ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έβγαλε στη φόρα το μυστικό της ρήτρας του Γκιμαράες!
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο μαγικός Ντούσαν Τάντιτς και τα ραντεβού με την ιστορία!

Από τότε που πήγε στον Άγιαξ, ο Ντούσαν Τάντιτς μας δίνει συνέχεια αφορμές να θαυμάσουμε το τεράστιο ταλέντο του.

Ο μαγικός Ντούσαν Τάντιτς και τα ραντεβού με την ιστορία!

Ο Άγιαξ αποτελεί μια από τις πιο θεαματικές ομάδες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ο Ντούσαν Τάντιτς είναι εκείνος που κινεί τα νήματα. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός είναι ,για ακόμη μια χρονιά, όλα τα λεφτά για τον «Αίαντα», καταθέτοντας στο χορτάρι την τεράστια κλάση του. Πριν λίγες ημέρες κατάφερε να σπάσει ένα μεγάλο ρεκόρ και να το «κλέψει» από τον τεράστιο Λιονέλ Μέσι.

Ακολούθησε μας και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube

Μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές των τελευταίων ετών

Όταν μιλάμε για πετυχημένες και αποτυχημένες μεταγραφές συνηθίζουμε -λανθασμένα- να περιορίζουμε σημαντικά τη συζήτηση. Κοιτάμε μόνο μεταγραφές που γίνονται στα μεγάλα πρωταθλήματα και συνήθως κοστίζουν πολλά εκατομμύρια. Στην πρώτη κατηγορία για παράδειγμα, βάζουμε τον Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ, τον Μπρούνο Φερνάντες της Γιουνάιτεντ  ή τον Ρούμπεν Ντίας της Σίτι. Από την άλλη μιλάμε για τον Αζάρ, τον Γκριεζμάν, τον Κουτίνιο.

Σπάνια μας απασχολούν μεταγραφές σε πιο ταπεινά πρωταθλήματα που κόστισαν ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τις παραπάνω. Ένα παράδειγμα είναι ο Ντούσαν Τάντιτς που το 2018 μετακόμισε από τη Σαουθάμπτον στον Άγιαξ έναντι 13.5 εκατομμυρίων. Τότε κανείς δεν έδωσε σημασία. Λίγα χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για μια εκ των κορυφαίων μεταγραφών στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Στην Αγγλία ο Τάντιτς ήταν ένας καλός παίκτης μιας ομάδας που είχε ταβάνι  την εξάδα.

Όσο κι αν όλοι στο Νησί αναγνώριζαν την ποιότητά του, ο Σέρβος δεν θα βρισκόταν ποτέ σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στην Premier League. Πήρε λοιπόν τις βαλίτσες του, μετακόμισε στο Άμστερνταμ κι από τότε έχει απογειώσει την καριέρα του. Τρία χρόνια μετά την άφιξή του έχει εξελιχθεί στον αρχηγό και πιο σημαντικό παίκτη μιας ομάδας που αποθεώνει το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Σε 174 συμμετοχές μετράει 84 γκολ και 83 ασίστ, με τα νούμερά του να αποτελούν παράδειγμα συνέπειας σε δημιουργία και σκοράρισμα. Αυτό ακριβώς κάνει ο Τάντιτς όσο βρίσκεται στην Ολλανδία. Σκοράρει ακατάπαυστα, δημιουργεί ασταμάτητα και για πρώτη φορά στην καριέρα του κερδίζει τίτλους. Σε αντίθεση με όλα εκείνα τα παιδιά που βλέπουν τον Άγιαξ σαν σκαλοπάτι για μια μεγάλη μεταγραφή, εκείνος βρήκε στον «Αίαντα» το λιμάνι του. Το μέρος που απολαμβάνει το παιχνίδι όσο πουθενά αλλού.

Κάτοχος ενός ιστορικού ρεκόρ

Την τελευταία τριετία, ο Τάντιτς έχει πέτυχει πολλά και σπουδαία πράγματα. Όμως αυτό που κατάφερε πριν από λίγες μέρες είναι από εκείνα που μπαίνουν στα βιβλία. Βλέπετε πλέον αποτελεί τον κάτοχο ενός ιδιαίτερα τιμητικού ρεκόρ. Είναι ο παίκτης που έχει μοιράσει τις περισσότερες ασίστ μέσα σε ένα χρόνο. Μέσα στο 2021 σέρβιρε στους συμπαίκτες τους 37 τελικές πάσες. Έτσι έσπασε ένα ρεκόρ που δεν ήταν ακριβώς στοιχειωμένο -κρατούσε από 2011- αλλά το κατείχε ένα ποδοσφαιρικό τοτέμ.

