ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έβγαλε στη φόρα το μυστικό της ρήτρας του Γκιμαράες!
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ο Τέρι αποκάλυψε τη χειρότερη κίνηση που έκανε ποτέ προπονητής στην Τσέλσι! (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Φιλόσοφος, Ιπτάμενος (Ολλανδός) και Τζέντλεμαν

Ένα μεγάλο αντίο στον πιο διάσημο ποδοσφαιριστή-εκφραστή του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου,Γιόχαν Κρόιφ.

Φιλόσοφος, Ιπτάμενος (Ολλανδός) και Τζέντλεμαν

Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, και  λέω “είναι” παρότι σήμερα, Πέμπτη, (24/3)  νικήθηκε από την επάρατη νόσο γιατί κανένας λάτρης του ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να τον ξεχάσει ποτέ, “ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει” … Ίδρυσε μια ολόκληρη σχολή, πάσες, στυλ, κινήσεις,ντρίπλες, ατάκες που δεν είχαν γεννηθεί καν σαν σκέψεις για τους υπόλοιπους…

“Όταν οι άνθρωποι μιλούν για σένα, υπάρχεις” είχε πει ένας έτερος μεγάλος του ποδοσφαίρου, και ολάκερη η Ευρώπη πενθεί σήμερα για τον “Ιπτάμενο Ολλανδό” που είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής, είτε ως “φιλόσοφος” μας έκανε να μιλάμε και να…παραμιλάμε! Ο ίδιος μίλησε για το ποδόσφαιρο σαν να ήταν δημιουργός του «Είναι απλό: Όσα γκολ και να σου βάλουν, αν πετύχεις ένα παραπάνω, θα νικήσεις». και μάλιστα για τον Ολλανδό θρύλο σημασία δεν είχε τόσο το αποτέλεσμα όσο η διαδικασία για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα ήξερε ότι:  “Όταν παίζεις έναν αγώνα, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι θα έχεις την μπάλα στα πόδια σου για 3 λεπτά κατά μέσον όρο. Οπότε, το πιο σημαντικό είναι τι κάνεις στα υπόλοιπα 87′ όταν δεν έχεις την μπάλα. Αυτό είναι που δείχνει αν είσαι καλός παίκτης ή όχι”.

Πίστευε ότι κάθε παίκτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παίξει σε κάθε θέση στο γήπεδο ενώ ήταν και μεγάλος “οπαδός” της ομαδικής δουλειάς αφού όπως είχε δηλώσει “Διάλεξε τον καλύτερο παίκτη σε κάθε θέση και στο τέλος δεν θα έχεις μια δυνατή ενδεκάδα, αλλά έντεκα δυνατές μονάδες” και ως γνωστόν “Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Αλλά το πιο δύσκολο πράγμα είναι να παίξεις απλό ποδόσφαιρο”.  “Ποιότητα χωρίς αποτελέσματα είναι αδιάφορο. Αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετό”.

Ήξερε ότι ποδόσφαιρο παίζεις με το μυαλό και τα πόδια είναι εκεί απλά για να το εξυπηρετούν, ήξερε πως το παν είναι η τεχνική και η διορατικότητα και έπειτα έρχεται η ταχύτητα. “Τι είναι η ταχύτητα; Βλέπετε, πολλοί δημοσιογράφοι μπερδεύουν την ταχύτητα με την διαίσθηση. Αν αρχίσω να τρέχω λίγο πιο πριν από τους υπόλοιπους θα φαίνομαι γρηγορότερος”.

“Τεχνική δεν είναι να κάνεις κόλπα με την μπάλα 1000 φορές. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό με εξάσκηση. Μετά θα μπορείς να δουλέψεις στο τσίρκο. Τεχνική είναι να δίνεις την μπάλα με ένα άγγιγμα, με την σωστή ταχύτητα, στο σωστό πόδι του συμπαίκτη σου”.

Ήξερε επίσης ότι καλύτερο ποδόσφαιρο παίζεις σε αναλογία με το πόσο το λέει η ψυχή σου και όχι η τσέπη σου, “Γιατί να μην μπορείς να νικήσεις ένα πλουσιότερο κλαμπ; Δεν έχω δει ποτέ μια βαλίτσα με λεφτά να σκοράρει”. 

Για το σύγχρονο ποδόσφαιρο δήλωνε ανοιχτά με αυτή την “ποδοσφαιρική του αλαζονεία” :

“Οι σημερινοί παίκτες σουτάρουν μόνο με το κεντρικό μέρος του ποδιού τους. Εγώ μπορούσα να σουτάρω με το εσωτερικό,  με το κεντρικό και με το εξωτερικό και των δύο ποδιών. Άρα με κάνει 6 φορές καλύτερο από αυτούς”.

“Βλέπω τον Μέσι και με κάνει να γελάω. Ένας ωραίος ποδοσφαιριστής που είναι σαν παιδί. Ένας σούπερ σταρ αλλά ακόμη παιδί. Ξέρεις, αθώος. Απλά παίζει”.

Δεν χωράει το ταλέντο σε ένα κείμενο αυτό είναι σίγουρο, συγκεκριμένα για τον θρύλο των “Οράνιε” μου έρχεται στο μυαλό ο αφορισμός του Γερμανού φιλοσόφου Σοπενάουερ, “Το ταλέντο πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει”.

Ο Κρόιφ πέτυχε κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ή έστω να οραματιστεί. Ο ίδιος δηλώνει: “Κατά μία έννοια, είμαι αθάνατος” και δεν έχει άδικο… Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μπάλα σε ζέσταμα παίκτη της αντίπαλης ομάδας είπε στον διπλανό δημοσιογράφο ότι η τεχνική του είναι κακή. Στο ερώτημα πως το είδε αυτό η απάντηση ήταν: “Δεν το είδα, το άκουσα. Ο ήχος του παπουτσιού στην επαφή με την μπάλα δεν ήταν ο σωστός”.

Ο  Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ, όπως ήταν το πλήρες όνομα του δήλωνε: “Είμαι πρώην παίκτης, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην μάνατζερ, πρώην επίτιμος πρόεδρος. Μια ωραία λίστα που δείχνει ακόμη μια φορά ότι τα πάντα τελειώνουν.” ενώ κάποιες εβδομάδες πριν είχε αστειευτεί ότι κατάφερνε στο ημίχρονο αυτού του πιο σπουδαίου αγώνα της ζωής του να προηγείται με 2-0. Ο αγώνας έληξε, τελικά άλλος ήταν ο νικητής…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