ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
To συγκινητικό αντίο του Τιάγκο Σίλβα στην Τσέλσι (vid)
O Μπαένια της Βιγιαρεάλ μας χάρισε την… διπλή σακούλα της σεζόν (vid)
O Κίμιχ… κλείνει το μάτι στα μεγαθήρια της La Liga
Ίντερ: Ο Ιντζάγκι ανανεώνει και βάζει… πλώρη για δυναστεία
H Σίτι κυνηγά την κούπα του πρωταθλητή και μαζί μια μυθική επίδοση στο Νησί
Το αστρονομικό νούμερο που θα απομακρύνει τον Σαλάχ από το Λίβερπουλ
O απίθανος κύριος Γιόκερες με τα 40 φετινά του… τεμάχια (stats)
Η Μάντσεστερ Σίτι – μοιάζει να – χάνει τον Έντερσον τη χειρότερη χρονική στιγμή
Ο μεγάλος εχθρός του Βαλβέρδε αυτοπροτάθηκε στην Μπαρτσελόνα
Η Νάπολι ψάχνει το τέλειο… κόλπο με αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης
Ξέσπασε ο Μαντουέκε: «Γελοίος ο διαιτητής – Μας αδίκησαν και με τη Σίτι»!
Ντι Μάρτζιο: «Σίγουρα θα φύγει ο Αλέγκρι – Αυτόν θέλει η Γιουβέντους»!
Με δύο μεγάλες επιστροφές η αποστολή της Ρεάλ για Μπάγερν! (pic)
Επίσημο: Πρωταθλήτρια Γαλλίας ξανά η Παρί Σεν Ζερμέν!
«Ζωντανή» για Ευρώπη η Λυών απέναντι στη Μονακό! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Χρέος μας να τελειώνουμε με όλους τους Γκρίνγουντ αυτού του κόσμου!

Με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης της Χάριετ Ρόμπσον από τον Μέισον Γκρίνγουντ λέμε κάποια πράγματα με το όνομά τους.

Χρέος μας να τελειώνουμε με όλους τους Γκρίνγουντ αυτού του κόσμου!

Τα βίντεο και τα ηχητικά της κοπέλας που κακοποίησε ο Μέισον Γκρίνγουντ, κάνουν το γύρω του κόσμου τις τελευταίες μέρες. Ο 20χρονος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνελήφθη από την αστυνομία, έμεινε εκτός ομάδας μέχρι νεωτέρας και αφαιρέθηκε από το FIFA 2022. Καλά όλα αυτά, όμως μάλλον ήρθε η ώρα να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται από το σύνολο της κοινωνίας τέτοια περιστατικά. Όσο θεωρούμε πως πρόκειται για κάτι μεμονωμένο, τόσο θα «επιτρέπουμε» περισσότερες συμπεριφορές που κανονικά δεν θα έπρεπε να χωρούν καν στο μυαλό τους.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Η βιαστική ηρωοποιήση των ποδοσφαιριστών

Το κάνουμε όλοι. Πρώτοι απ’ όλους εμείς που ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση με το ποδόσφαιρο. Αποθεώνουμε τους πρωταγωνιστές. Εξυμνούμε τα κατορθώματά τους και συχνά μιλάμε για αυτούς σαν να τους ξέρουμε προσωπικά. Μέχρι ένα σημείο αυτό είναι αναπόφευκτο. Βλέπετε το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι το οποίο λατρεύουμε. Μας συναρπάζει, μας απογειώνει, μας στέλνει από το ζενίθ στο ναδίρ και πάλι πίσω. Μας ενώνει με την οικογένεια, με φίλους, τόπους, γειτονιές, ακόμη και ιδεολογίες. Οι ρίζες του στην κοινωνία είναι βαθιές.

Τα συναισθήματα που μας γεννά, έντονα και πολυποίκιλα. Οι ποδοσφαιριστές είναι εκείνοι που κάνουν όλα αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Θέλοντας και μη ταυτιζόμαστε μαζί τους. Τους βάζουμε στην καρδιά μας χωρίς να τους ξέρουμε προσωπικά. Εκτιμούμε την προσωπικότητά τους στηριζόμενοι αποκλειστικά στην αγωνιστική τους αξία και την προσφορά τους στην ομάδα μας. Στην καλύτερη σε όμορφες ειδήσεις που κυκλοφορούν για εκείνους και τις δωρεές που κάνουν με τα άπειρα εκατομμύρια που βγάζουν.

