Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
O Ντεπάι δείχνει προσωπικότητα και βγαίνει μπροστά για τη Μπαρτσελόνα!
FACE CONTROL

O Ντεπάι δείχνει προσωπικότητα και βγαίνει μπροστά για τη Μπαρτσελόνα!

Ο Μέμφις Ντεπάι είναι αυτός που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν και ηγείται της Μπαρτσελόνα στη δύσκολη και ιδιαίτερη μετά-Μέσι εποχή.

30.08.2021 | 19:54

Η ξαφνική αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι έφερε τα πάνω κάτω στη Μπαρτσελόνα. Εκεί που όλοι ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν με αισιοδοξία τη νέα σεζόν τα πάντα ανατράπηκαν. Ο επί σειρά ετών βασιλιάς του Καμπ Νου δεν είναι πια εδώ και οι «Μπλαουγκράνα» πρέπει να ζήσουν με αυτό. Σε αυτή τη νέα εποχή θα χρειαστούν παίκτες να βγουν μπροστά και να δώσουν λύσεις.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς ακριβώς αυτό το ρόλο έχει αναλάβει ο Μέμφις Ντεπάι. Ο Ολλανδός επιθετικός προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα και δείχνει να απολαμβάνει τον σημαντικό ρόλο του στην ομάδα. Ακόμα περισσότερο απολαμβάνει ο Κούμαν να βλέπει τον παίκτη που τόσο κυνήγησε να αποδίδει τόσο καλά. Μπορεί ο Ντεπάι να εξελιχθεί σε κομβική φιγούρα για τη νέα Μπαρτσελόνα; Με μια πρώτη -βιαστική- ματιά ναι!

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Σαν έτοιμος από καιρό

Ο Ντεπάι είναι ένα παιδί που θα έπρεπε να παίζει εδώ και χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο. Το καταστροφικό πέρασμα του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δημιούργησε ένα ντόμινο που τον πήγε αρκετά πίσω. Στη Λυών κατάφερε να αναγεννήσει την καριέρα του όμως παρέμεινε στη Γαλλία περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν. Πιθανότατα αυτό συνέβη επειδή ο ίδιος ήθελε η επόμενη απόπειρά του να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα να μην περιέχει ρίσκο. Στο βαθμό που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Κάπως έτσι ο Μέμφις πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια στους «Λυωνέ».

Παρά το ότι ήταν εμφανές πως η κλάση του είναι για παραπάνω και παρά το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων κάθε μεταγραφική περίοδο αυτός έμενε εκεί. Το επόμενο βήμα έπρεπε να είναι άκρως προσεκτικό. Δεν υπήρχε χώρος για άλλη αποτυχία. Δεν υπήρχε καιρός για άλλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ντεπάι λοιπόν πήρε το χρόνο του. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή όντας πια κατάλληλα προετοιμασμένος να αρπάξει την ευκαιρία του.

Ο Ολλανδός έβγαζε προς τα έξω αυτή τη βεβαιότητα. Βλέποντάς τον στο γήπεδο ένιωθες πως πρόκειται για έναν παίκτη που ξέρει πολύ καλά τι κάνει και μπορεί να το κάνει με συνέπεια στο κορυφαίο επίπεδο. Όσο όμως κι αν έδινε αυτή την εντύπωση τίποτα και κανείς δεν μπορεί να κριθεί εκτός τεσσάρων γραμμών. Η Μπαρτσελόνα τον ήθελε πολύ. Το ίδιο και εκείνος. Οι «Μπλαουγκράνα» και η Βαρκελώνη ήταν για αυτόν ένα παιδικό όνειρο και όταν το είδε να γίνεται πραγματικότητα ήταν δεδομένο ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Από τα φιλικά κιόλας έδειξε τις διαθέσεις του.

Ορεξάτος, δημιουργικός, με φαντασία και χωρίς τον παραμικρό φόβο. Κι όταν έσκασε η βόμβα αποχώρησης του Μέσι είδαμε και την ηγετική του πλευρά. Ο Ντεπάι είναι εντυπωσιακός στο ξεκίνημα της σεζόν. Σε τρία ματς έχει δύο γκολ και μια ασίστ όμως τα νούμερα μάλλον τον αδικούν. Είναι το Α και το Ω στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του Κούμαν και δείχνει κάτι παραπάνω από έτοιμος.

Το φάντασμα του Μέσι καθορίζει τα πάντα

Βλέποντας τον Ντεπάι να οργιάζει στα φιλικά όλοι στο κλαμπ ανυπομονούσαν να δουν τα… γούστα που θα βγάλουν παίζοντας παρέα με τον Μέσι. Ο ίδιος ο Ολλανδός δήλωνε ενθουσιασμένος με την προοπτική να παίξει δίπλα στον κορυφαίο όλων των εποχών. Και πως να μην είναι; Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει πλάι σε έναν ζωντανό θρύλο; Κι ενώ οι μέρες για να τους δούμε μαζί μετρούσαν αντίστροφα ο Μέσι… έφυγε. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεάζει τα πάντα στους «Μπλαουγκράνα» για πολλά χρόνια ακόμα. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Αργεντίνος είναι τεράστια.

