ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
To συγκινητικό αντίο του Τιάγκο Σίλβα στην Τσέλσι (vid)
O Μπαένια της Βιγιαρεάλ μας χάρισε την… διπλή σακούλα της σεζόν (vid)
O Κίμιχ… κλείνει το μάτι στα μεγαθήρια της La Liga
Ίντερ: Ο Ιντζάγκι ανανεώνει και βάζει… πλώρη για δυναστεία
H Σίτι κυνηγά την κούπα του πρωταθλητή και μαζί μια μυθική επίδοση στο Νησί
Το αστρονομικό νούμερο που θα απομακρύνει τον Σαλάχ από το Λίβερπουλ
O απίθανος κύριος Γιόκερες με τα 40 φετινά του… τεμάχια (stats)
Η Μάντσεστερ Σίτι – μοιάζει να – χάνει τον Έντερσον τη χειρότερη χρονική στιγμή
Ο μεγάλος εχθρός του Βαλβέρδε αυτοπροτάθηκε στην Μπαρτσελόνα
Η Νάπολι ψάχνει το τέλειο… κόλπο με αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης
Ξέσπασε ο Μαντουέκε: «Γελοίος ο διαιτητής – Μας αδίκησαν και με τη Σίτι»!
Ντι Μάρτζιο: «Σίγουρα θα φύγει ο Αλέγκρι – Αυτόν θέλει η Γιουβέντους»!
Με δύο μεγάλες επιστροφές η αποστολή της Ρεάλ για Μπάγερν! (pic)
Επίσημο: Πρωταθλήτρια Γαλλίας ξανά η Παρί Σεν Ζερμέν!
«Ζωντανή» για Ευρώπη η Λυών απέναντι στη Μονακό! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Ο Φέλιξ Τσβάιερ και το σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών στη Γερμανία!

Ποιο είναι το σκοτεινό παρελθόν του διαιτητή Φέλιξ Τσβάιερ και η σύνδεση του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ποδοσφαίρου της Γερμανίας, που η ίδια η DFB κρατούσε μυστικό!

Ο Φέλιξ Τσβάιερ και το σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών στη Γερμανία!

Κουβέντες για «σκάνδαλο» και «εγκληματική διαιτησία» ήταν τα πρώτα πράγματα που ακούστηκαν μετά το τελευταίο «κλάσικερ» της Γερμανίας. Η Μπάγερν είχε μόλις επικρατήσει με 3-2 επί της Ντόρτμουντ, σε ένα ηλεκτρισμένο παιχνίδι. Τα παράπονα των γηπεδούχων όμως για τη διαιτησία του Φέλιξ Τσβάιερ ήταν τεράστια. Οι Βεστφαλοί θεωρούν πως ένα από τα καλύτερα ντέρμπι της Γερμανίας των τελευταίων ετών σημαδεύτηκε από την ανεπαρκή διαιτησία του 40χρονου διαιτητή.

Πρώτος, ξέσπασε ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει τις αμφιλεγόμενες φάσεις που πάρθηκαν σε βάρος της ομάδας του. «Στην παράβαση πάνω στον Ρόις του ζήτησα να δει το VAR. Εκείνος όμως μου απάντησε “δεν υπάρχει λόγος”. Τόσο αλαζόνας ήταν, δεν θα πω όμως κάτι άλλο». Ο Τζουντ Μπέλινγχαμ όμως δεν έμεινε εκεί. «Μπορείς να πάρεις πολλές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Όρισαν έναν διαιτητή που έχει πάρει μέρος σε στημένο παιχνίδι στο παρελθόν, στο μεγαλύτερο ντέρμπι της Γερμανίας. Τι περιμένεις;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπέλινγχαμ.

Όμως σε τι ακριβώς αναφέρεται ο ο νεαρός μέσος της Ντόρτμουντ; H αλήθεια είναι πως το θέμα που έθιξε ο νεαρός Άγγλος βαραίνει ακόμα την Γερμανία. Μόνο η αναφορά του ονόματος του Ρόμπερτ Χόιζερ με αφορμή κακής διαιτησίας είναι αδίκημα (!) στους ποδοσφαιρικούς κύκλους. Το όνομα του Γερμανού διαιτητή έγινε συνώνυμο με το σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, το οποίο ξέσπασε μερικούς μήνες πριν το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.

Ένα ματς κυπέλλου που γεμάτο ερωτηματικά!

