Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Για την Λίβερπουλ είναι απλά θέμα χρόνου
Premier League

Για την Λίβερπουλ είναι απλά θέμα χρόνου

Η Λίβερπουλ όπως όλα δείχνουν, θα μείνει για ακόμη μια φορά με άδεια χέρια. Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία μετά μια τέτοια αποτυχία; Σαφώς και υπάρχει!

02.05.2019 | 20:50

Η Λίβερπουλ του Κλοπ είδες τις πιθανότητες της για την κατάκτηση κάποιου τίτλου σχεδόν να εκμηδενίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Μπαρτσελόνα και Σίτι της στέρησαν δύο τρόπαια που όλοι στο λιμάνι ήθελαν σαν τρελοί. Αν όμως κοιτάξεις την μεγάλη εικόνα βλέπεις ξεκάθαρα κάτι που είναι πιο σημαντικό από την κατάκτηση οποιουδήποτε τίτλου.

Επιστροφή στην ελίτ (για τα καλά)

Ναι το όνομα της Λίβερπουλ αρκούσε για να την κρατάει με κάποιο τρόπο στην ποδοσφαιρική ελίτ όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε . Τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα λειτουργούσε πολύ συχνά με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο σε επίπεδο κινήσεων και αποφάσεων. Η Λίβερπουλ έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1990! Χωρίς μάλιστα να έχει έρθει αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα. Όταν μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς κοντεύει να συμπληρώσει τρεις δεκαετίες χωρίς πρωτάθλημα χωρίς εξωαγωνιστικά προβλήματα να την εμποδίζουν καταλαβαίνουμε όλοι ότι κάτι έχει πάει πολύ λάθος.

Ακόμα και τις χρονιές που το διεκδίκησε και δεν το πήρε έμοιαζε περισσότερο με ομάδα πυροτέχνημα παρά με μια διεκδικήτρια του τίτλου που ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει. Ειδικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές αυτής του 2010 το μόνο πράγμα που θύμιζε Λίβερπουλ ήταν η φανέλα και οι οπαδοί. Ακατάσχετο ξόδεμα χρημάτων σε αμφιβόλου ποιότητας ποδοσφαιριστές (Άντι Κάρολ εσύ σούπερ σταρ) και ρόστερ που θύμιζαν ομάδα της μέσης  στην Πρέμιερ Λιγκ. Να θυμίσουμε απλά ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που το περιβραχιόνιο της ομάδας φόρεσε ο –τίμιος- Σωτήρης Κυργιάκος.

Από τότε που ανέλαβε ο Κλοπ όλα αυτά άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν. Μέσα σε 4 χρόνια (2015-2019) η Λίβερπουλ ανέβηκε πολλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί στην κορυφαία πεντάδα ομάδων του κόσμου. Και όπως δείχνει έχει κάθε πρόθεση να παραμείνει εκεί και τα επόμενα χρόνια.

Επιτέλους ένα ολοκληρωμένο ρόστερ

Το βασικότερο στοιχείο για να παραμείνεις στην κορυφή. Ένα καλό και γεμάτο ρόστερ. Η Λίβερπουλ το δημιούργησε μεθοδικά και πολύπλευρα. Για να εξηγούμαστε. Το ρόστερ της αποτελεί έναν συνδυασμό τόσο έξυπνων όσο και ακριβών μεταγραφών που συνοδεύτηκε με την ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες. Κάπως έτσι η επιθετική της τριπλέτα που σκοράρει κατά ριπάς της κόστισε ολόκληρη περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό εξωφρενικά μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο κοστίζουν αυτή τη στιγμή 100 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας!

Στο κέντρο πρόσθεσε επιτέλους την ταχύτητα και το βάθος που της έλειπε. Κεϊτά και Φαμπίνιο είναι δύο ποδοσφαιριστές ταμάμ για το παιχνίδι του Κλοπ. Κερδίζουν συνέχεια μπάλες και αποφεύγουν τα εύκολα λάθη στις μεταβιβάσεις. Ο Γερμανός τεχνικός φρόντισε να τους εντάξει στην ομάδα με τρόπο τέτοιο που θα αποδώσουν τα μέγιστα. Αυτοί οι δύο μαζί με τις παλιοσειρές Χέντερσον, Μίλνερ και το πολυεργαλείο Βαϊνάλντουμ αλλά και τον μεγάλο άτυχο της φετινής χρονιάς Τσάμπερλειν κάνουν τη μεσαία γραμμή την πιο πλήρη της ομάδας.

