ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσε το πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
Τούχελ: «Οι οπαδοί με θέλουν για πάντα στην Μπάγερν, αλλά…»
Από… κλεισμένος στον πάγο – Η Ρεάλ αλλάζει στρατηγική για την ενίσχυση της άμυνας
Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση προπονητή η Λίβερπουλ
Η Παρί Σεν Ζερμέν ορέγεται την αποκάλυψη της φετινής Serie A
Κρίσταλ Πάλας: Η Μπράιτον του φετινού καλοκαιριού
Ο Μουσιάλα απάντησε στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο – «Ένας είναι ο GOAT»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Λεονάρντο Ζαρντίμ: Από αναμορφωτής… στο ταμείο ανεργίας

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μονακό και το sportsking.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων από την τετραετία του Πορτογάλου στο Πριγκιπάτο.

Λεονάρντο Ζαρντίμ: Από αναμορφωτής… στο ταμείο ανεργίας

«Είτε πεθαίνεις σαν ήρωας, είτε ζεις αρκετά για να δεις τον εαυτό σου να γίνεται ο ‘κακός’» λέει ο Άαρον Έκχαρτ υποδυόμενος τον Χάρβεϊ Ντεντ στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης» και η φράση αυτή ταιριάζει «γάντι» για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, του οποίου το συμβόλαιο με την Μονακό λύθηκε σήμερα.

Ο Πορτογάλος αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο των Μονεγάσκων ύστερα από τέσσερα χρόνια.  Μια τετραετία κατά την οποία η ομάδα του Πριγκιπάτου έζησε κυριολεκτικά τα πάντα. Από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μέχρι την τρομερή πορεία ως τα ημιτελικά του Champions League και εντέλει την τραγική φετινή σεζόν που την βρίσκει σχεδόν στον πάτο του Championat.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Το καλοκαίρι του 2014 η Μονακό αποφασίζει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Κλαούντιο Ρανιέρι, καθώς παρά το τεράστιο ποσό που διατέθηκε για μεταγραφές την προηγούμενη σεζόν, δεν μπόρεσε να οδηγήσει τους Μονεγάσκους στον τίτλο. Εκλεκτός της διοίκησης για να αντικαταστήσει τον Ιταλό τεχνικό ήταν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος σε αντίθεση με τον προκάτοχο του όχι μόνο έπρεπε να διαχειριστεί ένα περιορισμένο μπάτζετ, αλλά και την απώλεια του κατά τεκμήριο κορυφαίου ποδοσφαιριστή της ομάδας, Χάμες Ροντρίγκες, που πωλήθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης για να αποφευχθούν οι κυρώσεις από το Financial Fair Play της UEFA.

Χωρίς τον καλύτερο του παίκτη ο Πορτογάλος τεχνικός στράφηκε σε λύσεις νεαρών παικτών, με τους οποίους θα δούλευε για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ. Ήδη από το πρώτο καλοκαίρι οι επιλογές του Ζαρντίμ δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επιτυχημένες. Φαμπίνιο (από την Ρίο Άβε), Τιεμουέ Μπακαγιόκο (από την Ρεν) και Μπερνάρντο Σίλβα (από την Μπενφίκα) έγιναν κάτοικοι Πριγκιπάτου, με τους τρεις νεαρούς τότε παίκτες να «μεταμορφώνονται» στα χέρια του Ζαρντίμ.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης χρονιάς του Πορτογάλου στην Μονακό ήταν η εξαιρετική αμυντική λειτουργία τους (26 γκολ παθητικό στο Championat), μέσω της οποίας έκαναν μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα (3η θέση) και έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, όπου αποκλείστηκαν δύσκολα (1-0, 0-0 τα δύο παιχνίδια) από την μετέπειτα φιναλίστ Γιουβέντους.

Το σκηνικό με την «σφιχτή» οικονομική πολιτική των Μονεγάσκων συνεχίστηκε και το επόμενο καλοκαίρι, με τον Ζαρντίμ να βλέπει τους Μαρσιάλ, Κιρζαβά, Καράσκο και Κοντογμπιά να αποχωρούν από την ομάδα. Παρόλα αυτά ο 41χρονος τότε τεχνικός καταφέρνει να αναδείξει κι άλλους νεαρούς παίκτες (Λεμάρ), ενώ παράλληλα ανακαλύπτει και δίνει την ευκαιρία σε ένα ακατέργαστο διαμάντι, τον μόλις 17 ετών Κίλιαν Εμπαπέ. Η πορεία της Μονακό στο Championat δεν παρεκκλίνει από εκείνη της προηγούμενης σεζόν (3η θέση), όμως στο Champions League ο αποκλεισμός από τους ομίλους αλλάζει το σκεπτικό των διοικούντων την ομάδα, οι οποίοι αποφασίζουν να διατηρήσουν ακέραιο το ρόστερ για την επόμενη σεζόν.

Η χρονιά της «εκτόξευσης»

Για πρώτη φορά μετά την πρόσληψη του στη Μονακό ο Ζαρντίμ βλέπει την ομάδα του να μην «μαστίζεται» από απώλειες βασικών παικτών και με τον κορμό που έχει δημιουργήσει από την προηγούμενη χρονιά, η ομάδα του Πριγκιπάτου κάνει πράγματα και θαύματα στον αγωνιστικό χώρο.

