδιακά και τη θέση του στην εντεκάδα, ο Σάντσες αν και ήρθε σαν μια top-class λύση στον επιθετικό τομέα, ζήτημα να έχει κάνει 3-4 παιχνίδια αντάξια της ποιότητας του στη 1,5 σεζόν παρουσίας του στην ομάδα. Όλοι έχουν κάτι να πουν για τον Μουρίνιο, αλλά 9 στις 10 φορές δεν θα είναι θετικό.

«Σύμφωνα με πορτογαλική εφημερίδα, κάποιος (σ.σ. υπονοεί τον Μουρίνιο) είπε ότι ένας παίκτης όπως εγώ (σε ηλικία 37 ετών) είναι στο τέλος της καριέρας του. Συμφωνώ απόλυτα! Η ερώτησή μου για την εφημερίδα είναι: Στην περίπτωση των προπονητών, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσουν από το ποδόσφαιρο;», ανέφερε ο Ίκερ Κασίγιας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που συναναστράφηκε τον Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης και δεν θέλει ούτε να τον… βλέπει. Αλήθεια, πόσο πιθανό είναι να έχουμε τέτοιου είδους δηλώσεις από τον Πογκμπά ή κάποιον άλλο παίκτη της Γιουνάιτεντ σε μερικά χρόνια;

Αυτό το «Εγώ», που τον «σκοτώνει» κάθε μέρα

Με παίκτες που δεν ήθελαν πια να παίξουν γι’ αυτόν κι έχοντας χάσει την ικανότητα του να συσπειρώνει τις ομάδες του ο Μουρίνιο έμοιαζε μ΄εκείνους τους γραφικούς τύπους που σου διηγούνται περασμένα μεγαλεία, που δεν μπορούν να φτάσουν πλέον.

Η Γιουνάιτεντ «νοσούσε» μέσα στο γήπεδο κι εκείνος «άδειαζε» δημόσια τη διοίκηση, τα «έριχνε» στους ποδοσφαιριστές του, έκανε καψώνια στους δημοσιογράφους, καλώντας τους νωρίς το πρωί για να δώσει συνέντευξη Τύπου, που δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά.

Αν άλλαζε τον τρόπο σκέψης του πάνω στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε (;) να τον σώσει και να τον διατηρήσει στον προπονητική ελίτ. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται σαν να μη το θέλει. Βλέπετε το «Εγώ» του κάνει σχεδόν πάντα κουμάντο. «Ελέγχει» τις δηλώσεις του, τις επιλογές του, τα πάντα. Αυτό είναι και το λάθος του Μουρίνιο. Θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερος από τις ίδιες τις ομάδες που προπονεί και πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το «Εγώ» του. Εκείνο έκανε και την πιο κρίσιμη, πιθανόν, επιλογή στην καριέρα του Πορτογάλου. Να ανέβει με τον τρόπο του και να πέσει με αυτόν…

Όσο για τη Γιουνάιτεντ; Αυτή μοιάζει με «καμμένη γη», για τη φετινή σεζόν μετά την απόλυση του Πορτογάλου. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να χαρακτηριστεί μια ομάδα που μετράει μόλις 26 βαθμούς σε 17 αγωνιστικές, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1990-91; Μια ομάδα που έχει δεχθεί 29 τέρματα, λιγότερα μόνο από τις Φούλαμ, Κάρντιφ, Μπέρνλι και Σαουθάμπτον που παλεύουν για τη σωτηρία τους;

Τον ξεπέρασε (;) το ποδόσφαιρο

Μουρίνιο και Γιουνάιτεντ δεν συνεχίζουν πια μαζί, αλλά οι βίοι τους δύσκολα δεν θα είναι αντίθετοι. Οι «κόκκινοι διάβολοι», θεωρητικά έμαθαν από τα λάθη τους και του χρόνου είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα παρουσιαστούν αισθητά βελτιωμένοι. Όποιον προπονητή (Ζιντάν, Ποκετίνο ή κάποιον άλλον) κι αν επιλέξουν, το υλικό υπάρχει και το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές σωστές προσθήκες και η καλυτέρευση του κλίματος στα αποδυτήρια. Πράγμα δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.

Ο Πορτογάλος, από την άλλη, μετά και τη νέα αποτυχία πρέπει να καθίσει και να σκεφτεί. Οι επιλογές του είναι δύο αυτή τη στιγμή. Ή αλλάζει και πιθανόν λαμβάνει την τελευταία του ευκαιρία σε υψηλό επίπεδο ή «αποσύρεται» σε μια ομάδα από την Κίνα, την Ιαπωνία ή άλλον… εξωτικό προορισμό και αποδέχεται το γεγονός ότι πλέον το ποδόσφαιρο τον ξεπέρασε κι αυτός δεν θέλει να το ακολουθήσει…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