ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Υπήρχε λόγος που ο Ρονάλντο ονομάστηκε φαινόμενο!

Ο Ρονάλντο υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών. Αυτό το πέτυχε χωρίς να φτάσει ούτε στο μισό των πραγματικών του δυνατοτήτων!

Υπήρχε λόγος που ο Ρονάλντο ονομάστηκε φαινόμενο!

Φαινόμενο. Μια λέξη που χαρακτηρίζει κάτι τόσο εντυπωσιακό που όμοιο του δεν έχει ξανά υπάρξει. Αυτό ήταν ο Ρονάλντο. Ένας παίκτης πέρα από κάθε λογική που μπορούσε να κάνει το αδύνατο δυνατό. Η γενιά μου τον γνώρισε και τον αγάπησε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης όμως η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός Ρονάλντο τελείωσε όταν έκανε για τρίτη φορά σμπαράλια το γόνατό του με τη φανέλα της Ίντερ. Ναι ο Ρονάλντο που προλάβαμε εμείς δεν ήταν ούτε το 50% της κανονικής εκδοχής του. Μιας εκδοχής που αν ο θεός του ποδοσφαίρου άφηνε να ξεδιπλωθεί στα γήπεδα ίσως η συζήτηση για τον καλύτερο όλων των εποχών να είχε τελειώσει. Ρονάλτο Ναζάριο Ντε Λίμα λοιπόν.

Ένα… σαρωτικό φαινόμενο

Ο Ρονάλντο δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής πουθενά. Με του που πάτησε το πόδι του στα γήπεδα άρχισε να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Σε ηλικία 17 ετών και με μόλις μια -και κάτι ψηλά- επαγγελματική σεζόν με την Κρουζέιρο βρέθηκε στην αποστολή της εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1994! Ρονάλντο Κρουζέιρο

Ο Ρονάλντο δεν έπαιξε ούτε λεπτό σε εκείνο το τουρνουά αλλά αυτό μικρή σημασία είχε. Όλος ο πλανήτης ήξερε ότι αυτός ο πιτσιρικάς είναι φτιαγμένος για την κορυφή. Ο ίδιος είχε φροντίσει να συστηθεί στον κόσμο σκοράροντας 44 γκολ σε 47 εμφανίσεις με την Κρουζέιρο πριν φύγει για την Ευρώπη. «Την πρώτη φορά που τον είδα να παίζει με την Κρουζέιρο ήταν ακόμη παιδί. Σε εκείνο το παιχνίδι κατέληξε να σκοράρει πέντε γκολ. Από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είναι πραγματικά φαινόμενο».  Η παραπάνω δήλωση που ανήκει στον εμβληματικό Καφού περιγράφει ακριβώς την εικόνα εκείνης της εποχής.

Δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να σταματήσει τον πιτσιρικά με το χαρακτηριστικό κενό ανάμεσα στα δόντια. Απίστευτα εκρηκτικός και γρήγορος με τεχνική κατάρτιση από άλλο πλανήτη και φονικό ένστικτο μέσα στην περιοχή. Στην Ευρώπη τον έφερε η Αϊντχόβεν. Σαν να μην άλλαξε τίποτα! Την πρώτη του χρονιά στα 18 του θα βάλει 35 γκολ σε 36 εμφανίσεις. Δεν έβλεπε κανέναν. Την δεύτερη χρονιά θα έρθει η πρώτη ρήξη χιαστού. Δύσκολος και βαρύς τραυματισμός αλλά ο Ρονάλντο ήταν πολύ νέος ακόμη και τον ξεπέρασε σα να μην τρέχει τίποτα. Ρονάλντο PSV

Όπως ακριβώς ξεπερνούσε και τους αντίπαλους αμυντικούς. Στα 21 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί εκείνη τη σεζόν το κοντέρ έγραψε 19 γκολ και η μεγάλη μεταγραφή ήρθε. Η Μπαρτσελόνα δίνει 20 εκατομμύρια ευρώ για τον 20χρονο Ρονάλντο τον ντύνει «Μπλαουγκράνα» και τον κάνει την ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο μέχρι την επόμενη. Κι αν αναρωτιέστε ποια ήταν η επόμενη να σας πούμε ότι ήταν ξανά ο Ρονάλντο!