Μέχρι πριν λίγες μέρες, ο Μέισον Γκρίνγουντ ήταν ένα παιδί που κάθε φίλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λάτρευε. Προερχόμενος από τις ακαδημίες, εξαιρετικά ταλαντούχος, με όλα τα φόντα να γράψει ιστορία στην αγαπημένη τους ομάδα. Ένας από αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν τον ήξερε προσωπικά, τον είχε όμως στην καρδιά της. Απλά επειδή είναι καλός στο ποδόσφαιρο. Λίγες μέρες μετά βρίσκεται στη μαύρη τους λίστα. Το περιστατικό με την κακοποίηση της συντρόφου του, μαθεύτηκε παντού.

Ο Γκρίνγουντ μετατράπηκε από χρυσό παιδί του Μάντσεστερ σε αποδιοπομπαίο τράγο. Και; Τελειώσαμε; Συνεχίζουμε; Πριν λίγους μήνες ο Μεντί της Μάντσεστερ Σίτι μπήκε στη φυλακή μετά από τέσσερεις καταγγελίες για βιασμό. Ποια λοιπόν η δική μας στάση σε όλο αυτό; Συνεχίζουμε με την ίδια νοοτροπία και περιμένουμε απλά τον επόμενο; Και τι μπορούμε να κάνουμε αν αναρωτηθεί κάποιος. Αυτή είναι μια τεράστια κουβέντα η οποία έχει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Για αρχή ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα τουλάχιστον.

Η χυδαιότητα του να πέφτεις από τα σύννεφα

Οι κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες -και όχι μόνο- είναι κάτι που τείνει να γίνει καθημερινότητα. Κι όμως, ακόμα μας εκπλήσσει σαν να το ακούμε πρώτη φορά. Η έκπληξή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυτές οι συμπεριφορές προέρχονται από ανθρώπους που θεωρούμε πετυχημένους. Υπάρχει η πεποίθηση πως όλα αυτά αφορούν αυστηρά τους περιθωριοποιημένους και εξαθλιωμένους αυτής της κοινωνίας. Καλησπέρα. Η κακοποίηση δεν γίνεται με ταξικά κριτήρια. Προέρχεται από την ανάγκη για επιβολή απέναντι σε κάτι που θεωρείται πιο αδύναμο.

«Τι δουλειά είχε ο Γκρίνγουντ να συμπεριφερθεί έτσι σε αυτή την κοπέλα;». Θα σκέφτηκαν πολλοί. «Μπορεί να έχει όποια θέλει». Πιθανότατα θα συνέχισαν. Αυτές οι απορίες είναι σίγουρα σε λάθος λογική. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι άλλο. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Γκρίνγουντ να χτυπήσει μια κοπέλα επειδή δε θέλει να κάνει σεξ μαζί του, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες; Όσοι προχωρούν σε τέτοιες πράξεις δεν πιστεύουν λεπτό ότι θα καταλήξουν στη φυλακή.

Πιστεύουν ότι δεν τρέχει και κάτι. Ότι συμβαίνουν αυτά. Η κοινωνία τους έδωσε το δικαίωμα να το πιστεύουν. Ο Γκρίνγουντ είναι ένα παιδί 20 χρόνων με λεφτά που οι περισσότεροι από εμάς θα δουν μόνο σε ταινία. Νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Χωρίς συνέπειες. Στην εποχή της υπερπληροφόρησης και των social media, που τα νέα κυκλοφορούν πιο γρήγορα και πιο ευρέως από ποτέ, εκείνος έκρινε ότι δεν θα τον ακουμπήσει κάτι αν σπάσει στο ξύλο την κοπέλα του. Κι ας είναι δημόσιο πρόσωπο. Κι ας έχει τόσα να χάσει.

