Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ο Κουτίνιο της Premier League είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση!
Topics

Ο Κουτίνιο της Premier League είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση!

Ο Φελίπε Κουτίνιο νιώθει ο εαυτός του στην Premier League και εντυπωσιάζει στα πρώτα του παιχνίδια με την Άστον Βίλα.

08.03.2022 | 14:18

Η μετακίνηση του Κουτίνιο από τη Μπαρτσελόνα στην Άστον Βίλα, ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές και απρόσμενες μεταγραφές του περασμένου Γενάρη. Παρά το τραγικό πέρασμά του από τους «Μπλαουγκράνα», κανείς δεν περίμενε πως ο Βραζιλιάνος θα έριχνε τόσο τα στάνταρ του. Για πολλούς, η επιλογή της Βίλα έμοιαζε με παραίτηση για έναν παίκτη που πριν μερικά χρόνια κόστισε σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής, είναι ένας Κουτίνιο που απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο. Και ένας Κουτίνιο που απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, είναι ένας παίκτης που πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Joga Bonito

Για έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Κουτίνιο, η απόλαυση του παιχνιδιού δεν είναι ακόμη ένα κλισέ. Ποδοσφαιριστές που βασίζουν το παιχνίδι τους στην τεχνική, τη δημιουργία, την έμπνευση και το απρόοπτο, πρέπει να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Αλλιώς δεν παίζουν καλά. Είναι κομμάτι της δουλειάς τους. Για να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους πρέπει να νιώθουν άνετα μέσα στο γήπεδο. Πολλά από τα πράγματα που προσφέρουν δεν δουλεύονται με την προπόνηση.

Είναι απλά θέμα ταλέντου και ποδοσφαιρικής αντίληψης. Δεν είναι όπως ένα αμυντικό χαφ που αν είναι σωστός τακτικά και έχει τα τρεξίματα θα είναι πάντα καλός. Όπως στη ζωή έτσι και το ποδόσφαιρο, η δημιουργία είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Έτσι για τους παίκτες που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, το ήδη σημαντικό κομμάτι της ψυχολογίας γίνεται ακόμη σημαντικότερο. Τα τελευταία χρόνια ο Φελίπε Κουτίνιο είδε την ψυχολογία του να γίνεται κουρελόχαρτο. Η εμπειρία του στη Μπαρτσελόνα ήταν τραυματική.

Μια μεταγραφή που ξεκίνησε σαν όνειρο και που στη συνέχεια πήγαν όλα στραβά. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο κατρακύλησε και ο ίδιος ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Ο δανεισμός στη Μπάγερν και η κατάκτηση του τρεμπλ ήταν σίγουρα μια ανάσα, όμως η αλήθεια είναι πως ούτε εκεί έβγαλε μάτια. Σίγουρα όχι σε βαθμό που να αναγκάσει τους Βαυαρούς να ενεργοποιήσουν την -αρκετά μεγάλη η αλήθεια είναι- οψιόν αγοράς.

Τον περασμένο Γενάρη ο Κουτίνιο προχώρησε σε μια κίνηση που σίγουρα ξάφνιασε. Η μετακίνηση στην Άστον Βίλα ήταν κάτι που ουδείς έβλεπε στον ορίζοντα. Πάντως αν κρίνουμε από την εικόνα του στον ένα μήνα που βρίσκεται εκεί, μάλλον αυτός ήξερε τι έκανε. Στους «Χωριάτες» βλέπουμε ξανά έναν παίκτη που απολαμβάνει το παιχνίδι. Αναπόφευκτα αυτό βγαίνει και στο χορτάρι.  Με 3 γκολ και 3 ασίστ σε εφτά ματς, έχει ξεκινήσει ιδανικά την δεύτερη θητεία του στα Αγγλικά γήπεδα και όσο βρίσκει ρυθμό θυμίζει όλο και περισσότερο τον παίκτη που ξέραμε μέχρι το 2018.

Χαίρεσαι να τον βλέπεις

«Του έχουμε δώσει χώρο για να απολαύσει ξανά το ποδόσφαιρο. Οι ικανότητές του, η αντίληψή του στο γήπεδο, ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα στο χορτάρι. Αν όλα αυτά δεν αρέσουν σε κάποιον, τότε ας σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Στίβεν Τζέραρντ. Τον άνθρωπο που πίστεψε στον Κουτίνιο και τον έφερε στην Άστον Βίλα με σκοπό να του δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να διαφωνήσουμε.

