ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έβγαλε στη φόρα το μυστικό της ρήτρας του Γκιμαράες!
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ο Ιγκουαΐν είναι πολλά περισσότερα από τις χαμένες ευκαιρίες του!

Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ανακοίνωσε ότι κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ήρθε η ώρα να πάρει το σεβασμό που τόσα χρόνια στερείται.

Ο Ιγκουαΐν είναι πολλά περισσότερα από τις χαμένες ευκαιρίες του!

Μπορεί ένας παίκτης που έχει ξεχωρίσει σε ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Νάπολι και η Γιουβέντους να θεωρείται αποτυχημένος ή λίγος;  Στην περίπτωση του Ιγκουαΐν το είδαμε και αυτό. Ο Αργεντίνος φορ έχει πετύχει πάνω από 360 γκολ και έχει πανηγυρίσει 14 τίτλους στην σπουδαία καριέρα του. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν σταθερά ένας από τους κορυφαίους φορ των Ευρωπαϊκών γηπέδων, με κατορθώματα που λίγοι έχουν στο βιογραφικό τους. Παρόλα αυτά κάποιοι επιλέγουν να τον υποτιμούν και να τον στιγματίζουν για τις χαμένες ευκαιρίες του σε κάποια μεγάλα ματς. Ας είναι.

Κάνε Like στη νέα σελίδα μας στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Γεννημένος για το κορυφαίο επίπεδο

Ο Ιγκουαΐν είναι ένας παίκτης που από τα 17 μέχρι τα 33 έπαιξε μόνο στο κορυφαίο επίπεδο. Από μικρό παιδί έλαμψε με τη φανέλα της Ρίβερ και πριν καν κλείσει τα 20 βρέθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί όπου με το καλημέρα έδειξε ότι είναι προορισμένος για μεγάλα πράγματα. Από την πρώτη του κιόλας χρονιά στο «Μπερναμπέου» ο Αργεντίνος ήταν σημαντικό κομμάτι του ροτέισον. Στα 22 του είχε ήδη καθιερωθεί ως βασικός.

Στη Μαδρίτη έμεινε για μια επταετία πραγματοποιώντας κάποιες πραγματικά σπουδαίες χρονιές. Σε 264 εμφανίσεις με τους «Μερένχες» σκόραρε 121 τέρματα και μοίρασε 56 ασίστ. Υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας του Μουρίνιο τη σεζόν 11/12 συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μαζί με τον Κριστιάνο και τον Μπενζεμά ήταν οι κύριοι υπαίτιοι που εκείνη η ομάδα σημείωσε ρεκόρ σκοραρίσματος στην ιστορία της Primera Division. Ιγκουαΐν

Συνολικά με τη Ρεάλ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο super cup. Η αποχώρησή του δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με την πρόσφορά του. Την πλήρωσε όπως πολλοί παικταράδες της Ρεάλ (Οζίλ, Ντι Μαρία, Κέιλορ Νάβας) που έπρεπε να φύγουν απλά για να παίξουν οι ακριβές μεταγραφές. Η επόμενη ομάδα του ήταν η Νάπολι. Στον Ιταλικό νότο, ο Ιγκουαίν έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του. Σημείωσε 91 γκολ σε 146 συμμετοχές και εξελίχθηκε σε λαϊκό ήρωα για τον «Σαν Πάολο».

Οι εμφανίσεις του εκεί ανάγκασαν τη Γιουβέντους να τον κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορία της μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με 90 εκατομμύρια ευρώ, ο Ιγκουαΐν πρόδωσε τη Νάπολι και πήγε στη μισητή αντίπαλο για να κερδίσει τίτλους. Με τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα από το 2016 μέχρι το 2020 μάλλον πέτυχε το σκοπό του. Είχε μεσολαβήσει μια χρονιά που πέρασε ως δανεικός σε Μίλαν και Τσέλσι, στο τέλος της οποίας κατέκτησε το Europa League με τους «Μπλε».

Ποιος να του πει τι;

Σε δεκαέξι χρόνια μιας πραγματικά σπουδαίας καριέρας, ο Ιγκουαΐν φόρεσε κάποιες από τις πιο βαριές φανέλες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χρόνων ήταν κομβικός για τις ομάδες που αγωνίστηκε. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής τους. Σκόραρε αμέτρητα γκολ, κέρδισε σημαντικούς τίτλους στο κορυφαίο επίπεδο και υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Ακόμα και στο MLS συνεχίζει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα έχοντας πλέον αρκετά παραπανίσια κιλά. Ακόμη κι έτσι στη συνείδηση πολλών παραμένει στιγματισμένος για τα γκολ που… δεν έβαλε. Για τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες σε τρεις διαδοχικούς τελικούς που σε μεγάλο βαθμό κόστισαν στην εθνική Αργεντινής. Ναι είναι αλήθεια πως ο Ιγκουαΐν υπήρξε μοιραίος για την «Αλμπισελέστε».

