ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
O Μπαένια της Βιγιαρεάλ μας χάρισε την… διπλή σακούλα της σεζόν (vid)
O Κίμιχ… κλείνει το μάτι στα μεγαθήρια της La Liga
Ίντερ: Ο Ιντζάγκι ανανεώνει και βάζει… πλώρη για δυναστεία
H Σίτι κυνηγά την κούπα του πρωταθλητή και μαζί μια μυθική επίδοση στο Νησί
Το αστρονομικό νούμερο που θα απομακρύνει τον Σαλάχ από το Λίβερπουλ
O απίθανος κύριος Γιόκερες με τα 40 φετινά του… τεμάχια (stats)
Η Μάντσεστερ Σίτι – μοιάζει να – χάνει τον Έντερσον τη χειρότερη χρονική στιγμή
Ο μεγάλος εχθρός του Βαλβέρδε αυτοπροτάθηκε στην Μπαρτσελόνα
Η Νάπολι ψάχνει το τέλειο… κόλπο με αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης
Ξέσπασε ο Μαντουέκε: «Γελοίος ο διαιτητής – Μας αδίκησαν και με τη Σίτι»!
Ντι Μάρτζιο: «Σίγουρα θα φύγει ο Αλέγκρι – Αυτόν θέλει η Γιουβέντους»!
Με δύο μεγάλες επιστροφές η αποστολή της Ρεάλ για Μπάγερν! (pic)
Επίσημο: Πρωταθλήτρια Γαλλίας ξανά η Παρί Σεν Ζερμέν!
«Ζωντανή» για Ευρώπη η Λυών απέναντι στη Μονακό! (vid)
Ντόρτμουντ: Θετικά νέα για τον Τέρζιτς ενόψει του ντέρμπι με την Παρί!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Και τώρα τι κάνει η Τσέλσι χωρίς τον Αμπράμοβιτς;

Οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς με ένα πόδι εκτός Τσέλσι, με τους υπόλοιπους Ρώσους ιδιοκτήτες σε εξίσου δυσμενή θέση

Και τώρα τι κάνει η Τσέλσι χωρίς τον Αμπράμοβιτς;

Τους Ρώσους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο και δη τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς χτυπούν οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. Οι σχέσεις που είχε στο παρελθόν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, πληρώνονται σήμερα, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες σε όλους του ολιγάρχες. Η απαγόρευση εισόδου στον 55χρονο δισεκατομμυριούχο στην Αγγλία, είναι ακόμα ένα «καρφί» τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο να ανακοινώνει πως οι πρωταθλητές Ευρώπης είναι πλέον για πώληση.

Όσα έμαθε τόσα χρόνια θα τα… ξεχάσει η Τσέλσι

Από το 2003 μέχρι και σήμερα, η Τσέλσι είχε μάθει να τρώει με… χρυσά μαχαιροπίρουνα! Έχοντας το πολύ ισχυρό πορτοφόλι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς από πίσω της, η Λονδρέζικη ομάδα σχεδόν κάθε χρόνο βρισκόταν στις πιο σπάταλες της Ευρώπης. Μέσα σε 19 χρόνια, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν από τον Ρώσο ολιγάρχη, φέρνοντας μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του πλανήτη στο «Σταμφορντ Μπριτζ». Παράλληλα, ο σύλλογος κατέκτησε 21 τρόπαια, περισσότερα από κάθε άλλο σύλλογο στην Αγγλία σε αυτό το διάστημα. Ένα επίτευγμα πραγματικά σπουδαίο για τους Λονδρέζους, οι οποίοι γέμισαν την αρκετά… άδεια τροπαιοθήκη τους.

Την ίδια ώρα όμως, ο συνολικός εκσυγχρονισμός του συλλόγου βοήθησε σημαντικά στη γιγάντωση της Τσέλσι. Ένα προπονητικό κέντρο… λουκούμι στο Κόμπαμ κόστους 20 εκατομμυρίων λιρών, ανέπτυξε αρκετά από τα ταλέντα που σήμερα αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Τα σχέδια όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς μια πιθανή επέκταση του σχετικά μικρού «Στάμφορντ Μπριτζ», βρισκόταν επίσης στα σκαριά. Αυτό το πλάνο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρότι είχε πάρει μια αρχική προέγκριση τον Μάρτιο του 2017.