Όταν ο Βραζιλιάνος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι χάρμα ιδέσθαι. Από τους παίκτες που δεν χρειάζεται ούτε να σκοράρουν, ούτε να μοιράσουν ασίστ για να είναι εντυπωσιακοί. Αρκεί ένα άγγιγμά τους στη στρογγυλή θέα. Ο τρόπος που κινούνται όταν την έχουν στα πόδια τους. Ο κάλος Κουτίνιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους… καλλιτέχνες των ευρωπαϊκών γηπέδων. Για την Άστον Βίλα συνιστά πολυτέλεια. Βρέθηκε εκεί ξεκάθαρα μέσα από μια σειρά ατυχών για τον ίδιο συμπτώσεων.

Μετά την τελευταία του παράσταση απέναντι στη Σαουθάμπτον όπου σημείωσε ένα γκολ και κέρασε μια ασίστ, ο προπονητής του τον χαρακτήρισε ως έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Και έτσι είναι. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να το ξεχάσαμε, όμως εδώ και ένα μήνα το θυμόμαστε ξανά. Στους «Χωριάτες» παίζει ανελλιπώς. Μετά το ντεμπούτο του -που συνοδεύτηκε με γκολ- απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα τα ματς. Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν κάτι που χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Πλέον ξέρει ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θεωρείται πολύτιμος. Το ίδιο συμβαίνει και με την εθνική Βραζιλίας, στην εντεκάδα της οποία επέστρεψε μετά τη μετακόμισή του στην Αγγλία. Το δείγμα που έχουμε είναι μικρό για ασφαλή συμπεράσματα, όμως ο Κουτίνιο δείχνει σίγουρα σημάδια ανάκαμψης. Αυτό που βίωσε στη Μπαρτσελόνα ήταν αρκετά επίπονο σε πολλούς τομείς. Αν καταφέρει και το αφήσει πίσω του πνευματικά, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην τα καταφέρει. Άλλωστε στα 29 του έχει ακόμα αρκετά καλά ποδοσφαιρικά χρόνια μπροστά του.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

Όταν ανακοινώθηκε ο δανεισμός του Κουτίνιο στην Άστον Βίλα, γράφαμε από εδώ ότι η επιστροφή στην Premier League μοιάζει με μια αρκετά καλή ιδέα για τον ίδιο. Εκεί έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Εκεί έδειχνε περισσότερο άνετος από οπουδήποτε αλλού. Βέβαια κανείς δεν ήξερε πως θα απέδιδε τέσσερα χρόνια μετά. Τελικά όπως φαίνεται, το αγγλικό ποδόσφαιρο μάλλον του ταιριάζει. Λέμε συχνά ότι η Premier League είναι το πιο δύσκολο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο. Αυτό ισχύει, όμως δεν σημαίνει ότι όποιος τα καταφέρνει εκεί μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και σε άλλα πρωταθλήματα.

Πολλές φορές έχει να κάνει και με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών. Ο Κουτίνιο φαίνεται να βολεύεται με αυτόν τον γρήγορο ρυθμό. Σα να βρίσκει ενέργεια μέσα από το παιχνίδι. Σα να ξυπνάει. Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει παίξει σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, πλην του γαλλικού. Πουθενά δεν ένιωθε τόσο άνετα όσο στην Premier League. Αυτό ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίσει στη συνέχεια της καριέρας του.

Αν καταφέρει και βρει σε μόνιμη βάση τον καλό του εαυτό, θα πρέπει να παραμείνει στο Νησί. Η Άστον Βίλα είναι μια ομάδα με μεγάλη δυναμική. Ενισχύεται συνεχώς με ποιοτικούς παίκτες και φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την παρουσία της τα επόμενα χρόνια. Προφανώς είναι αρκετά δύσκολο να κάνει πρωταθλητισμό, όμως έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη του πρωταθλήματος. Ίσως για τον Κουτίνιο θα ήταν μια καλή επιλογή να μείνει εκεί και μετά τη λήξη του δανεισμού του.

Ακόμη όμως κι αν αποφασίσει να δοκιμάσει ξανά στο υψηλότερο επίπεδο, θα ήταν σοφό να ψαχτεί στην Premier League. Αν εξαιρέσει κανείς την Μάντσεστερ Σίτι, η καλή εκδοχή του Βραζιλιάνου θα χώραγε σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα της κορυφής. Μην ξεχνάμε πως Λίβερπουλ, Τσέλσι και Άρσεναλ προσπάθησαν να τον πάρουν τα τελευταία δύο χρόνια. Εσείς; Που θα θέλατε να τον δείτε;

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version