Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Οι 5 στιγμές που έκαναν τον Κασίγιας… Άγιο! (vid)
FACE CONTROL

Οι 5 στιγμές που έκαναν τον Κασίγιας… Άγιο! (vid)

Γνωστός και ως Άγιος Ίκερ (San Iker), ο Ίκερ Κασίγιας είχε δώσει πάμπολλες φορές αιτιολόγηση στο προσωνύμιο που του είχε «κολλήσει».

05.08.2020 | 14:00

Το τελευταίο του αντίο στους αγωνιστικούς χώρους είπε ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης και του ισπανικού ποδοσφαίρου, Ίκερ Κασίγιας. Μετά από μια πάμπλουτη καριέρα 22 χρόνων, ο Ισπανός ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της καριέρας του. Μιας υπέρλαμπρης καριέρας γεμάτη από τρόπαια, ρεκόρ και φυσικά εντυπωσιακές αποκρούσεις.

Χωρίς ίχνος υπερβολής ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, με πολλούς να τον θεωρούν και τον καλύτερο. Μέσα στο βάθος των χρόνων, ο Ισπανός πορτιέρο μας χάρισε απλόχερα άπειρες θεαματικές επεμβάσεις, πολλές φορές ομορφότερες και από τέρματα. Τα αντανακλαστικά του, η κρισιμότητα των επεμβάσεων του  αλλά και η χάρη με την οποία κινούταν ο Κασίγιας, του χάρισαν επάξια το παρατσούκλι… «Άγιος»! Εμείς απλά θυμόμαστε 5 στιγμές τις οποίες απλά «χαζέψαμε» από τις αποκρούσεις του Ίκερ.

Ρεάλ Μαδρίτης- Αθλέτικ Μπιλμπάο (3-0), Πριμέρα Ντιβιζιόν 2007-08

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του ήταν απέναντι στη Μπιλμπάο τη σεζόν 2007-08. Το τελικό 3-0 υπέρ της «βασίλισσας» δεν αντικατοπτρίζει τη δουλειά που είχε ο Ισπανός πορτιέρο Με συνολικά 6 επεμβάσεις και μια απόκρουση σε πέναλτι, η νίκη της Ρεάλ σφράγισε τον τίτλο 4 αγωνιστικές πριν το τέλος. Ωστόσο αυτό που θυμούνται οι περισσότεροι είναι η τρομερή επέμβαση του Ίκερ στην κεφαλιά του Γέστε. Ο Βάσκος, ελάχιστα μέτρα από την εστία απογειώθηκε και κάρφωσε με κεφαλιά την εστία των γηπεδούχων. Όμως η αντίδραση του Κασίγιας ήταν άριστη, καταφέρνοντας μια υπέροχη απόκρουση, ενώ μάλιστα η μπάλα είχε σκάσει πρώτα στο έδαφος.

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Λεβερκούζεν (2-1), Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2001-02

Ο τελικός που όλοι θυμούνται και θα θυμούνται για πάντα εξαιτίας του γκολ-ποιήματος του Ζιντάν, έχει επισκιάσει μια σπουδαία εμφάνιση του 21χρονου μόλις Ίκερ. Έχοντας κατακτήσει ήδη μια φορά τη διοργάνωση 2 χρόνια νωρίτερα, ο Ισπανός πορτιέρο ξεκίνησε τον τελικό από τον πάγκο. Ωστόσο ένας τραυματισμός του Σέσαρ Σάντσεθ στο 68ο λεπτό, σήμαινε πως έπρεπε να φορέσει τα γάντια του και να παίξει. Και ο Ισπανός έδειξε πως είχε τσαγανό πραγματοποιώντας μερικές σπουδαίες επεμβάσεις.

Στην κατάκτηση του τροπαίου φαίνεται με μεγάλα γράμματα η υπογραφή του Κασίγιας, ο οποίος έσωσε κυριολεκτικά τα πάντα στο φινάλε της αναμέτρησης. Στα «χασομέρια» του παιχνιδιού και μετά από εκτέλεση κόρνερ για τη Λεβερκούζεν, η μπάλα βρέθηκε στον αμαρκάριστο Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος από πλάγια θέση ήταν πιο εύκολο να ευστοχήσει από το να αστοχήσει, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Ίκερ. Σε μια σπουδαία επίδειξη ικανότητας, πέφτοντας από την αντίθετη κατεύθυνση, ο Ισπανός πορτιέρο κατάφερε να αποκρούσει με τα πόδια (προοικονομία για 8 χρόνια μετά). Λίγο αργότερα ο Μπερμπάτοφ είχε την ευκαιρία να «εξιλεωθεί», αλλά ο Ίκερ ενστικτωδώς δεν άφησε την κεφαλιά του Βούλγαρου να στερήσει το τρόπαιο από τους «μερένχες».

Μια στιγμή που τον καθιέρωσε για τα επόμενα 12 χρόνια ως τον βασικό και αναντικατάστατο τερματοφύλακα της «βασίλισσας».