Για να ξεκινήσουμε την αναδρομή μας, μεταφερόμαστε πίσω στις αρχές του 2005 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο. Ο Ρόμπερτ Χόιζιερ, ένας διαιτητής από το Βερολίνο βρίσκεται στα χέρια των γερμανικών Αρχών. Μόλις 24 ετών, ο νεαρός ρεφ σφύριζε παιχνίδια της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (DFB) τον είχε καθαιρέσει από τα καθήκοντα του. Μετά από κρούσεις άλλων διαιτητών για περίεργα σφυρίγματα, αλλά και την αναφορά μερικών περίεργων ποσών από εταιρίες στοιχήματος στο διαδίκτυο, ο Βερολινέζος έπρεπε να δώσει εξηγήσεις στις Αρχές.

Πως όμως αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση του Χόιζερ; Η αλήθεια είναι πως στο ίσως σημαντικότερο ματς της σύντομης καριέρας του, ένα ματς πρώτου γύρου στο κύπελλο Γερμανίας, ο νεαρός διαιτητής ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενος. Στις 21 Αυγούστου του 2004, η Πάντερμπορν της τρίτης κατηγορίας αντιμετώπιζε το ακόμα ισχυρό Αμβούργο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι «δεινόσαυροι» είχαν αρκετά εύκολα τον έλεγχο του αγώνα. Κρίστιαν Ραν και Εμίλ Μπένζα είχαν  δώσει μέσα σε ένα μισάωρο αγώνα προβάδισμα δύο τερμάτων στο Αμβούργο, που ετοιμαζόταν για ένα εύκολο απόγευμα.

Κάπου εκεί όμως τα πράγματα πήραν ιδιαίτερα άσχημη τροπή. Στο 35ο λεπτό, ο επιθετικός της Πάντερμπορν, Ρενέ Μίλερ, πέφτει μέσα στην περιοχή χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη παράβασης. Ενώ δεν υπάρχει καν διαμαρτυρία από τους γηπεδούχους, ο Χόιζερ δείχνει αμέσως το σημείο του πέναλτι, το οποίο εκτελεί και σκοράρει ο Γκουίντο Σπορκ. Οι παίκτες τους Αμβούργου, μη μπορώντας να καταλάβουν την απόφαση διαμαρτύρονται, με τον Χόιζερ να αποβάλει με απευθείας κόκκινη τον Μπένζα.

Πλέον, με αριθμητικό πλεονέκτημα, η Πάντερμπορν ήταν και πάλι στο παιχνίδι. Πριν το ημίχρονο το σκορ είχε γίνει 2-2 και στο 62′, η ομάδα της τρίτης κατηγορίας θα βρισκόταν μπροστά στο σκορ. Λίγα λεπτά πριν τη λήξη, ακόμα ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι θα δινόταν υπέρ των γηπεδούχων, με τον Σπορκ να ευστοχεί ξανά για το τελικό 4-2.

Η τριάδα των παράνομων στοιχημάτων και η παραδοχή

Ο πρόωρος και κατά τους παίκτες του Αμβούργου «άδικος» αποκλεισμός-σοκ, δεν πέρασε απαρατήρητος στην υπόλοιπη Γερμανία. Όπως αναφέραμε, αρκετοί διαιτητές έσπευσαν να αναφέρουν «περίεργο» παίξιμο του Χόιζερ στην DFB. Παράλληλα, εταιρία online στοιχηματικού περιεχομένου ανέφερε περίεργα ποσά πονταρίσματος, που συνδέονταν με κάποιο τρόπο. Έτσι, οι γερμανικές Αρχές ξεκίνησαν επίσημα αστυνομική έρευνα. Ο Χόιζερ βγαίνει σε αναστολή από την ομοσπονδία και σύντομα βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Άκρως συνεργατικός, ο Χόιζερ ξεκίνησε να αποκαλύπτει ονόματα και παιχνίδια σε εισαγγελείς και ομοσπονδία, με το εύρος του σκανδάλου να αποκαλύπτεται γρήγορα. Πάνω από 20 άτομα ανακρίθηκαν, μεταξύ των οποίων 14 ποδοσφαιριστές. Οι τρεις εξ αυτών της Χέρτα Βερολίνου, η οποία γνώρισε αποκλεισμό-σοκ από την Μπραουνσβάιγκ της τρίτης κατηγορίας, στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου Γερμανίας. Δεκατρία παιχνίδια  που διεξήχθησαν μέσα στο 2004 κρίθηκαν ύποπτα, στα έντεκα από τα οποία διαιτητής ήταν ο Χόιζερ.

