ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μπαρτσελόνα: Με πρωταγωνιστή τον Λεβαντόφκσι κέρδισε και την άμυνα της
Άμυνα για κλάματα η Μπαρτσελόνα χάρισε δυο γκολ στη Βαλένθια (vid)
Μόνο έναν παίκτη θέλει τόσο πολύ ο Τσάβι για την επόμενη σεζόν στην Μπαρτσελόνα!
Γκιουλέρ: «Πήγα στη Ρεάλ για να γίνω ο διάδοχος του Μόντριτς»
Ο Σάκα πρώτα έβγαλε ασίστ και μετά γέλαγε μπροστά στους οπαδούς της Τότεναμ! (vid)
Λεβαντόφσκι: «Άξιζα Χρυσή Μπάλα! Αυτοί είναι οι δύο κορυφαίοι της φετινής σεζόν»
Ο Νταβίντ Λουίζ ταπείνωσε τον Κάραγκερ: «Αστείο! Δεν πήρες ποτέ τίτλο, αλλά…»
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Η τεχνολογία μίλησε – Εκεί θα καταλήξει ο τίτλος της Premier League… και η τελική βαθμολογία!
Έκτακτο: Οριστική συμφωνία της Λίβερπουλ – Έπεσαν υπογραφές! (pic)
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Ηχηρές αποχωρήσεις σε Ίντερ και Μίλαν – Χαιρέτησαν οι πρώτοι δύο!
«Μικρή» η Μπάγερν μπροστά στη… Ρεάλ – Η δήλωση Τούχελ τους ξέρανε!
Θα μας τρελάνει ο Τιάγκο Σίλβα – Βρήκε νέα ομάδα… και λέει το «ναι»!
Μπαρτσελόνα ξύπνησες – «Άρρωστη» ανανέωση στον νέο… Πουγιόλ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Εντέν Αζάρ: Thanks for the memories

Ο Εντέν Αζάρ πήρε την πιο δύσκολη και σημαντική απόφαση για έναν ποδοσφαιριστή: να αποχωρήσει από την ενεργό δράση σε ηλικία 32 ετών.

Εντέν Αζάρ: Thanks for the memories

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Όπως η καριέρα του Εντέν Αζάρ. Ο Βέλγος μέσος το πήρε απόφαση και κρέμασε τα παπούτσια του στα 32 του. Σίγουρα πολλοί θα ήθελαν να τον δουν με τη φανέλα κάποιας άλλης ομάδας (είχαν ακουστεί τόσο η Νιούκαστλ, όσο και η Λιλ). Ωστόσο, εκείνος ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι «το δε πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ αδύναμη».

Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός τα τελευταία χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης πιο πολύ χρόνο περνούσε στα ιατρεία, παρά στα γήπεδα. Η ταυτότητά του μπορεί να λέει 32, όμως, εκείνος είχε… κάψει το κοντέρ με πολλά χιλιόμετρα. Κάτι που ήταν ολοφάνερο από ένα σημείο και έπειτα.

Ας είναι. Δεν πειράζει. Ο Εντέν Αζάρ στο πέρασμά του από το ποδοσφαιρικό στερέωμα κατάφερε να δείξει ποιος είναι. Κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία και να αφήσει το δικό του στίγμα. Να βάλει το δικό του λιθαράκι, ώστε το άθλημα να γίνει λίγο παραπάνω εντυπωσιακό και πιο θεαματικό.

Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις κερδίσει με την αξία σου από τους συμπατριώτες σου το «ο καλύτερος Βέλγος παίκτης ever». Αλλά ούτε και οι τίτλοι του ήταν λίγοι (ένα Κύπελλο Γαλλίας, ένα Πρωτάθλημα Γαλλίας, δύο πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα League Cup Αγγλίας, δύο Europa League με τη Τσέλσι, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ένα Super Cup Ευρώπης και ένα Super Cup Ισπανίας). Όπως λέει και ένα ρητό «μην στεναχωριέσαι που τελείωσε, να χαίρεσαι που το έζησες». Και κάπως έτσι πρέπει να είναι όλοι όσοι πρόλαβαν τον Εντέν Αζάρ στα καλά του. Γι’ αυτόν και τον ευχαριστούμε για όλες τις θύμησες που άφησε πίσω του.

Το πιο λαμπρό αστέρι

Πριν την εποχή της παντοκρατορίας της Παρί Σεν Ζερμέν υπήρχε ένα χρονικό διάστημα, όπου το πρωτάθλημα στη Γαλλία άλλαζε συνέχεια χέρια. Τη μία ήταν η Λιόν, την άλλη η Μπορντό και πιο μετά η Λιλ. Οι «λιλουά» είχαν κοντά στα… 50 χρόνια να κατακτήσουν την κορυφή της Ligue 1 και το έκαναν -φυσικά- με τον Εντέν Αζάρ να κάνει πράγματα και θαύματα.