Από εδώ και στο εξής όλοι θα μπαίνουν σε σύγκριση μαζί του. Μια σύγκριση αρκετά ιδιαίτερη. Βλέπετε κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από τον Ντεπάι -και μάλλον από κανέναν- να γίνει Μέσι γιατί προφανώς δεν μπορεί. Δεν γίνεται να καλύψει το κενό ενός παίκτη που μεγάλωσε το μέγεθος του κλαμπ. Αυτό όμως είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Κανείς δεν θα κατηγορήσει τον Ολλανδό αν δεν πιάσει παρόμοια στάνταρ απόδοσης.

Ο τρόπος που θα κρίνεται σχετίζεται με το πόσο θα μπορείς να μειώσει τον πόνο της απώλειας του Αργεντίνου. Ο οργανισμός Μπαρτσελόνα θα κάνει χρόνια να ξεπεράσει τον Μέσι, δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσει και να… ζει. Άμα οι τίτλοι επιστρέψουν στο “Καμπ Νου” τα πάντα θα γίνουν πιο απλά και οι παίκτες που θα συμβάλλουν σε αυτό θα έχουν και την ανάλογη αγάπη του κόσμου. Μια καλή χρονιά που θα συνοδευτεί με την κατάκτηση κάποιου τίτλου απευθείας θα εκτοξεύσει τον Ντεπάι στη συνείδηση κάθε φίλου των «Μπλαουγκράνα».

Για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται ο Ολλανδός να γίνει Μέσι. Αρκεί να κάνει τη διαφορά. Σε μια περίοδο που το Ισπανικό ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται στο διαστημικό επίπεδο περασμένων ετών δεν χρειάζεσαι «εξωγήινους» για να κερδίσεις το τρόπαιο. Ο Ντεπάι έχει ξεκινήσει εξαιρετικά και το μόνο που πρέπει να τον ενδιαφέρει είναι να κρατήσει την απόδοσή του σε αυτά τα στάνταρ για όσο περισσότερο γίνεται.

Δίνει βαθμούς και προσφέρει δυνατότητες

Τα δύο γκολ του Ντεπάι στα τελευταία δύο παιχνίδια ήταν αρκετά εντυπωσιακά. Δείγμα της μεγάλης κλάσης και της υψηλής τεχνικής κατάρτισης του ποδοσφαιριστή. Το ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως έδωσαν βαθμούς. Τέσσερεις για την ακρίβεια. Ο Ολλανδός επιθετικός σκόραρε το γκολ της ισοφάρισης απέναντι στη Μπιλμπάο και το νικητήριο απέναντι στη Χετάφε. Όλοι ξέρουν ότι τα γκολ που δίνουν αποτέλεσμα έχουν μια μεγαλύτερη βαρύτητα από τα υπόλοιπα. Μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά σε έναν μαραθώνιο όπως είναι η κούρσα του πρωταθλήματος.

Σε αυτό το εκ των πραγμάτων μουδιασμένο ξεκίνημα η Μπαρτσελόνα πάνω απ’ όλα θέλει νίκες. Να κερδίσει χρόνο ώστε να ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε η υπόθεση Μέσι. Γιατί μπορεί όλο αυτό το σκηνικό να έφερε γκρίνια και απαισιοδοξία όμως οι «Μπλαουγκράνα» διαθέτουν ακόμη εξαιρετικό υλικό. Ικανό να κερδίσει και τους δύο εγχώριους τίτλους. Ειδικά στην επίθεση υπάρχει πολύ ταλέντο και προοπτικές για ωραία πράγματα.

Μην ξεχνάμε ότι ο Γκριεζμάν δεν έχει ρολάρει ακόμα, ενώ ο Ανσού Φατί επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από απουσία σχεδόν δέκα μηνών. Το χρυσό παιδί των «Μπλαουγκράνα» αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την ομάδα και όλοι ανυπομονούν να τον δουν ξανά στην επιθετική τριάδα. Στην κορυφή της οποία δεσπόζει πλέον η παρουσία του Μέμφις Ντεπάι. Ο Κούμαν φαίνεται πως καθιερώνει τον Ολλανδό στην κορυφή, σε μια θέση που μοιάζει να του ταιριάζει αρκετά. Ο Ντεπάι δεν είναι ένα κλασσικό φορ. Κάθε άλλο. Τραβιέται αρκετά μακριά από την περιοχή και συμμετέχει καθοριστικά στο δημιουργικό κομμάτι.

Η ικανότητα που έχει στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο «γλυκαίνει» το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Η διαρκής κίνηση σε μεγάλα κομμάτια του γηπέδου ανοίγει χώρους και επιτρέπει στα χαφ να πατήσουν περιοχή. Ο ρόλος που έχει αναλάβει ο Ντεπάι είναι πολυσύνθετος και αρκετά σημαντικός. Σε αυτά τα πρώτα ματς αποτελεί το βαρόμετρο της Μπαρτσελόνα και η αλήθεια είναι πως ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Σε μια δύσκολη συνθήκη για την ομάδα έχει βγει μπροστά. Το μεγάλο στοίχημα από δω και πέρα για εκείνον είναι ένα. Η διάρκεια.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version