Η ονειρική χρονιά στη Μπαρτσελόνα και ο εφιάλτης της Ίντερ

Στη Μπαρτσελόνα ο Ρονάλντο συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Δεν είχε σημασία ποια ήταν η δυσκολία και το επίπεδο του κάθε πρωταθλήματος. Αυτός συνέχιζε να σκοράρει με την ίδια συχνότητα και να κυριαρχεί με την ίδια άνεση! Η χρονιά που κάνει ο 20χρονος Ρονάλντο στην Μπαρτσελόνα είναι πέρα από κάθε λογική. Με 47 γκολ σε 49 εμφανίσεις έδειξε ότι ήδη ήταν ο καλύτερος επιθετικός και πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο! Ας ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα που είχαν στην αντίστοιχη ηλικία ο Μέσι και ο Κριστιάνο και θα καταλάβει.

Τα όργια με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα τον οδήγησαν στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας του 1997. Ήταν ήδη στην κορυφή. Το καλοκαίρι του 1997 και για κάποιον λόγο που δεν θα καταλάβει ποτέ κανείς η Μπαρτσελόνα αποφασίζει να τον πουλήσει. Η Ίντερ σπάει εκ νέου το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής και με 27 εκατομμύρια κάνει δικό της τον Ρονάλντο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Στην Μέκκα της άμυνας -ειδικά εκείνη την εποχή- Ιταλία ο Ρονάλντο συνεχίζει να κάνει πλάκα. Βάζει 34 γκολ σε 47 συμμετοχές την πρώτη του σεζόν και στη συνέχεια οδηγεί την εθνική Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 98 στο οποίο ανακηρύσσεται και MVP της διοργάνωσης παρόλο που η Βραζιλία ηττήθηκε σε έναν τελικό με πλούσιο παρασκήνιο. Ρονάλντο Ίντερ

Ο Ρονάλντο έχει εδραιωθεί πλέον ως το απόλυτο νούμερο ένα στον κόσμο. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στερέωμα του ανήκει και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει εκτός από… Τον Νοέμβρη του 1999 όντας αρχηγός της Ίντερ σε ένα ματς κόντρα στην Λέτσε παθαίνει μερική ρήξη χιαστού και μπαίνει χειρουργείο. Επιστρέφει στα γήπεδα τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς και 6 λεπτά αφού μπαίνει στο γήπεδο το χειρουργημένο γόνατο διαλύεται κυριολεκτικά! Ο τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που τον αφήνει εκτός για ενάμιση χρόνο! Ο Ρονάλντο δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Αδιανόητο comeback και τι θα γινόταν αν…

Ο Βραζιλιάνος μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία έχασε κάποια πολύ βασικά στοιχεία του παιχνιδιού του. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να είναι το ίδιο εκρηκτικός και γρήγορος. Έχασε όλη αυτή την ενέργεια που έβγαζε μέσα στο γήπεδο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Περιορίστηκε σημαντικά.

Βέβαια το ταλέντο του ήταν τέτοιο που ακόμα και με μισό πόδι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Η επιστροφή και τα επιτεύγματά του μετά από τρεις τόσο σοβαρούς τραυματισμούς είναι ίσως το μεγαλύτερο παράσημο της καριέρας του. Έχοντας παίξει μόλις σε 16 ματς τη σεζόν 01/02 οδηγεί την εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2002. Κι όταν λέμε οδηγεί εννοούμε ότι την παίρνει από το χέρι και με 8 γκολ σε 7 ματς -δύο στον τελικό- της χαρίζει το τρόπαιο. Αμέσως μετά δηλώνει: «Η μεγαλύτερή μου νίκη είναι που μπορώ και παίζω ξανά». Ακολουθεί η Χρυσή Μπάλα του 2002 και η μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στη Μαδρίτη μένει για 4,5 σεζόν. Στις τέσσερεις από αυτές είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με συνολικά 104 γκολ σε 177 συμμετοχές. Και όλα αυτά με ένα διαλυμένο γόνατο! Το ερώτημα που θα βασανίζει πάντα όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου είναι τι θα είχε γίνει αν αυτός ο παικταράς δεν ήταν τόσο μα τόσο άτυχος με όλους αυτούς τους τραυματισμούς. Αν πέτυχε τόσο πολλά ακόμη και «λαβωμένος» τι θα έκανε αν ήταν στο 100% σε όλη του την καριέρα;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο Ρονάλντο θα μπορούσε κάλλιστα αυτή τη στιγμή να θεωρείται ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών! Προφανώς και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, η εικόνα του μέσα στο γήπεδο ωστόσο δεν άφηνε και πολλές αμφιβολίες. Πιθανότατα η επιρροή του και το αντίκτυπο του στο άθλημα να έφτανε στα επίπεδα ενός έτερου θρύλου που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή σε ένα άλλο άθλημα. Του Μάικλ Τζόρνταν.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