Ο Βέλγος τότε ήταν στην αρχή της καριέρας του και το 2010-2011 έμοιαζε πραγματικά ασυγκράτητος όταν είχε την μπάλα στα πόδια του. Σε ένα σύνολο που είχε σημαντικούς και ποιοτικούς παίκτες, όπως τον Ντεμπισί, τον Ομπράνιακ, τον Καμπάιγ, τον Μούσα Σο, τον Ζερβίνιο και τον Μαβουμπά εκείνος ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

Ο καλύτερος «γήινος» παίκτης ήταν αυτός

Τα χρόνια του στη Τσέλσι ήταν με διαφορά τα καλύτερά του. Δεν ήταν μόνο η αποτελεσματικότητα που είχε. Δεν ήταν μόνο τα γκολ με σλάλομ που σημείωνε λες και έπαιζε με φίλους του. Δεν ήταν οι ασίστ που μοίραζε στο… χαλαρό στους συμπαίκτες του. Ήταν κυρίως ο τρόπος που αγωνιζόταν. Το στιλ του.

Ο Εντέν Αζάρ όταν έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του όλα ήταν πιθανά. Αυτό δεν το ήξεραν μόνοι συμπαίκτες του που του έδιναν την ευθύνη για να βγει μπροστά. Άλλωστε τον έβλεπαν κάθε ημέρα δίπλα τους για το τι ήταν ικανός να κάνει. Πάνω απ’ όλα -και το πιο σημαντικό- ήταν ότι το γνώριζαν πολύ καλά και οι αντίπαλοί του. Όπως επίσης ήξεραν ότι όσο γρήγορα ή όσο δυνατά και αν πάνε πάνω του το πιο πιθανό ήταν να τους περάσει. Να τους αφήσει πολύ πίσω του.

Δεν ήταν τυχαίο ότι την εποχή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Λιονέλ Μέσι στη La Liga ανέβαζαν σε άλλο επίπεδο το ποδόσφαιρο, δείχνοντας ότι είναι και οι δύο από άλλο πλανήτη ο Εντέν Αζάρ ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε από… γήινους. Δεν ήταν δα κα μικρό κατόρθωμα να θεωρείσαι ο τρίτος καλύτερος πίσω από τους τους δύο GOAT. Σίγουρα αν δεν έπεφτε πάνω τους θα μπορούσε να είχε κατακτήσει κάποια «Χρυσή Μπάλα». Αλλά αυτή είναι μία κουβέντα που θα κάνει ο ίδιος πλέον με τους φίλους του πίνοντας μπύρες σε κάποια αυλή.

Η προφητεία του Μουρίνιο

«Να το ξέρετε και να το θυμάστε. Έτσι, όπως μαρκάρουν οι περισσότεροι αμυντικοί τον Αζάρ στην Premier League σε λίγα χρόνια όχι μόνο δεν θα μπορεί να παίξει, λόγω των τραυματισμών που θα έχει. Αλλά δεν θα μπορεί να… περπατήσει». Αυτά έλεγε από το 2015 ο Ζοσέ Μουρίνιο όταν και είχε επιστρέψει στη Τσέλσι για τη δεύτερη θητεία του.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν μερικά χρόνια μπροστά. Έβλεπε το μέλλον. Λες και ήταν προφήτης. Λες και είχε μία γυάλινη μπάλα που του έλεγε τι πρόκειται να συμβεί. Αλλά από την άλλη όταν βλέπεις και παρατηρείς ένα πράγμα ξανά και ξανά είσαι σίγουρος για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα.

Ο Μουρίνιο ήταν μεταξύ εκείνων των προπονητών που πίεσαν και προσπάθησαν να πείσουν τον Εντέν Αζάρ για τα οφέλη της καλής προπόνησης και το πόσο σημαντικό είναι πλέον ένα δυνατό σώμα που βοηθάει και αποτρέπει μελλοντικά προβλήματα. Αλλά… μάταιος κόπος.

«Είναι από τους καλύτερους παίκτες που έχω δει. Μερικές φορές στην προπόνηση δεν μπορούσαμε να του πάρουμε την μπάλα. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι είναι και ο πιο τεμπέλης απ’ όλους μας. Πραγματικά δεν ξέρω που θα είχε φτάσει αν δούλευε λίγο παραπάνω», είχε πει πριν από μερικά χρόνια ο Τζον Όμπι Μίκελ.

