Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ο Χρήστος Τζόλης έχει ό,τι χρειάζεται για να αφήσει εποχή!
FACE CONTROL

Ο Χρήστος Τζόλης έχει ό,τι χρειάζεται για να αφήσει εποχή!

Με τις φετινές του εμφανίσεις ο Χρήστος Τζόλης έχει μπει στα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Τώρα καλείται να διαλέξει προσεκτικά το επόμενό του βήμα.

26.03.2021 | 16:33

Τους τελευταίους μήνες ο Χρήστος Τζόλης βλέπει το όνομά του να φιγουράρει σε αρκετά μεταγραφικά σενάρια. Τα ρεπορτάζ από το εξωτερικό θέλουν πολλές ομάδες να εξετάζουν την περίπτωση του νεαρού εξτρέμ. Η αλήθεια είναι πως με τις εμφανίσεις του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αυτό το ενδιαφέρον μοιάζει απόλυτα λογικό. Μια σωστή επιλογή ομάδας σε αυτό το στάδιο της καριέρας του μπορεί να εκτοξεύσει τον Τζόλη. Σε επίπεδο τέτοιο που δεν έχουμε ξαναδεί από Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Στοιχεία που προϊδεάζουν για πολύ ψηλό ταβάνι

Η εικόνα του Τζόλη είναι πραγματικά εντυπωσιακή για ένα παιδί στην ηλικία του. Όχι ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δε βλέπουμε συχνά νεαρούς παίκτες να διαπρέπουν απλά εδώ μιλάμε για Ελλάδα. Για μια χώρα δηλαδή που κάποιος στα 22 και στα 23 θεωρείται ακόμα ταλέντο. Στη χώρα μας πολύ σπάνια βλέπουμε ομάδες να εμπιστεύονται παίκτες σε μικρές ηλικίες. Αυτό είναι μια γενικότερη νοοτροπία που ξεκινάει από τις πολύ μικρές κατηγορίες και φτάνει μέχρι τη Σούπερ Λιγκ. Ως αποτέλεσμα η εξαγωγή πραγματικά καλών ποδοσφαιριστών είναι πολύ περιορισμένη.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μπόλικο ακατέργαστο ποδοσφαιρικό ταλέντο. Όχι δεν είναι Βραζιλία, αλλά σίγουρα με μια διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να έχει βγάλει πολύ περισσότερους παίκτες. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Παιδιά που ξεχώριζαν τόσο και ανάγκασαν τις ομάδες τους να τους εμπιστευτούν. Όλοι τους εγκατέλειψαν το ποδόσφαιρο της χώρας νωρίς και διέπρεψαν στο εξωτερικό. Μια τέτοια περίπτωση μοιάζει να είναι και ο Χρήστος Τζόλης. Με του που πάτησε το πόδι στα ελληνικά γήπεδα ο 19χρονος εξτρέμ ξεχώρισε σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα. Δεν χρειάστηκε το παραμικρό διάστημα προσαρμογής.

Σαν έτοιμος από καιρό αντιμετώπισε παίκτες με τεράστια εμπειρία σαν ίσος προς ίσο. Οι εμφανίσεις του στα περσινά play off ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μέσα στο πολύ χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Η εξέλιξή του τη φετινή περίοδο είναι ένα από τα λίγα πράγματα που είχαν ενδιαφέρον πριν την έναρξη της σεζόν. Σε 38 μέχρι στιγμής συμμετοχές -σε Ελλάδα και Ευρώπη- ο μικρός μετράει 16 γκολ και 10 ασίστ.

Με σωματοδομή και δύναμη που δε θυμίζουν ένα 19χρονο παιδί είναι ικανός να σταθεί από τώρα σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Γρήγορος, με εξαιρετική αίσθηση του γκολ και μια ταπεινότητα που είναι απαραίτητη για κάποιον που θέλει να πετύχει σε αυτό το χώρο. Ο Τζόλης δείχνει ότι παρά το χαμό γύρω από το πρόσωπό του, τα μυαλά του δεν έχουν πάρει αέρα. Ακόμα κι αν βλέπει το όνομά του να φιγουράρει στα ρεπορτάζ μερικών από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Κομμένος και ραμμένος για Μπουντεσλίγκα

Οι ομάδες που έχουν «παίξει» πιο έντονα στα σενάρια απόκτησης του Τζόλη είναι η Ντόρτμουντ, η Γκλάντμπαχ, η Μπριζ και… η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τέσσερεις περιπτώσεις με εντελώς διαφορετικά δεδομένα και προοπτικές. Ξεκινώντας ανάποδα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει με την πιο κακή επιλογή. Σίγουρα το όνομά της ξεχωρίζει και προκαλεί δέος αλλά μοιάζει σχεδόν απίθανο για τον Τζόλη να βρει αγωνιστικό χρόνο εκεί. Και το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για εκείνον είναι να παίζει. Μια λαμπερή μεταγραφή στους «Κόκκινους Διάβολους» μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί καταστροφική στη συνέχεια.