Πριν δέκα χρόνια ήταν ο Λιονέλ Μέσι που είχε μοιράσει 36 ασίστ σε μια χρονιά που η Μπαρτσελόνα κυριαρχούσε καθολικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Τάντιτς λοιπόν έριξε από το θρόνο τον απόλυτο βασιλιά και πλέον στρογγυλοκάθεται αυτός εκεί. Προφανώς και πολλοί θα πουν ότι το ολλανδικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να συγκριθεί με το Ισπανικό -ειδικά εκείνης της εποχής-. Ναι εντάξει, αλλά ούτε ο Τάντιτς μπορεί να συγκριθεί με τον Μέσι.

Ο ένας είναι ένας κοινός θνητός και ο άλλος ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει κλωτσήσει ποτέ τη στρογγυλή θεά. Όσο κι αν εντοπίζεται διαφορά στο επίπεδο δυσκολίας, το κατόρθωμα του Τάντιτς παραμένει σπουδαίο. Το μοίρασμα 37 ασίστ δεν συνιστά εύκολη υπόθεση όπου κι αν παίζεις. Διαφορετικά θα το είχαν καταφέρει κι άλλοι παίκτες όλα αυτά τα χρόνια.

Παρόλα αυτά ο μόνος που το μπόρεσε ήταν ο Σέρβος αρτίστας. Ένας παίκτης που δεν χορταίνεις να τον βλέπεις πάνω στο χορτάρι. Με ατελείωτες εμπνεύσεις και φαντασία που μπορούν να χαρίσουν σπάνιες ποδοσφαιρικές στιγμές. Στα 33 του διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του και απαντάει με τον καλύτερο τρόπο σε όποια πρόκληση βρει μπροστά του. Σε λίγους μήνες μάλιστα θα βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμη μία. Την πιο μεγάλη.

Όνειρα στα αστέρια

Ανάμεσα στα πολλά έντονα συναισθήματα που βίωσε ο Τάντιτς από τότε που μετακόμισε στον Άγιαξ, ήταν και η συμμετοχή στο Champions League. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Σέρβος δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Άγιαξ του έδωσε μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα όνειρο που έχει κάθε ποδοσφαιριστής όταν ξεκινά την καριέρα του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια Τάντιτς και Άγιαξ παίζουν ανελλιπώς στο Champions League. Μάλιστα στην πρώτη χρονιά του Σέρβου λίγο έλειψαν να σοκάρουν όλη την Ευρώπη.

Η φοβερή και τρομερή ομάδα του «Αίαντα» παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο, έφτασε μια ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης. Πέταξε έκτος Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους και αποκλείστηκε από την Τότεναμ, ενώ βρισκόταν με το ενάμισι πόδι στον τελικό. Ήταν η ραψωδία του Λούκας Μόουρα που με τρία προσωπικά γκολ μετέτρεψε το 2-0 σε 2-3 και έδωσε την πρόκριση τους «Πετεινούς» στο τελευταίο λεπτό. Τα πιο λαμπρά αστέρια εκείνης της ομάδας σταδιακά αποχώρησαν για τα μεγάλα σαλόνια και ο Άγιαξ δεν κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Η ομάδα του Τεν Χααγκ σάρωσε στους ομίλους και πέρασε στα νοκ άουτ με το απόλυτο των νικών. Πολλοί υποστηρίζουν πως η φετινή ομάδα είναι καλύτερη από εκείνη του 2019 και κάνουν όνειρα για ακόμη καλύτερη πορεία. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα από μεγαλύτερα και πιο ιστορικά σωματεία της Ευρώπης, με το ειδικό βάρος να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Στον πρώτο γύρο των νοκ άουτ, ο Άγιαξ αναμένεται να ξεπεράσει εύκολα το εμπόδιο της Μπενφίκα και από εκεί και πέρα θα γίνει κακός μπελάς για όποιον βρεθεί μπροστά του. Με τον Τάντιτς να ηγείται ενός συνόλου γεμάτο από ταλέντο και ενθουσιασμό, η ομάδα του Άμστερνταμ δεν βάζει φρένο στις φιλοδοξίες της. Όσο για τον Τάντιτς; Η ζωή εξακολουθεί να είναι υπέροχη και μετά τα 30.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