Ακόμα και μετά από όλα αυτά που έχουμε δει και ακούσει, μπορεί το θέμα κάπως να θαφτεί παρασκηνιακά. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ποδοσφαιριστή που αποτελεί τεράστιο περιουσιακό στοιχείο μιας εκ των μεγαλύτερων -και ισχυρότερων οικονομικά- ομάδων του πλανήτη. Δεν είναι καθόλου απίθανο σε λίγο καιρό να ακούσουμε μια τελείως διαφορετική εκδοχή, πολύ πιο βολική για τον Γκρίνγουντ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Γιατί δεν καταδικάζουμε ακαριαία τέτοιες συμπεριφορές;

Παρατηρούμε συχνά πως η κοινή γνώμη ζορίζεται να καταδικάσει τέτοια περιστατικά. Επιθυμεί πρώτα να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα αθώωσης ή ελαφρυντικών του δράστη και μετά να βγάλει πόρισμα. Αυτό θα έβγαζε λογική αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που δεν έχει εθιστεί στην ανθρωποφαγία. Αν κρατούσε μια ανάλογη στάση σε όλες τις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται για κάποιο έγκλημα. Όμως αυτό δε συμβαίνει και το ξέρουμε όλοι. Αντίθετα αυτό που υπάρχει, είναι μια δυσπιστία σε περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων. Δυστυχώς αυτό δεν το κάνουν μόνο οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες.

Είμαστε σίγουροι ότι αν ο Γκρίνγουντ κάπως αθωωθεί, θα υπάρξει πανηγυρικός τόνος γύρω από αυτή την αθώωση. Θα ξεχάσουμε το βίντεο με το ματωμένο πρόσωπο της κοπέλας. Θα ξεχάσουμε το ηχητικό που την ακούμε να του λέει ξεκάθαρα πως δεν θέλει να συνευρεθούν σεξουαλικά και εκείνος επιμένει. Κι όταν τον ρωτάει γιατί το κάνει αυτό, εκείνος απαντά: «στο ζήτησα ευγενικά, τι άλλο θες να κάνω»;

Γιατί ως γνωστόν, όταν ζητάς ευγενικά από μια κοπέλα να κάνει σεξ μαζί σου και εκείνη αρνείται, η επόμενη επιλογή είναι να την αναγκάσεις. Αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα να συμβαίνουν σε κοινωνίες που θέλουν να θεωρούνται ανεπτυγμένες. Κι όμως τελευταία τα συναντάμε όλο και συχνότερα. Ξέρετε όμως τι είναι ακόμη πιο απίστευτο; Να ντρέπονται τα θύματα να μιλήσουν γι’ αυτό. Να στιγματίζονται αυτά και όχι οι θύτες.

Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να ξεριζώσουμε εντελώς από το μυαλό μας, ιδέες που βρίσκουν έστω και το παραμικρό ψήγμα λογικής σε κάτι τέτοιο. Αν η καταδίκη σε περιπτώσεις όπως αυτή του Γκρίνγουντ δεν είναι συλλογική και διαχρονική, τότε το πρόβλημα απλά θα παρατείνεται. Δεν γίνεται κάθε φορά να ανοίγουμε τις ίδιες συζητήσεις σαν να είναι η πρώτη φορά. Δεν γίνεται να αραδιάζουμε συνέχεια ένα κάρο ωραίες κουβέντες υποστήριξης που στο τέλος δεν έχουν την παραμικρή ουσία. Δε νοείται η κακοποίηση να μας γίνει συνήθεια.

Υ.Γ: Αφιερωμένο σε όσες κοπέλες-κορίτσια-γυναίκες, έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες κακοποίησης αλλά και σε όσες/όσους στέκονται με ψυχή και σώμα απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Υ.Γ 2: Άλλο ένα περιστατικό που αρνείται να χωρέσει το μυαλό μας είναι η δολοφονία του 19χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Ούτε το κράτος, ούτε οι φορείς, ούτε κανείς. Σύσσωμο το οπαδικό κίνημα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να «τρομάξει» επιτέλους με αυτό που αντικρίζει. Να προβληματιστεί που απομακρύνει όλο και περισσότερο τα υγιή κομμάτια του, δίνοντας χώρο σε στοιχεία που δεν έχουν θέση ούτε στα γήπεδα, αλλά ούτε και στον πλανήτη. Η θλίψη για τον χαμό του παιδιού είναι απέραντη και τα λόγια περιττά. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε που θα απαλύνει τον πόνο των δικών του ανθρώπων. Η σιωπή και η ντροπή αποτελούν μονόδρομο για όλους μας.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