Με τον Ρανταμέλ Φαλκάο να επιστρέφει μετά από μια διετία δανεισμών (σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι) και τους Εμπαπέ, Λεμάρ, Ζερμέν Μπερνάρντο Σίλβα και Φαμπίνιο να «πετάνε» οι Μονεγάσκοι παίζουν «διαστημικό» ποδόσφαιρο κατακτούν το πρωτάθλημα έχοντας την καλύτερη συγκομιδή  (95 βαθμοί), καθώς και την δεύτερη καλύτερη επίθεση (107 γκολ), από όλες τις ομάδες των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία)!

Το μεγάλο μπαμ της ομάδας του Πριγκιπάτου, όμως, γίνεται στο Champions League. Εκεί, ο Ζαρντίμ προπονεί μαεστρικά την Μονακό, η οποία τερματίζει πρώτη στον όμιλο της (κόντρα σε Τότεναμ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Αντίπαλος στους 16 η υπερηχητική Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Το 5-3 του πρώτου αγώνα στην Αγγλία έμοιαζε «ταφόπλακα» στα όνειρα των Γάλλων. Οι Μονεγάσκοι, όμως, με μια συγκλονιστική εμφάνιση στο «Stade Louis II» επικρατούν με 3-1 και πετάνε έξω τους «Πολίτες»!

Στα προημιτελικά η Ντόρμουντ δεν μπορεί να αντισταθεί στα τρομερά «μωρά» του Ζαρντίμ, με τον Εμπαπέ να ηγείται των δύο νικών (2-3, 3-1) της Μονακό. Το εμπόδιο της Γιουβέντους στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα αποδεχθεί ξανά πολύ υψηλό για την ομάδα του Πριγκιπάτου (ήττες με 2-0 εντός και 2-1 εκτός), η οποία όμως με το επιθετικογενές ποδόσφαιρο της κερδίζει τον σεβασμό όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Από το ζενίθ στο ναδίρ σε δύο σεζόν

Έχοντας μαγέψει άπαντες από την περασμένη μυθική σεζόν, το καλοκαίρι του 2017 όλες οι ομάδες βρίσκονταν στα πόδια της Μονακό θέλοντας να πάρουν τα νεαρά της ταλέντα, αλλά και τον ίδιο τον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Αρκετές ομάδες «χτυπούν» την πόρτα του Πορτογάλου τεχνικού, ο οποίος όμως αρνείται πεισματικά να αφήσει το Πριγκιπάτο και μάλιστα ανανεώνει το συμβόλαιο του μέχρι το 2020! Η διοίκηση της ομάδας, όμως, παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στο παλιό μοντέλο των πωλήσεων παικτών, αντί να ενισχυθεί και γιατί όχι να κυνηγήσει ακόμα και την κατάκτηση του Champions League.

Οι Μπέντζαμιν Μεντί, Μπερνάρντο Σίλβα, Τιεμουέ Μπακαγιόκο, Βαλερί Ζερμέν, αλλά και το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Κίλιαν Εμπαπέ, αποχωρούν αλλάζοντας ριζικά την ενδεκάδα των Μονεγάσκων, οι οποίοι δεν θα ήταν ποτέ ξανά οι ίδιοι.

Την επόμενη σεζόν (2017-18) η Μονακό δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της στη Γαλλία, μένοντας στο -13 από την τρομερά ενισχυμένη Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ στο Champions League μένει στην τελευταία θέση του ομίλου της κόντρα σε Μπεσίκτας, Πόρτο και Λειψία, χωρίς μάλιστα να καταφέρει να πάρει νίκη! Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2018 οι τελευταίοι παίκτες (Λεμάρ, Φαμπίνιο, Μουτίνιο) της απίστευτης σεζόν του 2016-17 αποχώρησαν από την ομάδα.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Ο Ζαρντίμ έχοντας χάσει σχεδόν κάθε νεαρό αστέρι που είχε ανακαλύψει, καλούνταν εκ νέου να δημιουργήσει από το μηδέν μια νεανική ομάδα ικανή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά ο Πορτογάλος δεν θα καταφέρει να βγάλει «λαγούς» από το καπέλο του, με καταστροφικές συνέπειες. Σε 9 αγωνιστικές η Μονακό βρίσκεται στην ζώνη του υποβιβασμού, μετρώντας 5 ήττες, 3 ισοπαλίες και μόλις μια νίκη με απολογισμό τερμάτων 9-13. Οι μέρες του Ζαρντίμ στον πάγκο των Μονεγάσκων ήταν μετρημένες και την Πέμπτη (11/10) ήρθε και το επίσημο τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών. Μια συνεργασίας που έφερε στην Μονακό ένα πρωτάθλημα, δύο απίθανες πορείες στο Champions League, καθώς πακτωλό εκατομμυρίων στα ταμεία του γαλλικού συλλόγου.

«Ευχαριστούμε μίστερ» έγραψε στο λογαριασμό της στο twitter η ομάδα του Πριγκιπάτου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Πορτογάλου τεχνικού, ο οποίος ουσιαστικά «θυσιάστηκε» για να ξυπνήσουν οι Μονεγάσκοι που βυθίζονται συνεχώς.

 

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