Μετά έχουμε την Μπριζ. Την πιο ασφαλή από τις τέσσερεις επιλογές. Μια ομάδα που δείχνει να ξεφεύγει στο Βέλγιο και με μόνιμη παρουσία στην Ευρώπη. Εκεί κατά πάσα πιθανότητα ο Τζόλης θα πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του. Το βέλγικο πρωτάθλημα του δίνει μια χρυσή ευκαιρία να γράψει νούμερα ανάλογα υψηλά -ή και καλύτερα- με τα τωρινά. Παρόλα αυτά μια τέτοια κίνηση κρύβει κάποιες παγίδες. Η αλλαγή επιπέδου δεν θα είναι τόσο μεγάλη και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να χαθεί το μομέντουμ.

Το Βέλγιο και η Μπριζ θα ήταν ένας κατάλληλος προορισμός αν δεν υπήρχε ήδη το ενδιαφέρον από πιο ψηλά. Από τη στιγμή που ομάδες από το πιο πάνω ράφι έχουν ήδη στα ραντάρ τους τον Τζόλη τότε η Μπριζ είναι ένα βήμα μάλλον περιττό. Γκλάντμπαχ και Ντόρτμουντ δεν είναι ούτε Μπριζ, αλλά ούτε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πρόκειται για δύο ομάδες ιδανικές για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που θέλει να δοκιμάσει τα όριά του.

Στα ψηλά στρώματα της Μπουντεσλίγκα με σταθερή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ και με παράδοση στην ανάδειξη νεών ποδοσφαιριστών. Με σωστή νοοτροπία και πνευματική ετοιμότητα ο Τζόλης θα μπορούσε να βρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής σε μια εκ των δύο. Στη Ντόρτμουντ μάλιστα φαίνεται να τον προορίζουν για αντικαταστάτη του Σάντσο που όπως όλα δείχνουν αποχωρεί το καλοκαίρι. Αν κατάφερνε να καθιερωθεί από τόσο νωρίς σε μια ομάδα τέτοιου επίπεδου η καριέρα του θα έμπαινε σε ένα μονοπάτι εντελώς καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα.

Προοπτικές που δεν έχουμε ξαναδεί

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές πέτυχαν ή συνεχίζουν να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα στο ανώτερο επίπεδο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς. Ο πρώτος πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα σε ομάδες όπως οι Μίλαν, Ντόρμουντ και Άρσεναλ πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη φέτος τον Γενάρη. Ο άλλος βρίσκεται στην Ιταλία εδώ και μια επταετία παίζοντας σταθερά βασικός σε ομάδες κορυφής όπως η Ρόμα και η Νάπολι.

Από κοντά και ο Μήτρογλου που πρωταγωνίστησε και κέρδισε τίτλους με μεγάλες ομάδες εκτός των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων. Αυτοί οι τρεις κατά τη γνώμη μας είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που είδαν τις μετοχές τους πολύ ψηλά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τα προηγούμενα χρόνια. Σε πιο πρόσφατες περιπτώσεις είδαμε τον Κώστα Τσιμίκα να παίρνει μια πολύ εντυπωσιακή μεταγραφή στη Λίβερπουλ χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει βρει χώρο και χρόνο στα πλάνα του Κλοπ.

Ο Τζόλης διαφέρει από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σε ένα πολύ βασικό πράγμα. Την ηλικία. Αν η μεταγραφή τελικά πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι θα είναι 20 ετών. Θα φύγει δηλαδή σε πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα -αν καταλήξει στη Ντόρτμουντ για παράδειγμα- για μια ομάδα πρώτης γραμμής. Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Και τι εννοούμε με αυτό; Ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε για πρώτη φορά έναν Έλληνα επιθετικό στο ανώτατο επίπεδο.

Σε μια χώρα που φημίζεται για την παραγωγή της σε λάδι και σε… στόπερ αυτό θα είναι πραγματικά πρωτοφανές. Βέβαια μιλάμε για ένα σενάριο πολύ μακρινό που μπορεί να μη γίνει πότε πραγματικότητα. Ωστόσο προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ ξανά Έλληνα ποδοσφαιριστή που να προσελκύει το ενδιαφέρον τέτοιων ομάδων σε αυτή την ηλικία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει στα χέρια του ένα ακατέργαστο διαμάντι. Και ο μόνος τρόπος για διαπιστώσουμε που μπορεί να φτάσει ο Τζόλης είναι να φύγει στο εξωτερικό όσο το δυνατόν συντομότερο.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version