Εγκέφαλος πίσω από την παράνομη ενέργεια ήταν ο ιδιοκτήτης μιας καφετέριας στο Βερολίνο, με στοιχηματικό περιεχόμενο. Ο Άντε Σάπινα, μαζί με τα αδέρφια του, Μιλάν και Φιλίπ. Θαμώνας του «Cafe King», ο Χόιζερ γοητεύτηκε από τα ακριβά αμάξια που βρισκόντουσαν έξω από την καφετέρια. Έτσι, βυθίστηκε στον κυκεώνα των παράνομων στοιχημάτων, δεχόμενος περίπου 70 χιλιάδες ευρώ για να επηρεάσει το αποτέλεσμα κάποιων παιχνιδιών. Μόνο για το παιχνίδι του Αμβούργου έλαβε 20 χιλιάδες ευρώ, με τα παράνομα κέρδη του Σάπινα να αγγίζουν τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Τελικά, η παραδοχή του Χόιζερ, αλλά και η συνεργασία του ήταν αρκετή για να λάβει μειωμένη ποινή. Ο εισαγγελέας του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πέντε μηνών, καθώς και δια βίου αποκλεισμό από οποιαδήποτε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Και οι τρεις Κροάτες υπεύθυνοι για το στήσιμο των παιχνιδιών, έλαβαν ποινές φυλάκισης με αναστολή. Η ομάδα του Αμβούργου έλαβε αποζημίωση 500 χιλιάδων ευρώ για τον πρόωρο αποκλεισμό του στο κύπελλο από την DFB. Παράλληλα, η γερμανική ομοσπονδία όρισε ένα παιχνίδι της εθνικής ομάδας στο «Φόλκσπαρκσταντιον». Κάτι που θα απέφερε έσοδα ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στον σύλλογο.

Ο Τσβάιερ και το μυστικό της DFB που βγήκε στο φως χρόνια αργότερα!

Ωστόσο, ο Χόιζερ και τα αδέρφια Σάπινα δεν ήταν τα μόνα άτομα που κρίθηκαν ένοχα. Ο Βερολινέζος διαιτητής έδειξε ακόμα έναν ύποπτο διαιτητή, τον Ντόμινικ Μαρκς. Αυτός, αν και δεν δήλωσε ένοχος έλαβε ποινή φυλάκισης και αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο. Ακόμα, όπως ανέφερε ο Χόιζερ, προσπάθησε να «στρατολογήσει» και δύο ακόμα διαιτητές. Ένας από τους δύο έλαβε δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο επειδή δεν κατέθεσε στο δικαστήριο. Ο δεύτερος, το όνομα του οποίου έμεινε κρυφό από την DFB για πολλά χρόνια κρίθηκε ένοχος για χρηματισμό ύψους 300 ευρώ από τον ίδιο τον Χόιζερ. Ακόμα, του επιβλήθηκε ποινή εξάμηνου αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο.

Αυτό σχεδόν κανένας δεν γνώριζε για πολλά χρόνια, είναι πως ο δεύτερος διαιτητής είναι ο Φέλιξ Τσβάιερ. Η DFB φρόντισε να μείνει μυστική η ανάμιξή του στο σκάνδαλο, μέχρι που η γερμανική εφημερίδα «Zeit» αποκάλυψε το όνομά του πολλά χρόνια αργότερα. Υπενθυμίζεται πως από το 2009 ο Τσβάιερ είναι διαιτητής της Bundesliga, ενώ θεωρείται και Elite από την UEFA. Το περίεργο της υπόθεσης όμως είναι άλλο. Ο ίδιος ο Τσβάιερ βρισκόταν μεταξύ των τεσσάρων διαιτητών οι οποίοι είχαν παραπονεθεί για τη διαιτησία του Χόιζερ στο ματς κυπέλλου του Αμβούργου!

Με όλα αυτά τα γεγονότα να αποκαλύπτονται λίγους μήνες πριν το Mundial της Γερμανίας, υπήρχε μια προσπάθεια συγκάλυψης από την DFB. Μη θέλοντας να βλάψει το ίδιο της το προϊόν, η ομοσπονδία προσπάθησε να «κουκουλώσει» την κατάσταση. Και παρά την παγκόσμια κατακραυγή, FIFA και DFB δούλεψαν για να έχει καταπνιγεί κάθε αντίδραση πριν την μεγάλη διοργάνωση. Εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά τις αντιδράσεις.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