Πηγή: KPMG Football Benchmark

Οι περισσότερες συνήθειες όμως από αυτές σύντομα θα γίνουν παρελθόν. Όσο η Τσέλσι είχε στο τιμόνι της τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, δεν έκλεισε ούτε ένα έτος με κέρδος κάποια οικονομική χρονιά! Τα συνολικά έσοδα από το 2003 μέχρι και το τέλος της σεζόν 2020-21 ήταν μετά βίας λίγο περισσότερα από τα μισά έξοδα της ίδιας περιόδου. Κοινώς, ο σύλλογος δεν ήταν βιώσιμος από τα δικά του έσοδα και ήταν μονίμως εξαρτημένος από το εισόδημα του Ρώσου. Ένας ιδιαίτερα… γαλαντόμος ιδιοκτήτης, ο οποίος ακόμα και σήμερα παρέμενε ένα από τα δυνατότερα «πορτοφόλια» του ποδοσφαίρου.

Αλλαγή πλεύσης και για άλλους συλλόγους

Πλέον, η Τσέλσι παραμένει κατά κάποιο τρόπο «παγιδευμένη» στην ίδια της την οικονομική τάξη. Κάποιος Άραβας δεν υπάρχει… διαθέσιμος για την αγορά της, κάτι που σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στα χέρια διαφορετικού επιχειρηματία. Και με τους λοιπούς Ρώσους ολιγάρχες σε εξίσου δύσκολη θέση με τον Αμπράμοβιτς, το πιθανότερο είναι η έλευση ενός ιδιοκτήτη-διαχειριστή και όχι ενός σπάταλου. Ειδικά αν έχει χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά της. Άλλωστε, πρωταθλήτρια Ευρώπης πουλάει ο Ρόμαν, όχι κάποια άλλη ομάδα.

Ο Τζιμ Ράτκλιφ είναι ένας από τους επικρατέστερους επενδυτές για την εξαγορά των Λονδρέζων. Έχοντας συνδεθεί και στο παρελθόν για πιθανή εξαγορά των «μπλε», ο Άγγλος έχει ήδη στην ιδιοκτησία του τη γαλλική Νις. Παρά την αρχική εισροή κάμποσων χρημάτων στον σύλλογο, αυτή παραμένει οικονομικά αυτάρκης. Τακτική που δύσκολα θα αλλάξει αν αποκτήσει την Τσέλσι, η οποία έχει ακόμα περισσότερα έξοδα και λειτουργικά κόστη. Και ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει πως δεν λειτουργεί με «νεόπλουτο» τρόπο τις ομάδες του.

H Τσέλσι δεν είναι όμως η μόνη ομάδα που «ματώνει» από τις πρόσφατες εξελίξεις και τον «αποκλεισμό» των Ρώσων επενδυτών. Η Έβερτον η οποία μέσω τρίτων εταιριών συνδεόταν με τον Αλισέρ Ουσμάνοφ, αναγκάστηκε να κόψει κάθε δεσμούς μαζί του. Ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Πούτιν, ο γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν μεγιστάνας έχει υποστεί παρόμοιες κυρώσεις με τον Αμπράμοβιτς.

Δύο από τους Ρώσους ιδιοκτήτες που δεν βρίσκονται στην «ατζέντα» του Πούτιν είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και Μαξιμ Ντεμίν. Έχοντας στην κατοχή τους τις Μονακό και Μπόρνμουθ, τα πόστα τους παραμένουν σταθερά στους δύο συλλόγους. Η οικονομική δραστηριότητά τους άλλωστε είναι αρκετά διαφορετική από αυτή των Ουσμάνοφ και Αμπράμοβιτς.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