Το… τέλος είχε μπει εδώ και καιρό

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε έναν χρόνο που είχε αποχωρήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν ο Πορτογάλος άφησε τη «βασίλισσα» και εκείνη με τη σειρά της έψαχνε κάποιον να του μοιάζει -όπως λέει και ο Μαραβέγιας-. Όλοι και όλα έδειχναν προς μία κατεύθυνση. Προς Λονδίνο μεριά και συγκεκριμένα στη Τσέλσι.

Από τη μία ο Εντέν Αζάρ ήθελε να δοκιμάσει κάτι νέο και διαφορετικό στην καριέρα του. Από την άλλη οι Μαδριλένοι έψαχναν έναν τρόπο και έναν παίκτη που θα τους ανέβαζε στα υψηλά στάνταρ που είχαν μάθει με τον Κριστιάνο. Γι΄αυτό τον λόγο και το καλοκαίρι του 2019 έβγαλαν από τα ταμεία τους 100 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της Τσέλσι και μία από τις πιο δαπανηρές, μέχρι και σήμερα, στην ιστορία της ισπανικής ομάδας.

Αλλά ο «μήνας του μέλιτος» δεν κράτησε πολύ. Για την ακρίβεια ήταν λιγότερος από το αναμενόμενο. Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» μπήκαν όταν τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ βγήκαν με πρώτο θέμα τον Αζάρ και την… κοιλιά του. Η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει καλά- καλά όταν ο Βέλγος άσος πήγε για πρώτη φορά να τον τσεκάρουν οι γιατροί της Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα ραντεβού που γινόταν ολοένα και πιο συχνό με την πάροδο του χρόνου. Οι εμφανίσεις του στην 11αδα της «βασίλισσας» ήταν ολοένα και πιο σποραδικές. Όταν έπαιζε βασικός ήταν κάτι σαν… έκτακτο γεγονός!

Ο Κάρλο Αντσελότι προσπάθησε να τον βοηθήσει. Να τον βάλει και πάλι στον ίσιο δρόμο. Αλλά οι προσπάθειές του ήταν άκαρπες. Ο Αζάρ έγραψε ιστορία στη Μαδρίτη για όλους τους λάθος λόγους. Από το 2019 μέχρι και το 2023 δεν έπαιζε ούτε λεπτό σε «Clasico». Ναι μεν το τέλος στην καριέρα του μπήκε στις 10 Οκτωβρίου του 2023 και τυπικά. Αλλά ουσιαστικά θα έλεγε κάποιος ότι είχε μπει εδώ και καιρό.

Ποτέ δεν έφτασαν εκεί που θα μπορούσαν

Ο Εντέν Αζάρ ήταν το πιο λαμπρό αστέρι από εκείνα που ανέδειξε το Βέλγιο. Όλοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν εκείνη η ώρα που θα σήκωναν κεφάλι οι «κόκκινοι διάβολοι». Άλλωστε με τον Αζάρ στα καλύτερά του και δίπλα του τον Ντε Μπρούιν, μπροστά τον Λουκάκου, πιο πίσω τον Κουρτουά, αλλά και άλλους ρολίστες αυτή η ομάδα ώρες- ώρες φαινόταν άτρωτη. Ανίκητη.

Ωστόσο, όχι μόνο απλά δεν έφτασε στην κατάκτηση κάποιας διοργάνωσης. Μα είχε πολλά και εσωτερικά προβλήματα όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν, όπως τα περίμεναν. Κάτι που φάνηκε και με το παραπάνω στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ακόμη και έτσι το Βέλγιο του Αζάρ και των άλλων των… παιδιών στην καλύτερη στιγμή του έφτασε μέχρι και την τρίτη θέση του κόσμου στο Mundial της Ρωσίας το 2018, ενώ στα ημιτελικά έχασαν από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, Γαλλία.

«Και πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες»

«Ήρθε η ώρα για εμένα, όπως φαίνεται σιγά- σιγά, να ξεκινήσω να ζω σαν ένας απλός άνθρωπος. Να περάσω καλά με τους δικούς μου ανθρώπους και με τους φίλους μου. Ήρθε η ώρα να πιώ μερικές μπύρες με την ηρεμία μου». Αυτά ήταν τα λόγια του Εντέν Αζάρ στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε σε αγώνα της εθνικής Βελγίου για να τιμηθεί για την προσφορά του.

Εμείς από την πλευρά μας τον ευχαριστούμε για όλα όσα ωραία πρόλαβε να προσφέρει, μέχρι τα 32 του. Σίγουρα δεν μπορούν όλοι να παίζουν μέχρι τα 38-40 και να είναι το ίδιο παραγωγικοί. Αλλά για όσο ο Βέλγος ήταν στις επάλξεις μας χάρισε όμορφα πράγματα. Γι’ αυτό και εμείς τον τιμούμε με το παρακάτω κομμάτι. Είμαστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσει.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