Στους τελικούς του 2014 με τη Γερμανία και σε εκείνους του 2015 και 2016 με τη Χιλή, ο Αργεντίνος φορ χάνει τρεις τεράστιες ευκαιρίες και αστοχεί σε ένα καθοριστικό πέναλτι. Πράγματι έχουμε να κάνουμε με μερικές πολύ άτυχες στιγμές, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς αν αυτές είχαν έρθει με τη φανέλα οποιασδήποτε άλλης χώρας. Η εθνική Αργεντινής είναι ίσως πιο τοξική εθνική στον κόσμο. Οι προσδοκίες βρίσκονται μόνιμα στα ύψη και σε κάθε αποτυχία ο κόσμος ζητάει αίμα.

Η κριτική είναι σκληρή και δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε καν για τον Λιονέλ Μέσι που το 2016 λύγισε από την πίεση και αποχώρησε ευτυχώς προσωρινά. Είναι οι χαμένες ευκαιρίες του Ιγκουαίν ο λόγος που η Αργεντινή έχασε τρεις σερί τελικούς; Όχι βέβαια. Στο Mundial του 2014 αστοχεί σε τετ α τετ στο 20ο λεπτό και το ματς κρίνεται στην παράταση. Στους δύο τελικούς με τη Χιλή είναι περιττό να πούμε οτιδήποτε. Όταν χάνεις δύο φορές από μια αντίπαλο που είναι σαφώς κατώτερη ποιοτικά δεν μπορείς να ρίξεις την ευθύνη σε δύο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.

Να μνημονεύεται όπως του αξίζει

Βέβαια ο Ιγκουαΐν πρόσφερε πολλά στην Αργεντινή όσα χρόνια φόρεσε τη φανέλα της. Με 31 γκολ σε 75 εμφανίσεις είναι ο 6ος σκόρερ στην ιστορία της. Οι μόνοι που τον ξεπερνούν είναι κάποια ιερά τέρατα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως οι Μέσι, Μπατιστούτα, Αγκουέρο, Κρέσπο και Μαραντόνα. Φυσικά κανείς δεν θα αναφερθεί ποτέ σε αυτό. Η εθνική είναι κάτι που πάντα θα τον πληγώνει και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ομάδα.

“Η εποχή μου με την εθνική τελείωσε, τώρα θα παρακολουθώ την ομάδα απ’ έξω, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα κάνει πολλούς ανθρώπους χαρούμενους. Έτσι, τώρα που μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε για το αν είμαι εδώ ή όχι. Αυτή είναι η απόφασή μου και νομίζω ότι θα μου κάνει καλό. Θέλω να απολαμβάνω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και βλέπω ότι υποφέρουν όταν δέχομαι τόσο σφοδρή κριτική. Είμαι ευχαριστημένος με την απόφαση που πήρα”.

Στα 35 πλέον, ο Ιγκουαΐν διανύει την τελευταία του σεζόν στα γήπεδα. Το ανακοίνωσε ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος. Είναι κάτι παραπάνω από άδικο αυτό που θα κρατήσουμε για εκείνον να έχει αρνητικό πρόσημο. Η διαδρομή του απέδειξε πως αυτός ο παίκτης ήταν ξεχωριστός και πως όσα πέτυχε τα άξιζε. Το έκανε με διαφορετικές ομάδες, σε διαφορετικά πρωταθλήματα, για πολλά χρόνια.

Όχι ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν δεν είναι κάποιος τυχαίος. Ούτε κάποιος που αξίζει να καθοριστεί από τις αποτυχίες του. Αυτά που πέτυχε είναι πολύ πιο χαρακτηριστικά από εκείνα που δεν κατάφερε. Σίγουρα υπάρχουν μεμονωμένες στιγμές που καθορίζουν την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή, όμως ο «Πιπίτα» έχει χρεωθεί μια αποτυχία σε μέγεθος που δεν του αναλογεί. Κι επειδή ό,τι γράφει δεν ξεγράφει, η ιστορία θα είναι πάντα εκεί για να θυμίζει σε όλους τι πέτυχε αυτό το παιδί. Κι αυτό δεν θα του το πάρει ποτέ κανείς.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