Σεβίλλη-Ρεάλ Μαδρίτης (2-1), Πριμέρα Ντιβιζιόν 2009-10

Ίσως η επέμβαση με τη μικρότερη αγωνιστική σημασία, είναι η σπουδαιότερη του Κασίγιας. Πολλοί την έκριναν μια από τις σπουδαιότερες στην Ιστορία του αθλήματος, δίπλα σε αυτές του Γκόρντον Μπανκς και του Ντέιβιντ Σίμαν. «Κινείται σαν γάτος στα γκολπόστ» είχε πει ο συμπατριώτης του, Μάνουελ Αλμούνια. Κάτι το οποίο απέδειξε περίτρανα ο αρχηγός της Ρεάλ.

Με το σκορ ήδη στο 1-0 υπέρ των Σεβιγιάνων, η ομάδα της Ανδαλουσίας έφτασε κυριολεκτικά μια αναπνοή από το 2-0 στο 48′. Μετά από παράλληλη μπαλιά μέσα στην περιοχή, ο Ντιέγκο Περότι βρέθηκε κυριολεκτικά με άδειο τέρμα μπροστά του. Τη στιγμή που η πάσα ξεκίναγε από τα πόδια του Νεγρέδο από τη δεξιά πλευρά, ο Ίκερ βρισκόταν ήδη έξω από το αριστερό δοκάρι του. Μέσα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο η μπάλα βρισκόταν στα πόδια του Αργεντινού, μόνο για να σ̶κ̶ο̶ρ̶ά̶ρ̶ε̶ι̶ ̶σ̶ε̶ ̶κ̶ε̶ν̶ή̶ ̶ε̶σ̶τ̶ί̶α̶ δει τον Ίκερ να του λέει «όχι»! Το λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο που προαναφέραμε ήταν αρκετό για τον Κασίγιας για να καλύψει μια απόσταση περίπου 7 μέτρων και εντυπωσιακά να αποκρούσει από πολύ κοντά το «σίγουρο γκολ» του Περότι. Πραγματικός «αίλουρος» όπως είχε πει και ο Αλμούνια…

Σάλκε-Ρεάλ Μαδρίτης (1-6), Φάση των 16 Τσάμπιονς Λιγκ (2013-14)

Στην προτελευταία χρονιά του με τη φανέλα της «βασίλισσας» και έχοντας ήδη φτάσει τα 33, ο Κασίγιας πραγματοποίησε ακόμη μια σπουδαία απόκρουση. Θύμα αυτή τη φορά ήταν ο Ντράξλερ της Σάλκε. Στο Γκελζενκίρχεν, η Ρεάλ είχε ανοίξει το σκορ με 0-1 χάρη στον Μπενζεμά. Με υποδειγματική αντεπίθεση, ο Ντράξλερ βρέθηκε σε θέση βολής μετά από παράλληλη σέντρα. Ράμος και Πεπε ολιγώρησαν, επιτρέποντας στον Γερμανό να σουτάρει μέσα από τη μικρή περιοχή.

Άπαντες στο «Βέλτνις Αρένα» περίμεναν να ακούσουν τη μπάλα να τραντάζει τα δίχτυα. Αντ’ αυτού ο ο Κασίγιας έκανε μια τρομερή απόκρουση, αφήνοντας τον Ντράξλερ και τους φίλους της Σάλκε απαρηγόρητους. Κρατώντας απαραβίαστη την εστία του εκείνη τη στιγμή η Ρεάλ αγρίεψε και διέσυρε τους Γερμνανούς σκοράροντας 6 φορές. Κανένα όμως από αυτά τα τέρματα δεν πανηγυρίστηκε το ίδιο με την απόκρουση του Ίκερ.

Ολλανδία-Ισπανία (0-0, *παρ 0-1), Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010

Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην περίμενε αυτή τη χρυσή στιγμή. Στον κορυφαίο αγώνα που μπορεί να λάβει συμμετοχή ποδοσφαιριστής (και ίσως γενικά αθλητής), ο Κασίγιας απέδειξε τι σημαίνει η λέξη «ήρωας». Σε μια στιγμή που θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια ακόμα τους Ολλανδούς και τον Άριεν Ρόμπεν, ο Ίκερ κράτησε όρθια την Ισπανία και τελικά της έδωσε το δικαίωμα να κατακτήσει τον τίτλο.

To σκηνικό γνωστό: ο Ρόμπεν έχει βγει μόνος του απέναντι στον Κασίγιας. Ένα από τα κορυφαία πλασέ της Ιστορίας, απέναντι στον ίσως κορυφαίο τερματοφύλακα όλων των εποχών, στο σημαντικότερο παιχνίδι ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Ο επιθετικός των «οράνιε» σουτάρει, όμως ο Ίκερ έχει καλύψει όσο περισσότερο χώρο μπορεί. Ξαφνικά τα 7 μέτρα μήκος του τέρματος φαίνονται σαν κεφάλι καρφίτσας. Η μπάλα βρίσκει στο δεξί πόδι του, ενώ ο ίδιος πέφτει από την αριστερή πλευρά. Ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί και οι συμπατριώτες του πίσω στην Ισπανία πανηγυρίζουν. Γνωρίζουν πως πλέον δεν πρόκειται να χάσουν αυτό τον τελικό. Και δεν τον έχασαν. Σε πολλά μέρη της Ισπανίας, ακόμα πίνουν νερό στο όνομα του «Σαν Ίκερ», ο οποίος χάρισε στην πατρίδα του το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version