Τα περισσότερα λεφτά ξοδεύτηκαν στην άμυνα. Όποιος έχει την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο είχε διαπιστώσει ότι εδώ και χρόνια η Λίβερπουλ χρειαζόταν δύο στόπερ και έναν τερματοφύλακα κορυφαίου επιπέδου. Τι έκανε; Πήρε έναν στόπερ που κάνει για δύο και έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο! Φαν Ντάικ και Άλισον άξιζαν και την τελευταία λίρα που ξοδεύτηκε για την αγορά τους. Οι δυο τους μεταμόρφωσαν την άμυνα της Λίβερπουλ και από ανέκδοτο την έκαναν την καλύτερη της Πρέμιερ Λιγκ. Την αμυντική γραμμή συμπληρώνουν δύο παιδιά από τις ακαδημίες και η κλοπή του αιώνα. Άρνολντ και Γκόμεζ στα 20 και 21 αντίστοιχα είναι ήδη μέλη της εθνικής Αγγλίας ενώ ο Ρόμπερτσον ήρθε από το πουθενά για να γίνει ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ στο κόσμο. Καθόλου άσχημα.

Δυο τρεις πινελιές ακόμα

Η Λίβερπουλ κατάφερε με τεράστια καθυστέρηση να δομήσει ένα ρόστερ που δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή της να παίξει αυτό που θέλει. Η ένταση και η αμεσότητα στο παιχνίδι του Κλοπ αποτυπώνεται με πολύ όμορφο μέσα στο γήπεδο από τους παίκτες του. Με τους βαθμούς που συγκέντρωσε φέτος η Λίβερπουλ θα είχε κατακτήσει οποιοδήποτε πρωτάθλημα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ εκτός από το περσινό και.. το φετινό. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει σε τίποτα από το να πάρει το επόμενο!

Η ομάδα είναι έτοιμη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με τις κατάλληλες κινήσεις που θα δώσουν λίγο παραπάνω βάθος σε άμυνα και επίθεση αλλά και με 1-2 τοπ μεταγραφές που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στη βασική εντεκάδα οι «Κόκκινοι» -και- του χρόνου θα πετάνε. Ένας παίκτης τύπου Κουλιμπαλί θα οχυρώσει για τα καλά την άμυνα. Ένας άλλος τύπου Φεκίρ θα δώσει λίγο περισσότερη φαντασία μεσοεπιθετικά.

Φανταστείτε τη Λίβερπουλ με αυτούς τους δύο στη βασική εντεκάδα και με δύο αξιόπιστους επιθετικούς να δίνουν ποιοτικές ανάσες στην τριάδα μπροστά. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι δεν θα χαθεί κανένας κομβικός παίκτης. Πράγμα στο οποίο η Λίβερπουλ δεν έχει καλή προϊστορία.

Όχι δάκρυα γι αυτή την ομάδα

Καταλαβαίνω την τεράστια δίψα και προσμονή που υπάρχει από τους φίλους της ομάδας για την κατάκτηση τροπαίων. Μην ξεχνάμε άλλωστε για τι μέγεθος μιλάμε. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για δάκρυα. Η ομάδα βαδίζει πλέον στα σωστά μονοπάτια του πρωταθλητισμού. Αν συνεχίσει έτσι όλα θα γίνουν.

Ο Κλοπ είναι ο σωστότερος προπονητής για αυτή τη δουλειά. Το DNA του ταυτίζεται σε απόλυτο βαθμό με αυτό της ομάδας. Η Λίβερπουλ προοδεύει χρόνο με το χρόνο. Έχει γίνει ξανά πόλος έλξης για τους καλύτερους του κόσμου. Παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και είναι μέσα σε όλα. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Σκεφτείτε όμως ότι το πρωτάθλημα χάνεται στις λεπτομέρειες από μία υπερομάδα όπως η Σίτι και το Τσάμπιονς Λιγκ από τον καλύτερο παίκτη του κόσμου.

Όταν θες να τα βάλεις με τους κορυφαίους θα πρέπει να είσαι έτοιμος για γερά χαστούκια. Κανείς δεν φτάνει τυχαία στην κορυφή και κανείς δεν την αφήνει τόσο εύκολα. Η Λίβερπουλ σε κομβικά σημεία της σεζόν πλήρωσε την απειρία της στον πρωταθλητισμό. Στο ματς της σεζόν στην Αγγλία έχασε από τη Σίτι και χθες έφαγε τρία γκολ σε ένα παιχνίδι που την περισσότερη ώρα αυτή ήταν καλύτερη.

Παρόλα αυτά έχει φέρει τον εαυτό της σε θέση να νιώθει απογοητευμένη που έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό. Πριν μερικά χρόνια δεν ήξερε ούτε κατά που πέφτει η πηγή. Τώρα πλέον ξέρει. Και αργά η γρήγορα θα πιει και νερό. Μέχρι τότε οι οπαδοί της θα εξασφαλίζουν, όπως εδώ και τόσα χρόνια κάνουν ότι she’ll never walk alone.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version